7.9 C
Bratislava
utorok, 19 marca, 2024

Stravou proti rakovine

Čo je to rakovina

Rakovina je nádorové ochorenie spôsobené nekontrolovaným rastom nádorových buniek, spojené s ničením okolitých tkanív, vytváraním metastáz a celkovým pôsobením na organizmus. Toto ochorenie je fenomén súčasnosti, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie a ohrozuje nás aj naše okolie.

Genetické predpoklady k rakovine

Rakovinu si oveľa viac spájame s našou genetikou a génmi, ktoré sme dostali, ako so životným štýlom, ktorý vedieme. Pravda je však presne opačná. Toto potvrdzuje aj mnoho štúdií. Napríklad podľa vedeckého časopisu The New England Journal of Medicine sa uvádza, že gény biologických rodičov, ktorí podľahli rakovine, nemali žiaden vplyv na vznik rakoviny u detí, ktoré nechali adoptovať. Na strane druhej, ak adoptívny rodič zomrel na rakovinu, výskyt úmrtí na rakovinu u adoptovaných detí sa 5-násobne zvýšil. Všetky výskumy rakoviny sa zhodujú na nasledujúcom: genetické faktory prispievajú nanajvýš 15-tymi percentami k úmrtiam zapríčinených rakovinou.

Otázkou je tiež, prečo rakovina, ktorá drieme v každom z nás, sa neprejaví u každého.

Ako je možné, že v západných krajinách – v Amerike a Európe je oveľa viac ľudí trpiacich rakovinou, či iných civilizačných ochorení ako na východe – v Ázii a Japonsku? Áno, je to v životnom štýle, ktorý vedieme a v strave akú prijímame. Jednoducho, neexistuje žiadna iná súvislosť.

Strava ako prevencia

A preto, najmä vhodne zvolená zásaditá strava dokáže byť dôležitou súčasťou prevencie voči rakovine, ale aj liekom na jej uzdravenie. Kompletná zmena stravy telo detoxikuje a vytvorí v nej zásadité prostredie.

Pri príprave vášho „zdravšieho“ jedálnička majte na pamäti, že účinnosť stravy sa zvýši, ak sa bude skladať z čo najväčšieho počtu zložiek, to znamená, že kľúč k zdraviu tkvie aj v jej bohatej pestrosti.

  1. Kurkuma
    Toto žlté korenie pochádzajúce z Indie je jedným z najúčinnejších v boji proti tejto chorobe. Kurkuma, ako súčasť korenia karí obsahuje totiž kurkumín, ktorý nielenže odstraňuje karcinogény, skôr ako môžu narušiť DNA, no okrem toho potláča aj zápalovú bielkovinu, ktorá povzbudzuje rast nádorov. Kurkuma okrem toho bráni tomu, aby nádorové bunky prenikli do krvného obehu, ktorý potrebujú na prežitie a rozmnožovanie. Indovia používajú toto korenie bežne, denne priemerne 1,5 až 2 gramy. Pre svoje protizápalové vlastnosti sa hojne používa aj v ajurvédskej medicíne. Súčasťou karí korenia je aj čierne korenie, ktoré zvyšuje vstrebávanie kurkumínu. Keďže je však kurkuma v karí korení obsiahnutá len 20 percentami, je vhodnejšie použiť priamo kurkumu v kombinácii s čiernym korením. Takto pripravené korenie môžete použiť do polievok, omáčok, k mäsu, alebo zelenine.
  2. Zelený čaj
    Zelený čaj je liečivý, nakoľko obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Hlavne jeden z nich, nazývaný epigalokatechíngalát – EGCG je veľmi účinný, nakoľko blokuje enzým, ktorý podporuje rast rakovinových buniek. Štúdie dokázali, že EGCG výrazne spomaľuje rozvoj leukémie, rakoviny prsníka, prostaty, obličiek, kože a úst. Čaj treba piť pravidelne, denne si môžete dopriať aj 4 až 5 šálok.
  3. Škorica
    Škorica znižuje hladinu cholesterolu má antioxidačný, antibakteriálny a relaxačný charakter. Nedávne výskumy vykonávané v Japonsku a Austrálii dokázali, že aj pokročilá rakovina kostí, žalúdka a čriev môže byť liečená s úspechom. Pacienti trpiaci týmito druhmi rakoviny by mali užívať lyžicu medu a 1/3 lyžice škorice mesiac 3x denne.
  4. Žihľava
    Pŕhľava dvojdomá je u nás známou bylinkou, pomáha pri rôznych chorobách, čaj z nej čistí krv, podporuje tvorbu červených krviniek, je vraj účinná pri leukémii. Okrem toho je osožná pri chorobách močových a dýchacích orgánov, pri katare žalúdka a čriev, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny. Lieči zápal obličiek, aj pečene.
  5. Zázvor – ďumbier
    Surový zázvor má intenzívnu, prenikavú, až pikantnú vôňu. Je to antioxidant so silnými protizápalovými vlastnosťami. Nápoj zo zázvoru pomáha zmierniť pocit na vracanie pri chemoterapii, alebo rádioterapii. Zázvor možno uchovávať v chladničke aj 2-3 týždne, olúpať by ste ho mali tesne pred použitím. Ak ho chcete dlhšie skladovať, môžete ho neblanšírovaný zmraziť.
  6. Cesnak, cibuľa, zelená cibuľka, pažítka
    Cesnak sám o sebe má vynikajúce antibakteriálne, protiparazitické, protiplesňové a protikvasinkové účinky. Okrem toho pomáha pri rozpúšťaní tukov, nánosov a krvných zrazenín. Tieto účinky, len v slabšej miere majú aj cibuľa a pažítka. Zelenina z tejto skupiny pomáha regulovať krvný tlak, to znamená, že znižuje uvoľňovanie inzulínu a rastového faktora inzulínu, a tým aj rast rakovinových buniek.
  7. Zelená listová zelenina: brokolica, biela a červená kapusta, karfiol, kel, špenát
    Zelená listová zelenina obsahujú látky s výrazne protirakovinovými účinkami, najmä sulforafan. U tejto zeleniny sa odporúča sa len veľmi krátke varenie (3 – 5 minút), najmä brokolica stráca účinné látky pri dlhšom varení, pripravujte ju na pare, alebo osmažte rýchlo na olivovom oleji. Ideálne je jesť ich surové, alebo vo forme čerstvej šťavy.
  8. Farebná zelenina: mrkva, paprika, paradajka, cvikla
    Mrkva, zemiaky, tekvica, paprika, červená repa (cvikla), paradajky a všetky druhy jasne zafarbenej zeleniny a ovocia (žlté, červené, zelené, oranžové) obsahujú veľa vitamínu A a lykopén. (Lykopén je najsilnejší antioxidant rastlinného pôvodu, ktorý pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny aj u ľudí s genetickými predispozíciami k nádorom!). Obe tieto látky majú dokázanú schopnosť spomaliť rast určitých rakovinových buniek. Vyvarujte sa dlhému vareniu zeleniny, ideálne je pripraviť ich na olivovom oleji, vode, alebo na pare, a v čo najkratšom čase. Výnimkou sú azda len paradajky, pri ktorých sa lykopén uvoľňuje práve pri varení.Surovú zeleninu je potrebné dobre rozhrýzť, aby ste čo najmenej zaťažovali telo a zároveň sa dostali práve k jadru živín. Účinné sú aj doma pripravené zeleninové (alebo zeleninovo-ovocné) šťavy. Šťavy si pripravte odšťavením, lisovaním, alebo mixovaním a po príprave šťavu ihneď skonzumujte, neodkladajte si ju na neskôr, teda spravte si len toľko šťavy, koľko v danej chvíli vypijete. Vyskúšajte čistú mrkvovú šťavu, alebo šťavu v kombinácii mrkva – cvikla – citrón, mrkva – špenát, mrkva – cvikla – zeler – petržlen.Voľte kvalitnú (najideálnejšie vlastnoručne vypestovanú) zeleninu a ovocie. Ak túto možnosť nemáte, skúste si ju zadovážiť prostredníctvom priateľov, či známych. Kupujte produkty vypestované v domácom prostredí, od miestnych predajcov, bio produkty a nezabudnite akúkoľvek zeleninu a ovocie pred konzumáciou veľmi starostlivo umyť pod prúdom teplej vody, aby sa prípadné postreky vymyli.
  9. Červené bobuľovité ovocie: čučoriedky, maliny, jahody, černice, ríbezle, brusnice
    Tieto chutné druhy ovocia radíme medzi superpotraviny s vynikajúcim obsahom antioxidantov, s výbornými vlastnosťami pre zdravie a vitalitu človeka, podporujúce imunitný systém a bojujúce proti rakovine. Žiadna iná bobuľovina neobsahuje toľko kyseliny elagovej ako černica, a preto je dobrým pomocníkom na tlmenie rastu tumorov. Brusnice vyliečia močové ústrojenstvo, čučoriedky podporia imunitný systém, zlepšia stolicu, maliny liečia zápaly. V lete si doprajte čo najviac tohto sezónneho ovocia, pozor rýchlo sa kazia, tak ak ich neviete spotrebovať, radšej si ich hneď zamrazte.
  10. Citrusové ovocie
    Citróny, pomaranče, alebo grapefruity, sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Okrem toho však citrusy obsahujú aj veľmi účinné fytochemické látky, napr. polyfenoly, ktoré majú schopnosť zasahovať do procesov, ktoré vedú k rakovinovému ochoreniu. V rôznej odbornej literatúre sa uvádza, že pôsobia priamo na rakovinové bunky, obmedzia ich reprodukčné schopnosti, a tým zastavia ďalší vývoj choroby.
  11. Strukoviny
    Strukoviny sú zrelé semená rastlín z čeľade bôbovitých. Patria sem hrach, šošovica, fazuľa, bôb, alebo cícer. Tieto plodiny sú dôležité, pretože obsahujú veľké množstvo rastlinných bielkovín (slúžia ako náhrada mäsových bielkovín), škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. Vďaka vláknine podporujú trávenie a viažu na seba toxické látky a tuky, ktoré odvádzajú preč z tela.
  12. Orechy: vlašské, lieskové, mandle
    Orechy obsahujú množstvo látok, ktoré spomaľujú rakovinové bujnenie, ako sú omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly. Sú taktiež zdrojom energie, vitamínov a minerálov. Doprajte si denne za hrsť vlašských, alebo lieskových orechov, či nelúpaných mandlí.
  13. Granátové jablko
    Granátové jablko je taktiež bohaté na zastúpenie polyfenolov, ktoré sú zodpovedné za krásnu červenú farbu granátových zrniečok. Polyfenoly sú okrem toho aj silné antioxidanty, a preto je aj šťava z granátového jablka silným bojovníkom proti rakovine. Okrem toho granátové jablko čistí cievy a podporuje činnosť srdca.
  14. Tmavá – horká čokoláda
    Tmavá čokoláda (čím viac percent kakaa tým lepšie) obsahuje vitamíny, minerály a najmä silné antioxidanty, bojujúce proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať rakovinu. Kakaové polyfenoly z tmavej čokolády znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Antioxidanty zároveň slúžia aj ako ochrana pred vedľajšími účinkami chemoterapie. Tmavá čokoláda je tiež prospešná pre mozog, srdce, cievy a vďaka serotonínom zlepšuje náladu. Ak máte chuť na sladkosti, siahnite práve po horkej čokoláde.
  15. Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny
    Omega-3 mastné kyseliny sú potrebné pre správne fungovanie celého nášho organizmu, majú výrazné protizápalové účinky a údajne tiež chránia proti niektorým druhom rakoviny. Denne si doprajte dávku rýb: lososa, tuniaka, makrelu, sardinky, sleď, úhora, alebo pstruha. Ak vám ryby „nevoňajú“, skúste aspoň rybí olej v kapsulách.
  16. Ľanové semená
    Ľanové semená sú taktiež výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, lignínov a vlákniny. Protirakovinové zbrane semienok sú ukryté práve v ich vnútri, preto je potrebné ich pred konzumáciou pomlieť na kávovom, alebo makovom mlynčeku, alebo dôkladne podrviť v mažiari. Semienka zmiešajte s čerstvým tvarohom, prípadne bielym jogurtom a takto konzumujte. Pozor, semená si nikdy nemeľte dopredu, keďže sa rýchlo kazia, ale nameľte si len toľko, koľko práve spotrebujete. Na raňajky a na večeru si kľudne doprajte po dve PL čerstvo rozomletých ľanových semiačok. K pomletým semienkam a tvarohu môžete pre lepšie účinky pridať aj 100 percentný ľanový olej, ktorý si kúpite v bio potravinách. Ľanový olej vzniká lisovaním semien za studena, pozor však na to, ako ho skladujete, pretože rýchlo oxiduje. Po otvorení ho spotrebujte najneskôr do 3 mesiacov a držte ho na tmavom a suchom mieste v chlade. Ľanový lej sa používa výhradne na studenú kuchyňu! Miešať ho môžete s čerstvým šalátom, kapustou, kelom, brokolicou, cibuľou, pórom, alebo cesnakom.
    Okrem ľanového oleja je zdrojom omega 3-mastných kyselín aj olivový olej. Najlepší je takzvaný panenský, lisovaný za studena, ktorý sa používa ako zálievka na šaláty, do marinád, je vynikajúci v kombinácii s rajčinami, bazalkou a inou zeleninou, použiť ho môžete aj na rýchle osmahnutie zeleniny vo wok panvici.
  17. Marhuľové jadierka – B17
    MUDr. Dean Burk, dlhoročný riaditeľ NCI (Národný inštitút pre výskum rakoviny, USA), jeden z najvýznamnejších odborníkov v oblasti biochémie, uviedol, že za 45 rokov, ktoré venoval štúdiu a výskumu rakoviny, sa nestretol s účinnejšou látkou na kontrolu rakoviny ako je vitamín B 17. (Vitamín B17 je v podstate obchodný názov pre látku vo svete známu pod názvom laetril). Laetril obsahuje okrem iného aj molekulu látky, zvanej amygdalín. Amygdalín môžeme nájsť vo viac ako 1 200 rastlinách, predovšetkým však v jadrách marhúľ a horkých mandlí.
  18. Huby šitake, maitake, reiši
    Aj keď tieto názvy zaváňajú exotikou, porozmýšľajte o ich zaradení do vášho jedálnička. Ich účinky na zdravie sú totiž rôznymi štúdiami dávno dokázané. Huba šitake pochádza z Ázie, kde si ju už tisíce rokov cenia ako potravinu, ale aj ako liečivo. Huba podporuje imunitný systém, pomáha pri vyčerpaní, ťažkostiach so žalúdkom, pôsobí preventívne proti rakovine, dokáže brzdiť rast nádorov a ich bujnenie. Reiši sa využíva aj v tradičnej čínskej medicíne a jej meno je božská huba nesmrteľnosti. Boli preukázané jej podporné účinky pri liečení rakoviny prostaty.
  19. Kefír
    Aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva v tele zásadité prostredie. Kefírový nápoj má schopnosť vyrovnať sa v tráviacom trakte s premnoženými kvasinkami, baktériami, vírusmi a stimulovať tak imunitný systém. Rozkladá ťažko stráviteľné látky a bráni tak zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách. Okrem toho, že obnovuje črevnú mikroflóru, lieči aj zápchu, ochorenie žlčníka, pečene, choroby nervov, pomáha aj pri vyrážkach, ekzémoch a kvasinkových infekciách. Kefír zadržuje metastázy a brzdí ich vývoj. Ak s pitím kefíru chcete začať, treba spočiatku piť menšie množstvo a postupne ho zvyšovať.
  20. Čistá voda
    Vodu potrebuje každá bunka nášho organizmu, aby mohla správne vykonávať svoju funkciu. Denne vypite aj 2 litre vody, v horúčavách, alebo zvýšenej námahe aj viac. Voda taktiež môže chrániť pred rakovinou močového mechúra, pretože tekutiny rozpúšťajú všetky potenciálne karcinogény striehnuce v moči. Ak pijete vodu z vodovodu, nechajte ju pred tým odstáť na 10 minút v sklenenej nádobe.

Zakázaná strava

Nasledovné potraviny môžu byť jednou z príčin vzniku civilizačných ochorení (aj rakoviny), preto ich podľa možnosti vylúčte zo svojho jedálneho lístka. Sú to najmä:

cukor a sladkosti – koláče, keksy, mliečna čokoláda, umelé sladidlá, sladené bublinkové nápoje, alkohol, kravské mlieko a syry, červené mäso a údeniny, aj ryby údené, saláma, párky, biely chlieb a biela ryža, margaríny, akékoľvek ovocné a zeleninové šťavy kupované vo fľaškách a krabičkách, pasterizované sú kyselinotvorné. Pozor, zvýšený obsah cukru nájdete aj v čerstvom ovocí (ako napríklad slivka, hruška), ktoré preto odporúčame konzumovať s mierou. Zredukujte aj množstvo vajíčok, ak ich ale máte radi, voľte tie z domáceho chovu.

Zdravý životný štýl

Nezabudnite, že okrem zmeny stravovacích návykov je potrebné upraviť aj váš celkový životný štýl. Vznik nádorov podporuje aj sedavý spôsob života, málo pohybu, fajčenie a pasívne fajčenie.

Nájde medicína zázračný liek na rakovinu?

Medicína v tom má jasno. Lekár lieči liekmi. Lieči chorobu, nie však človeka. Nehľadá príčinu, ale skôr potláča symptómy prejavov ochorenia. Len ťažko uveriť, že v dobe, keď farmaceutický priemysel dosahuje ročne miliardové zisky z predaja liekov alebo z nákladov na liečbu, má záujem o vynájdenie rýchleho, lacného, alebo nebodaj účinného lieku. Práve naopak. Podľa niektorých expertov by na zabezpečenie kvalitnej lekárskej starostlivosti stačilo 3000 liekov, ale na svete dnes existuje vyše 200 000 liekov s ročným obratom niekoľko sto miliárd.

Aj keď medicína nasadila do boja proti rakovine tak silné zbrane ako ožarovanie, či chemoterapiu, koľko ľudí nakoniec zomrelo na následky vedľajších účinkov týchto terapií? Chemoterapia totiž ničí nielen nádorové bunky, ale aj tie zdravé a tie, ktoré sú zodpovedné za imunitu. Obvykle pacienti po tejto terapii pociťujú silnú únavu, nevoľnosť, dochádza k vypadávaniu vlasov a pacienti sú doslova ešte viac psychicky oslabení ako pri samotnom ochorení.

Aj preto stále väčšie skupiny obyvateľstva, aj niektorých lekárov, prišli k názorom, že za prvé nie je bezpodmienečne nutné rýchle zničenie nádoru, a za druhé, že rakovina vôbec nemusí byť smrteľné ochorenie. Je len na vás, čo si vyberiete.

Na záver

Týmto článkom v žiadnom prípade nezavrhujeme modernú medicínu. V prípade akútneho ochorenia, ako infarkt, či zápal slepého čreva je potrebné ich riešiť rýchlo a efektívne. V prípade rakoviny odpoveď nie je jednoznačná, vždy závisí od konkrétneho typu ochorenia alebo stupňa. Je však vždy lepšie a aj účinnejšie najprv nájsť príčinu samotného problému a popritom podporiť prirodzené samoliečenie organizmu.

Často krát je pritom potrebné zmeniť celkový životný štýl, najmä stravovacie návyky a začať využívať zdraviu prospešné potraviny na dennej báze s prirodzene účinnou silou proti rakovine a iným závažným ochoreniam.

Každý človek by si mal slobodne a z dostatkom informácií zvoliť pre seba ten najvyhovujúcejší spôsob liečby a zvážiť všetky jeho žiaduce a nežiaduce účinky.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY