Granátové jablko lieči a uzdravuje

Granátové jablko existuje už od čias staroveku. Pôvod má v Ázii, presnejšie v oblasti idúcej od dnešného Iránu až po úpätie Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšírilo až do Európy, najmä do krajín nachádzajúcich sa pri Stredozemnom mori. Pre svoj exotický vzhľad, vysokú výživovú hodnotu a lahodnú chuť je spájané so zdravím, láskou a zmyselnosťou.

Plod

Vonkajším tvarom sa podobá klasickému jablku. V zrelosti je červené až nažltlé a časom začína hnednúť. Obsahuje niekoľko stoviek charakteristických šesťcípych zrniečok (semien) uložených v červenej priesvitnej chrumkavej dužine. Sú uložené v komôrkach, ktoré majú belavú farbu, obsahujú kyselinu trieslovú a preto je ich chuť zľahka horká.

Vplyv na zdravie

Posledné štúdie poukazujú u granátového jablka na mimoriadny obsah antioxidantov. V jednom stredne veľkom plode je 6mg vitamínu C, 0,55mg vitamínu E, asi 6µg kyseliny listovej a 0,1mg pyridoxínu.

Zaujímavý je pomerne vysoký obsah medi, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Vysoký obsah draslíka je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia sú prospešné aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch.

Vedeli ste, že..

sa šupka z granátových jabĺk používa na farbenie kože a kobercov? Získava sa z nej červeno-hnedé a citrónovo-žlté rastlinné farbivo, ktoré sa následne aplikuje na orientálne koberce. Dávajte si preto pozor na škvrny po šťave z granátového jablka na oblečení alebo koberci – ťažko sa odstraňujú. Ak ste sa už náhodou zašpinili, zaručene pomôže citrónová šťava.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na