Superpotraviny

28.05.2015 / Kategória: Potraviny

V poslednej dobe sa u nás rozmohol pojem „superpotraviny“ – z anglického slova „superfoods“. Čo sú to tie superpotraviny? Je to nejaký potravinový zázrak?

Superpotraviny sú potraviny v prírodnej forme, s výbornými vlastnosťami pre zdravie a vitalitu človeka, podporujúce imunitný systém, majúce vysoký podiel živín, sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, proteíny, enzýmy a antioxidanty.

K superpotravinám patrí najmä ovocie, zelenina, bylinky a koreniny, obilniny, strukoviny, orechy a semená, morské ryby a iné potraviny, ako med, kefír, huby šitake.

Prehľad 100 najlepších superpotravín

acai bobule – Exotické bobule z pralesa sú plné antioxidantov, pomáhajú znižovať cholesterol a chránia srdcovocievny systém.

ananás – Sladký liek obsahuje enzým bromelain, ktorý pomáha pri trávení a chráni pred baktériami a parazitmi v črevách. Ananás pomáha pri obnove tkanív svalov a kĺbov.

aloe vera – Dužina z listov pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Detoxikuje a zbavuje telo škodlivín, používa sa zvnútra, ale aj na vonkajšie použitie.

artičoky – Obsahuje látku cynarín, ktorá posilňuje a ochraňuje pečeň. Preventívne pôsobí aj pred vznikom žlčníkových kameňov.

avokádo – Má veľa vitamínu a antioxidantov. Zvonku ako maska na suchú pleť, zvnútra na plodnosť a potenciu. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

baklažán – Pomáha srdcu. Bojuje proti ateroskleróze, rakovine, cukrovke a zápche. Vhodná potravina pri diétach.

banány – Obsahuje veľa draslíka a horčíka. Je to energetická bomba pre športovcov. Obsahuje serotonín – hormón šťastia, preto bojuje proti depresii a zlej nálade.

bazalka – Má protizápalové a anitbakteriálne vlastnosti. Krásne vonia, pridáva sa do šalátov, k syrom. Zlepšuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu a uvoľňuje kŕče.

brokolica – Kráľovná medzi zeleninou. Ničí rakovinové bunky a posilňuje imunitný systém. Brokolicu varte len krátko a nad parou, aby nestratila dôležité vitamíny.

brusnice – Zázrak na močové cesty, obsahuje veľa vitamínu C. Prevencia proti obličkovým kameňom. Chráni imunitu.

camu camu – Červenkasté camu camu plody podporujú imunitu, chránia pred pľúcnymi infekciami, chorobami dýchacích ciest, užívajú sa aj pri vyčerpaní.

cesnak – Prírodné antibiotikum. Má silné antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky. Na imunitu, proti nachladnutiu, proti rakovine, znižuje krvý tlak.

cibuľa – Podobné účinky ako cesnak. Zmenžuje riziko aterosklerózy a trombózy, posilňuje imunitný systém. Cibuľou uvoľníte hlien.

cícer – Najlepšie stráviteľná strukovina. Neobsahuje lepok, výborné pre celiatikov. Obsahuje veľa železa. Vhodný proti civilizačným ochoreniam.

citróny – Upokojuje nádchu, kašeľ, bolesť v hrdle, znižuje horúčku a bolesti hlavy. Citrónová šťava pôsobí zásadito, pomáha upraviť prekyslenie organizmu.

cuketa – Kladne ovplyvňuje činnosť obličiek, tráviacich orgánov, tiež hladinu cholesterolu a krvného tlaku, odvodňuje organizmus a čistí črevá. Vhodná pri redukčnej diéte.

čaj biely a zelený – Majú veľké množstvo antioxidantov, proti starnutiu. Prečisťujú organizmus, dodávajú energiu, proti poteniu, kožných chorobám, zubnému kazu, ochoreniam srdca.

čerešne – Omladzujú, čistia pokožku. Pôsobia detoxikačne, odstraňujú zápchu. Veľkým zdrojom draslíka.

černice – Proti rakovine, najmä proti rakovine prsníka a rakovine krčka maternice. Čistia krv, bojujú proti hemoroidom, na hnačku a zápal čriev.

červená repa (cvikla) – Pri liečení ochorení pečene a obličiek, proti rakovine. Uľahčuje liečbu chrípky, posilňuje organizmus, utišuje menštruačné bolesti.

červené víno – V malej miere je liek. Pomáha proti srcových chorobám, predlžuje život, proti depresii.

čokoláda tmavá (kakao) – Obsahuje veľa antioxidantov, pôsobí ako antidepresívum a afrodiziakum. Znižuje riziko infarktu, dodá energiu a vyrovnáva krvný tlak.

čučoriedky – Bohaté na minerálne látky, železo, horčiny a vitamíny. Pôsobia protizápalovo, osvedčené sú proti hnačke, utišuje zvracanie, na imunitu, vylepšujú zrak.

datle – Sú vynikajúcim zdrojom draslíka, dodávajú nervom a mozgu energiu a sviežosť. Stimulujú spánok, pomáhajú pri zaspávaní.

egreš – Čistí črevá a zbavuje ich odpadových látok, odvodňuje a pôsobí močopudne. Podporuje tvorbu zdravej pokožky a vlasov.

fazuľa – Proti civilizačným ochoreniam, obsahuje veľa vlákniny. Fazuľa znižuje hladinu cukru v krvi, osoží proti cukrovke, vysokému krvnému tlaku.

fenikel – Proti kašľu, na vykašliavanie hlienov. Pôsobí proti nadúvaniu, kŕčom, zápche a prekysleniu. Má močopudný a detoxikačný účinok. Afrodiziakum.

figy – Revitalizujú tráviacu sústavu, sú výbornou náhradou sladkostí, pretože sú sladké a neobsahujú žiadny tuk. Pôsobia blahodárne na nervy a mozog. Zlepšujú náladu.

goji – kustovnica čínska – Má v sebe veľa antioxidantov. Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, chráni pečeňové bunky. Na dlhovekosť, vitalitu, mozog, pečeň, trávenie.

granátové jablko – Množstvo antioxidantov chráni pred voľnými radikálmi, čím možno predchádzať rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam. Lieči hemoroidy, aj kŕčové žily.

grep – Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí prečisťujúco a proti infekciám. Jadierka obsahujú bioflavonoidy, ktoré potláčajú baktérie, vírusy, plesne.

hrach – Má výrazne omladzujúce účinky. Vysoký obsah vlákniny má detoxikačné účinky, chráni tráviaci trakt. Klíčiaci hrach obsahuje množstvo vitamínu C.

hríby šitake – Obsahuje protinádorové, antibakteriálne a antivírusové látky, upravuje krvný tlak, cholesterol či cukor v krvi, posilňuje imunitu, pôsobí proti rakovine.

hrozno – Pohár šťavy z červeného hrozna je dobrou zbraňou proti rakovine prsníka. Podporuje detoxikáciu čriev a pečene, pôsobí proti starnutiu a vyhladzuje pokožku.

chia semienka – Dodáva energiu, duševnú rovnováhu, vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín, veľa antioxidantov, vápnika a vitamínu B. Nevhodné pre srdciarov a pri nízkom tlaku.

chren – Pôsobí antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, odhlieňuje priedušky, podporuje trávenie, pôsobí močopudne a má vysoký obsah vitamínu C.

jablká – Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a látku kvercetín, ktor zabraňuje tvorbe rakovinových buniek.

jačmeň – Vďaka rozpustnej a nerozpustnej vláknine pôsobí priaznivo tráviaci trakt a na srdcovocievny systém. Zo všetkých obilnín sa najviac podieľa na znižovaní cholesterolu.

jahody – Antioxidant. Jahody dezinfikujú tráviaci systém, ničia baktérie a vírusy, chránia nervové bunky a mozog.

jogurt – Biely neosladený jogurt dodáva črevnej flóre užitočné baktérie, pomáha proti nadúvaniu a je výdatným zdrojom vápnika.

kapusta – Vláknina obsiahnutá v kapuste sa postará o správnu funkciu čriev, pomôže pri zápche a pre nízky obsah kalórií je vhodná pre ľudí s nadváhou.

kardamón – Pôsobí priaznivo na trávenie, tlmí nepríjemné pálenie záhy, má antiseptický a diuretický účinok. Pomôže aj upokojiť nervy.

karfiol – Účinný proti rednutiu kostí, lámavosti nechtov, podporuje funkcie kĺbov a šliach, spomaľuje vypadávanie vlasov, hojí zápaly pokožky a slizníc.

kefír – Zvyšuje obranyschopnosť organizmu, dobrý na trávenie, proti hnačkám, znižuje chloesterol, reguluje krvný tlak, hojí rôzne ekzémy.

kel ružičkový – Kto má problémy so žalúdkom, pečeňou alebo ho trápia črevné problémy, mal by jesť práve kel. Okrem toho má v sebe veľa vitamínu C a podporuje imunitný systém.

kiwi – Na imunitu, zlepšuje zrak, stimuluje srdce, podporuje rast kostí, pomáha zvládať stres a zvyšuje sústredenie.

klinčeky – Korenina so záhadnou chuťou lieči prechladnutie, bolesť zubov, infekcie ústnej dutiny a potláča nesmelosť.

kokos – Kokos udržiava vlhkosť v pokožke, tvorí jej ochranu podobne ako ľudský maz, preto omladzuje. Dopĺňa minerály,preto sa používa aj pri lámaní vlasov a nechtov.

konopné semená – Bojuje proti voľným radikálom a predčasnému starnutiu, regeneruje poškodenú kožu, čistí črevá, prospieva svalom. Pôsobí protizápalovo.

kurkuma – Korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne pálivej chuti sa okrem uplatnenia v kulinárstve používa na liečenie rán, zápalov a rakovinových nádorov.

mak – Najvýznamnejší zdroj vápnika pre pevné zuby, kosti, vlasy, či nechty. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.

maliny – Chutné plody obsahujú vitamíny, najmä provitamín A, C a B, organické kyseliny, antioxidanty a pektín. Na peknú pokožku, štíhlu líniu, lesklé vlasy a krásne nechty.

mandle – Kráľovné medzi orechmi. Obsahujú najmä vápnik a horčík. Podporujú imunitu a sexuálne zdravie. Tip: konzumujte len čerstvé mandle v šupke.

mango – Vitamínová bomba pochádza z Indie. Sladké ovocie vylepšuje trávenie, je prevenciou proti rakovine, čistí a zjemňuje pleť – spravte si masku proti akné a nečistým pórom.

marhule – Jedzte čerstvé, alebo sušené marhule. Marhuliam sa pripisuje dlhovekosť obyvateľov pohoria Karakoram. Spáľuje tuky, zvyšuje vitalitu, spevňuje kožu i vlasy.

melón červený – Melón – bohatý na vodu (obsahuje až 90%) a antioxidanty, v lete osvieži i nasýti. Prvá pomoc na spálenú pokožku, pomáha aj na cievy a krvý obeh.

mäso morčacie a kuracie – Hydinové mäso dodá telu bielkoviny, je zásobárňou draslíka, hročíka, zinku a selénu, dôležitým zdrojom železa a vitamínu B12.

mäta – Mentol má výrazne antiseptické a lokálne anestetické vlastnosti. Odstraňuje plynatosť, kŕče, pomáha pri ťažkostiach horných dýchacích ciest.

med a propolis – Má antioxidačné, imunostimulačné a protizápalové účinky, tíši kašeľ a bolesť hrdla, zastavuje predčasné starnutie buniek, zlešuje spánok.

morské riasy – agar, arame, nori, kelp, wakame – Sú vysoko koncentrovaným zdrojom živín. Majú antioxidančný, protirakovinový, protiplesňový účinok, sú zásadité a pomáhajú redukovať metabolické prekyslenie organizmu.

morské ryby – losos, tuniak, sardinky, makrela – Obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Chránia pred srdcovo-cievnymi a nervovými ochoreniami, sú dôležité pre mozog a oči. Odporúčané aj pre budúce mamičky.

mrkva – Mrkva posilňuje zrak, okrem toho betakarotén chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky.

noni – Noni prospieva psychike, bojuje proti plesniam a baktériám, pomáha pri detoxikácii, regenerácii a cukrovke, upravuje hormonálny systém, zvyšuje celkovú výkonnosť.

ocot jablčný – Udržiava štíhlu líniu, spolu s vodou odstraňuje zubný povlak a baktérie, ktoré zapríčiňujú pach z úst. Obklady z octu pomôžu pri zbavovaní sa bradavíc.

olivový olej – Obsahuje vitamín E, vápnik, železo, ale aj účinný antioxidant, ktorý znižuje riziko rakoviny a zvyšuje energiu!

ovos – Dobrým zdrojom vlákniny, proti zápche, na nervový systém, pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka a čriev.

paprika – Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky a brzdí proces starnutia.

paradajka – Nízky obsah kalórií, ale i výborný pomocník pri boji s rakovinou a ako prevencia pred infekčnými chorobami. Šťava je dobrá proti únave a bolestiam hlavy.

pažítka – Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc. Má tiež protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok.

pór – Proti tráviacim ťažkostiam, nadúvaniu, črevným problémom, nechutenstve, ale aj na srdce a cievy.

pohánka – Pohánka chráni cievy, lieči reumu. Je vhodná aj na odkyslenie organizmu.

pomaranč – Jedinečný prostriedok na ukľudnenie nervovej sústavy, uvoľňuje nahromadený stres, frustráciu, po fyzickej stránke pomáha pri chudnutí.

pšenica – Kráľovná medzi obilninami, pomáha pri vyčerpaní, únave, lieči chronické choroby, zápchu a dopĺňa potrebné živiny.

quinoa semená – Potravina veľmi podobná amaranthu, prirodzene bezlepková. Má veľkú výživovú hodnotu. Počíta sa s nimi ako so stravou pre kozmonantov.

rakytník – Údajne má desaťkrát viac vitamínu C ako pomaranč. Dodá enerigiu, pôsobí proti chrípke a únave.

rasca – Podporuje chuť do jedenia i trávenie, je výborným liekom proti nadúvaniu. Zlepšuje krvotvorbu, dezinfikuje črevá a uľahčuje vykašliavanie.

redkvička – Obľúbená miniatúrna koreňová zelenina ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, mierni kašeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť.

ryža hnedá – Pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva, zabraňuje srdcovým ochoreniam, reguluje hladinu cukru v krvi.

senovka grécka – Pôsobí priaznivo na žalúdočnú a črevnú činnosť. Znižuje horúčku, pomáha pri bušení srdca a chrápaní, napomáha látkovej premene.

sladké zemiaky – Majú pozitívny vplyv na zdravú pleť, zrak, srdce a pľúca. Tradičná čínska medicína verí, že ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čchi.

slivky – Svojim pôsobením prečisťujú organizmus, zbavujú ho toxických odpadov a kyseliny močovej, čo je obzvlášť dôležité pri liečbe dny a reumatizmu.

slnečnicové semená – Má pozitívny vplyv na pokožku, vlasy a nechty, upokojuje nervy a podporuje tvorbu svalovej hmoty.

sójové bôby – Aktivizuje metabolizmus bielkovín, regeneruje väzivové tkanivá, zlepšuje koncentráciu a pamäť.

spirulina – Modrozelená riasa má protivírusový účinok, zvyšuje imunitu aj tým, že zlepšuje črevnú mikroflóru.

šalvia – Má krvičistiace a protizápalové účinky. Lieči choroby čriev, krvácajúce vredy žalúdka a dvanástnika a zápaly žalúdka. Je výborná pri ženských ochoreniach.

šípky – Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, chráni močové ústrojenstvo, povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii, pri zle hojacich sa ranách.

škorica – Je afrodiziakum. Pomáha pri cukrovke, znižuje hladinu cholesterolu, mierne znižuje krvný tlak, podporuje prekrvenie sliznice žalúdka, pomáha pri nafukovaní.

šošovica – Šošovica obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa ako špenát, je ľahko stráviteľná, výborne čistí črevá, pomáha proti zápche.

špalda – Špalda pomôže s migrénami, znižuje riziko cukrovky typu II, kardiovaskulárne choroby, a pomôcť ženám vyhnúť sa žlčovým kameňom a rakovine prsníka.

špargľa – Pomáha obličkám, čistí krv, je to afrodiziakum, bohatá na kyselinu listovú, železo a vápnik, pre budúce mamičky je ideálnou zeleninou.

špenát – Je bohatým zdrojom kyseliny šťaveľovej, ktorá viaže vápnik. Pre budúce mamičky na ochranu plodu, pre ľudí po päťdesiatke na zrak. Pre ostatných zdrojom energie.

tekvica – Je ľahko stráviteľná, pri redukčnej a diabetickej diéte ako stvorená, odburáva tuky a prečistí telo. Veľmi zdravé sú aj jadierka tekvice.

uhorka – Málo kalórií, vhodná pri chudnutí, v lete osviežujúca, vhodná aj na starostlivosť o pokožku. Sťahuje a čistí pôry. Uhorka je zásaditá zelenina, zabraňuje prekysleniu organizmu.

vlašské orechy – Je bohatým zdrojom energie, veľa vlákniny a vitamínu E podporujú znižovanie cholesterolu. Vďaka B vitamínom sú dobrou potravou pre mozog a nervy.

zázvor (ďumbier) – V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, pričom zahrieva telo.

zelený jačmeň – Zelená potravina reguluje trávenie, obnovuje pleťové bunky, chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami, dobré účinky aj na kožné ochorenia, akné, psoriázu.

Ivana ŠkultétyAutorkou článku je Ivana Škultéty. Ivka pre portál Nazdravie.sk píše články o alternatívnej medicíne, prírodnej kozmetike a zdravej výžive. Verí, že cesta k zdraviu vedie cez konzumáciu zdravého jedla, pozitívne myslenie a dostatok pohybu.
Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *