20.9 C
Bratislava
utorok, 17 mája, 2022

Melaleuca alternifolia

Strom Melaleuca, z ktorého sa vyrába čajovníkový olej, pochádza z Austrálie, no dnes sa pestuje skoro v celom svete. Môžete ho spoznať podľa hustých priliehavých dlhých listov, ktoré majú špecifickú korenistú arómu. Olej je svetložltej farby a jeho vôňa pripomína muškátový oriešok.

Výroba čajovníkového oleja spočíva z naparovania jeho listov, z ktorých sa neskôr vytláča olej. Lisuje sa za studena. Dnes je častou súčasťou pleťovej, telovej či vlasovej kozmetiky, ale je olej je dostupný aj ako samostatný produkt so stopercentným zložením. Antiseptické vlastnosti oleja spoľahlivo ničia nežiaduce mikroorganizmy a zabraňujú ich ďalšiemu množeniu.

Olejček pomáha pri hojení rán, na plesňové infekčné choroby kože, nechtov ale aj zápaly ďasien, liečba akné, ekzémov, oparov a herpesu, bradavíc, ošetrenie drobných popálenín, vaginálne kvasinkové infekcie, bodnutie hmyzom, prechladnutie, nádcha a ďalšie ochorenia. Zvykne sa používať zriedený s vodou, nakoľko je príliš koncentrovaný.

Predchádzajúci článokGuarana – prírodný životabudič z Amazónie
Ďalší článokMaka

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY