9.2 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024

Superpotraviny

V poslednej dobe sa u nás rozmohol pojem „superpotraviny“ – z anglického slova „superfoods“. Čo sú to tie superpotraviny? Je to nejaký potravinový zázrak?

Superpotraviny sú potraviny v prírodnej forme, s výbornými vlastnosťami pre zdravie a vitalitu človeka, podporujúce imunitný systém, majúce vysoký podiel živín, sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, proteíny, enzýmy a antioxidanty.

K superpotravinám patrí najmä ovocie, zelenina, bylinky a koreniny, obilniny, strukoviny, orechy a semená, morské ryby a iné potraviny, ako med, kefír, huby šitake.

Prehľad 100 najlepších superpotravín

acai bobule – Exotické bobule z pralesa sú plné antioxidantov, pomáhajú znižovať cholesterol a chránia srdcovocievny systém.

ananás – Sladký liek obsahuje enzým bromelain, ktorý pomáha pri trávení a chráni pred baktériami a parazitmi v črevách. Ananás pomáha pri obnove tkanív svalov a kĺbov.

aloe vera – Dužina z listov pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Detoxikuje a zbavuje telo škodlivín, používa sa zvnútra, ale aj na vonkajšie použitie.

artičoky – Obsahuje látku cynarín, ktorá posilňuje a ochraňuje pečeň. Preventívne pôsobí aj pred vznikom žlčníkových kameňov.

avokádo – Má veľa vitamínu a antioxidantov. Zvonku ako maska na suchú pleť, zvnútra na plodnosť a potenciu. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

baklažán – Pomáha srdcu. Bojuje proti ateroskleróze, rakovine, cukrovke a zápche. Vhodná potravina pri diétach.

banány – Obsahuje veľa draslíka a horčíka. Je to energetická bomba pre športovcov. Obsahuje serotonín – hormón šťastia, preto bojuje proti depresii a zlej nálade.

bazalka – Má protizápalové a anitbakteriálne vlastnosti. Krásne vonia, pridáva sa do šalátov, k syrom. Zlepšuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu a uvoľňuje kŕče.

brokolica – Kráľovná medzi zeleninou. Ničí rakovinové bunky a posilňuje imunitný systém. Brokolicu varte len krátko a nad parou, aby nestratila dôležité vitamíny.

brusnice – Zázrak na močové cesty, obsahuje veľa vitamínu C. Prevencia proti obličkovým kameňom. Chráni imunitu.

camu camu – Červenkasté camu camu plody podporujú imunitu, chránia pred pľúcnymi infekciami, chorobami dýchacích ciest, užívajú sa aj pri vyčerpaní.

cesnak – Prírodné antibiotikum. Má silné antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky. Na imunitu, proti nachladnutiu, proti rakovine, znižuje krvý tlak.

cibuľa – Podobné účinky ako cesnak. Zmenžuje riziko aterosklerózy a trombózy, posilňuje imunitný systém. Cibuľou uvoľníte hlien.

cícer – Najlepšie stráviteľná strukovina. Neobsahuje lepok, výborné pre celiatikov. Obsahuje veľa železa. Vhodný proti civilizačným ochoreniam.

citróny – Upokojuje nádchu, kašeľ, bolesť v hrdle, znižuje horúčku a bolesti hlavy. Citrónová šťava pôsobí zásadito, pomáha upraviť prekyslenie organizmu.

cuketa – Kladne ovplyvňuje činnosť obličiek, tráviacich orgánov, tiež hladinu cholesterolu a krvného tlaku, odvodňuje organizmus a čistí črevá. Vhodná pri redukčnej diéte.

čaj biely a zelený – Majú veľké množstvo antioxidantov, proti starnutiu. Prečisťujú organizmus, dodávajú energiu, proti poteniu, kožných chorobám, zubnému kazu, ochoreniam srdca.

čerešne – Omladzujú, čistia pokožku. Pôsobia detoxikačne, odstraňujú zápchu. Veľkým zdrojom draslíka.

černice – Proti rakovine, najmä proti rakovine prsníka a rakovine krčka maternice. Čistia krv, bojujú proti hemoroidom, na hnačku a zápal čriev.

červená repa (cvikla) – Pri liečení ochorení pečene a obličiek, proti rakovine. Uľahčuje liečbu chrípky, posilňuje organizmus, utišuje menštruačné bolesti.

červené víno – V malej miere je liek. Pomáha proti srcových chorobám, predlžuje život, proti depresii.

čokoláda tmavá (kakao) – Obsahuje veľa antioxidantov, pôsobí ako antidepresívum a afrodiziakum. Znižuje riziko infarktu, dodá energiu a vyrovnáva krvný tlak.

čučoriedky – Bohaté na minerálne látky, železo, horčiny a vitamíny. Pôsobia protizápalovo, osvedčené sú proti hnačke, utišuje zvracanie, na imunitu, vylepšujú zrak.

datle – Sú vynikajúcim zdrojom draslíka, dodávajú nervom a mozgu energiu a sviežosť. Stimulujú spánok, pomáhajú pri zaspávaní.

egreš – Čistí črevá a zbavuje ich odpadových látok, odvodňuje a pôsobí močopudne. Podporuje tvorbu zdravej pokožky a vlasov.

fazuľa – Proti civilizačným ochoreniam, obsahuje veľa vlákniny. Fazuľa znižuje hladinu cukru v krvi, osoží proti cukrovke, vysokému krvnému tlaku.

fenikel – Proti kašľu, na vykašliavanie hlienov. Pôsobí proti nadúvaniu, kŕčom, zápche a prekysleniu. Má močopudný a detoxikačný účinok. Afrodiziakum.

figy – Revitalizujú tráviacu sústavu, sú výbornou náhradou sladkostí, pretože sú sladké a neobsahujú žiadny tuk. Pôsobia blahodárne na nervy a mozog. Zlepšujú náladu.

goji – kustovnica čínska – Má v sebe veľa antioxidantov. Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, chráni pečeňové bunky. Na dlhovekosť, vitalitu, mozog, pečeň, trávenie.

granátové jablko – Množstvo antioxidantov chráni pred voľnými radikálmi, čím možno predchádzať rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam. Lieči hemoroidy, aj kŕčové žily.

grep – Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí prečisťujúco a proti infekciám. Jadierka obsahujú bioflavonoidy, ktoré potláčajú baktérie, vírusy, plesne.

hrach – Má výrazne omladzujúce účinky. Vysoký obsah vlákniny má detoxikačné účinky, chráni tráviaci trakt. Klíčiaci hrach obsahuje množstvo vitamínu C.

hríby šitake – Obsahuje protinádorové, antibakteriálne a antivírusové látky, upravuje krvný tlak, cholesterol či cukor v krvi, posilňuje imunitu, pôsobí proti rakovine.

hrozno – Pohár šťavy z červeného hrozna je dobrou zbraňou proti rakovine prsníka. Podporuje detoxikáciu čriev a pečene, pôsobí proti starnutiu a vyhladzuje pokožku.

chia semienka – Dodáva energiu, duševnú rovnováhu, vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín, veľa antioxidantov, vápnika a vitamínu B. Nevhodné pre srdciarov a pri nízkom tlaku.

chren – Pôsobí antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, odhlieňuje priedušky, podporuje trávenie, pôsobí močopudne a má vysoký obsah vitamínu C.

jablká – Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a látku kvercetín, ktor zabraňuje tvorbe rakovinových buniek.

jačmeň – Vďaka rozpustnej a nerozpustnej vláknine pôsobí priaznivo tráviaci trakt a na srdcovocievny systém. Zo všetkých obilnín sa najviac podieľa na znižovaní cholesterolu.

jahody – Antioxidant. Jahody dezinfikujú tráviaci systém, ničia baktérie a vírusy, chránia nervové bunky a mozog.

jogurt – Biely neosladený jogurt dodáva črevnej flóre užitočné baktérie, pomáha proti nadúvaniu a je výdatným zdrojom vápnika.

kapusta – Vláknina obsiahnutá v kapuste sa postará o správnu funkciu čriev, pomôže pri zápche a pre nízky obsah kalórií je vhodná pre ľudí s nadváhou.

kardamón – Pôsobí priaznivo na trávenie, tlmí nepríjemné pálenie záhy, má antiseptický a diuretický účinok. Pomôže aj upokojiť nervy.

karfiol – Účinný proti rednutiu kostí, lámavosti nechtov, podporuje funkcie kĺbov a šliach, spomaľuje vypadávanie vlasov, hojí zápaly pokožky a slizníc.

kefír – Zvyšuje obranyschopnosť organizmu, dobrý na trávenie, proti hnačkám, znižuje chloesterol, reguluje krvný tlak, hojí rôzne ekzémy.

kel ružičkový – Kto má problémy so žalúdkom, pečeňou alebo ho trápia črevné problémy, mal by jesť práve kel. Okrem toho má v sebe veľa vitamínu C a podporuje imunitný systém.

kiwi – Na imunitu, zlepšuje zrak, stimuluje srdce, podporuje rast kostí, pomáha zvládať stres a zvyšuje sústredenie.

klinčeky – Korenina so záhadnou chuťou lieči prechladnutie, bolesť zubov, infekcie ústnej dutiny a potláča nesmelosť.

kokos – Kokos udržiava vlhkosť v pokožke, tvorí jej ochranu podobne ako ľudský maz, preto omladzuje. Dopĺňa minerály,preto sa používa aj pri lámaní vlasov a nechtov.

konopné semená – Bojuje proti voľným radikálom a predčasnému starnutiu, regeneruje poškodenú kožu, čistí črevá, prospieva svalom. Pôsobí protizápalovo.

kurkuma – Korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne pálivej chuti sa okrem uplatnenia v kulinárstve používa na liečenie rán, zápalov a rakovinových nádorov.

mak – Najvýznamnejší zdroj vápnika pre pevné zuby, kosti, vlasy, či nechty. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.

maliny – Chutné plody obsahujú vitamíny, najmä provitamín A, C a B, organické kyseliny, antioxidanty a pektín. Na peknú pokožku, štíhlu líniu, lesklé vlasy a krásne nechty.

mandle – Kráľovné medzi orechmi. Obsahujú najmä vápnik a horčík. Podporujú imunitu a sexuálne zdravie. Tip: konzumujte len čerstvé mandle v šupke.

mango – Vitamínová bomba pochádza z Indie. Sladké ovocie vylepšuje trávenie, je prevenciou proti rakovine, čistí a zjemňuje pleť – spravte si masku proti akné a nečistým pórom.

marhule – Jedzte čerstvé, alebo sušené marhule. Marhuliam sa pripisuje dlhovekosť obyvateľov pohoria Karakoram. Spáľuje tuky, zvyšuje vitalitu, spevňuje kožu i vlasy.

melón červený – Melón – bohatý na vodu (obsahuje až 90%) a antioxidanty, v lete osvieži i nasýti. Prvá pomoc na spálenú pokožku, pomáha aj na cievy a krvý obeh.

mäso morčacie a kuracie – Hydinové mäso dodá telu bielkoviny, je zásobárňou draslíka, hročíka, zinku a selénu, dôležitým zdrojom železa a vitamínu B12.

mäta – Mentol má výrazne antiseptické a lokálne anestetické vlastnosti. Odstraňuje plynatosť, kŕče, pomáha pri ťažkostiach horných dýchacích ciest.

med a propolis – Má antioxidačné, imunostimulačné a protizápalové účinky, tíši kašeľ a bolesť hrdla, zastavuje predčasné starnutie buniek, zlešuje spánok.

morské riasy – agar, arame, nori, kelp, wakame – Sú vysoko koncentrovaným zdrojom živín. Majú antioxidančný, protirakovinový, protiplesňový účinok, sú zásadité a pomáhajú redukovať metabolické prekyslenie organizmu.

morské ryby – losos, tuniak, sardinky, makrela – Obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Chránia pred srdcovo-cievnymi a nervovými ochoreniami, sú dôležité pre mozog a oči. Odporúčané aj pre budúce mamičky.

mrkva – Mrkva posilňuje zrak, okrem toho betakarotén chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky.

noni – Noni prospieva psychike, bojuje proti plesniam a baktériám, pomáha pri detoxikácii, regenerácii a cukrovke, upravuje hormonálny systém, zvyšuje celkovú výkonnosť.

ocot jablčný – Udržiava štíhlu líniu, spolu s vodou odstraňuje zubný povlak a baktérie, ktoré zapríčiňujú pach z úst. Obklady z octu pomôžu pri zbavovaní sa bradavíc.

olivový olej – Obsahuje vitamín E, vápnik, železo, ale aj účinný antioxidant, ktorý znižuje riziko rakoviny a zvyšuje energiu!

ovos – Dobrým zdrojom vlákniny, proti zápche, na nervový systém, pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka a čriev.

paprika – Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky a brzdí proces starnutia.

paradajka – Nízky obsah kalórií, ale i výborný pomocník pri boji s rakovinou a ako prevencia pred infekčnými chorobami. Šťava je dobrá proti únave a bolestiam hlavy.

pažítka – Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc. Má tiež protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok.

pór – Proti tráviacim ťažkostiam, nadúvaniu, črevným problémom, nechutenstve, ale aj na srdce a cievy.

pohánka – Pohánka chráni cievy, lieči reumu. Je vhodná aj na odkyslenie organizmu.

pomaranč – Jedinečný prostriedok na ukľudnenie nervovej sústavy, uvoľňuje nahromadený stres, frustráciu, po fyzickej stránke pomáha pri chudnutí.

pšenica – Kráľovná medzi obilninami, pomáha pri vyčerpaní, únave, lieči chronické choroby, zápchu a dopĺňa potrebné živiny.

quinoa semená – Potravina veľmi podobná amaranthu, prirodzene bezlepková. Má veľkú výživovú hodnotu. Počíta sa s nimi ako so stravou pre kozmonantov.

rakytník – Údajne má desaťkrát viac vitamínu C ako pomaranč. Dodá enerigiu, pôsobí proti chrípke a únave.

rasca – Podporuje chuť do jedenia i trávenie, je výborným liekom proti nadúvaniu. Zlepšuje krvotvorbu, dezinfikuje črevá a uľahčuje vykašliavanie.

redkvička – Obľúbená miniatúrna koreňová zelenina ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, mierni kašeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť.

ryža hnedá – Pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva, zabraňuje srdcovým ochoreniam, reguluje hladinu cukru v krvi.

senovka grécka – Pôsobí priaznivo na žalúdočnú a črevnú činnosť. Znižuje horúčku, pomáha pri bušení srdca a chrápaní, napomáha látkovej premene.

sladké zemiaky – Majú pozitívny vplyv na zdravú pleť, zrak, srdce a pľúca. Tradičná čínska medicína verí, že ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čchi.

slivky – Svojim pôsobením prečisťujú organizmus, zbavujú ho toxických odpadov a kyseliny močovej, čo je obzvlášť dôležité pri liečbe dny a reumatizmu.

slnečnicové semená – Má pozitívny vplyv na pokožku, vlasy a nechty, upokojuje nervy a podporuje tvorbu svalovej hmoty.

sójové bôby – Aktivizuje metabolizmus bielkovín, regeneruje väzivové tkanivá, zlepšuje koncentráciu a pamäť.

spirulina – Modrozelená riasa má protivírusový účinok, zvyšuje imunitu aj tým, že zlepšuje črevnú mikroflóru.

šalvia – Má krvičistiace a protizápalové účinky. Lieči choroby čriev, krvácajúce vredy žalúdka a dvanástnika a zápaly žalúdka. Je výborná pri ženských ochoreniach.

šípky – Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, chráni močové ústrojenstvo, povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii, pri zle hojacich sa ranách.

škorica – Je afrodiziakum. Pomáha pri cukrovke, znižuje hladinu cholesterolu, mierne znižuje krvný tlak, podporuje prekrvenie sliznice žalúdka, pomáha pri nafukovaní.

šošovica – Šošovica obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa ako špenát, je ľahko stráviteľná, výborne čistí črevá, pomáha proti zápche.

špalda – Špalda pomôže s migrénami, znižuje riziko cukrovky typu II, kardiovaskulárne choroby, a pomôcť ženám vyhnúť sa žlčovým kameňom a rakovine prsníka.

špargľa – Pomáha obličkám, čistí krv, je to afrodiziakum, bohatá na kyselinu listovú, železo a vápnik, pre budúce mamičky je ideálnou zeleninou.

špenát – Je bohatým zdrojom kyseliny šťaveľovej, ktorá viaže vápnik. Pre budúce mamičky na ochranu plodu, pre ľudí po päťdesiatke na zrak. Pre ostatných zdrojom energie.

tekvica – Je ľahko stráviteľná, pri redukčnej a diabetickej diéte ako stvorená, odburáva tuky a prečistí telo. Veľmi zdravé sú aj jadierka tekvice.

uhorka – Málo kalórií, vhodná pri chudnutí, v lete osviežujúca, vhodná aj na starostlivosť o pokožku. Sťahuje a čistí pôry. Uhorka je zásaditá zelenina, zabraňuje prekysleniu organizmu.

vlašské orechy – Je bohatým zdrojom energie, veľa vlákniny a vitamínu E podporujú znižovanie cholesterolu. Vďaka B vitamínom sú dobrou potravou pre mozog a nervy.

zázvor (ďumbier) – V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, pričom zahrieva telo.

zelený jačmeň – Zelená potravina reguluje trávenie, obnovuje pleťové bunky, chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami, dobré účinky aj na kožné ochorenia, akné, psoriázu.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY