Fľaškovec – lagenária – indická uhorka, všetky fakty nájdete tu

08.04.2015 / Kategória: Zelenina

Fľaškovec je rastlina, ktorá rastie ako liana s dĺžkou aj 10 metrov. Listy sú srdcovitého tvaru, s chĺpkami. Kvet je biely. Plod je hladký, s jemným povrchom. Tvar plodov je obvykle valcovitý a dorastá do rôznych veľkostí (cca 10 – 15cm), vážiť môže 1kg aj viac.

Vzhľadom pripomína hrušku, alebo fľašu. Na začiatku je mäkký, neskôr zdrevnateje, stvrdne a jeho dužina vyschne. Semená majú šípkovitý tvar pripomínajúci nočných motýľov.

Pôvod

Fľaškovec má rád teplo, preto je za jeho pôvodnú oblasť výskytu pokladaná tropická Afrika a južná a juhovýchodná Ázia. Najstaršie nálezy jeho kultúrnych foriem sú staré okolo 10 tisíc rokov. Zdá sa, že bol domestikovaný 2x – najskôr v Ázii a neskôr (pred 4000 rokmi) v Afrike. Do Ameriky ho priniesli paleoindiáni. Dnes sa fľaškovec pestuje vo všetkých tropických a subtropických oblastiach zemegule.

Iné názvy

indická uhorka, lagenária, lagenaria siceraria (lat), lagenárie (cz), kalabasa (cz), calabash (en), calabash gourd (en), white-flowered gourd (en), hairy gourd (en), bottle gourd (en), opo squash (en), long melon (en), flaschenkürbis (de), courge bouteille (fr), calabassier (fr), flaschenkürbis (de), kalebasse (de)

Nutričné hodnoty

100g fľaškovca obsahuje: 3.69g sacharidov, 0.6g bielkovín a 1.2g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 170mg
Fosfor – 13mg
Horčík – 11mg
Mangán – 0.066mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 24mg
Zinok – 0.7mg
Železo – 0.25mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.029mg
Vitamín B2 – 0.022mg
Vitamín B3 – 0.39mg
Vitamín B5 – 0.144mg
Vitamín B6 – 0.038mg
Vitamín B9 – 4mg
Vitamín C – 8.5mg

Význam pre zdravie

Vďaka svojmu nutričnému zloženiu sú vhodné pri redukčných diétach, pre diabetikov a tiež sa spomína aj ich protirakovinový účinok.

Zaujímavosť

Na rozdiel od ostatných tekvicovitých druhov zeleniny, má fľaškovec biele kvety, ktoré voňajú ako čokoláda.

Upozornenie

Je potrebné konzumovať mladé plody, pretože neskôr oplodie zvykne stvrdnúť a dužina môže zošpongiovatieť či až spráchnivieť. Upravujeme ju podobne ako tekvicu, teda je vhodná na vyprážanie, varenie, ale i pečenie, do omáčok.

Recept

Zaváraná indická uhorka

Potrebujeme:
3kg indickej uhorky, nálev: 2l vody, 500ml octu, 1 Deko, cukor podľa chuti.

Postup:
uhorku umyjeme, osušíme (ak je hrubá koža, tak ju olúpeme), nakrájame na štvrťky, naložíme do pohárov a zalejeme vychladnutým sladkokyslým nálevom. Sterilizujeme 7 až 10 minút. Necháme v suchej pare (pod dekou) vychladnúť.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *