18.4 C
Bratislava
streda, 25 mája, 2022

Čínska kapusta si vás získa ľahkou stráviteľnosťou

Netvorí hlávky, má tmavozelené stopkaté listy, u niektorých odrôd sú stopky široké, biele. Listy voľne odstávajú od vegetačného vrcholu. Konzumujú sa predovšetkým dužinaté stopky, čepele listov, ktoré vytvárajú voľnú riedku hlávku a mladé kvetné výhonky. Vzhľadom sa čiastočne podobá mangoldu.

Pôvod

Prvé písomné správy o jej pestovaní pochádzajú z 5. storočia z poloostrova Šantung v Číne.

Iné názvy

brassica chinensis (lat), čínské zelí (cz), chinese cabbage (en), chinakohl (de), pekingkohl (de), japankohl (de), selleriekohl (de)

Nutričné hodnoty

100g čínskej kapusty obsahuje: 2.2g sacharidov, 1.5g bielkovín a 1g vlákniny.

Minerály:
Horčík – 19mg
Sodík – 65mg
Vápnik – 105mg
Železo – 0.8mg
Vitamíny:
Vitamín A – 1340µg
Vitamín C – 45mg

Ďalšie účinné látky

V čínskej kuchyni je cenená pre ľahkú stráviteľnosť.

Význam pre zdravie

Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, má protirakovinové a antibakteriálne účinky. Určite vás po nej nebude nafukovať a oceníte ju, ak máte slabší žalúdok, pretože je ľahko stráviteľná.

Zaujímavosť

Nespôsobuje plynatosť, preto je vhodná aj pre ľudí s citlivým žalúdkom a pri rozličných diétach.

Recept

Šalát z čínskej kapusty
– 1 ks čínska kapusta
– 3 ks paradajka
– 1 ks šalátová uhorka
– 1 ks kukurica v konzerve (mala)
– 200 g tvrdý syr – napr Eidam tehla

Dressing:
– 5 PL tatárskej omáčky
– 1 PL oleja
– 1 PL horčice
– 1 PL octu
– podľa chuti soľ

Čínsku kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a nakrájame na rezančeky – nachystajte si najväčšiu misu, bude toho totiž dosť, pridáme nadrobno nakrájanú uhorku, paradajky, ostrúhaný syr, kukuricu, a dobre premiešame, nezľaknite sa toho množstva, až to pustí šťavu, bude z toho polovička.

Dressing: zmiešame tatársku omáčku, horčicu, olej a ocot, zamiešame do šalátiku a jemne prisolíme podľa chuti, šupneme aspoň na 20 minút do chladničky, nech sa chute dobre premiešajú.

Predchádzajúci článokObjavte svoju pokožku
Ďalší článokAko rýchlo funguje naše telo?

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY