So slovom antioxidanty sa môžete stretnúť v súčasnosti všade. Spája sa s ochranou pred rakovinou, starnutím, s posilnením imunity, chudnutím, cvičením,…. so všetkým. Podľa niektorých tvrdení dokážu zmeniť život, vyliečiť z chorôb a udržia vašu pleť mladou. Ako to s antioxidantmi naozaj je? Naozaj zabránia starnutiu a zbavia nás chorôb? Faktov okolo antioxidantov je veľa, čo z toho je naozaj pravda?
Skôr ako si povieme stručne čo sú antioxidanty povieme si čo je oxidačný stres a voľné radikály. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktorým chýba jeden elektrón. Ten sa snažia získať z iných buniek čím ich poškodzujú. Hneď ako príde iná molekula o elektrón stáva sa z nej voľný radikál.
Antioxidanty sú látky, ktoré voľným radikálom dajú chýbajúci elektrón ale samé sa nezmenia na voľný radikál. Kým je pomer antioxidantov a voľných radikálov vyrovnaný je všetko v poriadku. Pokiaľ ale počet voľných radikálov prevýši počet antioxidantov dochádza k oxidačnému stresu, bunky sa poškodzujú rýchlejšie ako sa stíhajú regenerovať a výsledkom môže byť poškodenie tkaniva, zápal či chronické ochorenie.
Niet pochýb o tom, že antioxidanty sú pre ľudský organizmus prospešné. Môžete ich užívať ako doplnky výživy ale nie vždy sa to vyplatí. Ľudský organizmus si dokáže niektoré antioxidanty vytvoriť sám, iné zas prijmeme v strave. … a ako to je s doplnkami výživy?
Fakty a mýty
Antioxidanty vo forme doplnkov výživy pozitívne vplývajú na zdravie
V doplnkoch výživy sa nachádzajú synteticky vytvorené alebo extrahované antioxidanty. Aj keď obsahujú veľké množstvo týchto látok preukázalo sa, že nie vždy fungujú. Ukázalo sa, že samotné antioxidanty nemajú taký účinok ako sa očakáva. Jedna štúdia dokonca preukázala, že užívanie doplnkov výživy s vitamínom C a E (silné antioxidanty) bráni bunkovej regenerácii po športovom výkone.
Väčší účinok majú antioxidanty ak ich prijmete v strave. V ovocí aj v zelenine je viac typov antioxidantov a ďalších zlúčenín, ktoré môžu tiež fungovať ako antioxidanty alebo podporujú ich funkciu.
Užívaním antioxidantov omladnem / spomalím starnutie
Nie, tieto látky vás neomladia a ani nespomalia starnutie, aspoň nie tak rýchlo ako si predstavujete. Pravdou je, že antioxidanty môžu zabrániť poškodzovaniu buniek, DNA a membrán buniek (organizmus tak energiu, ktorú by venoval ich regenerácii môže využiť inak). To ale neznamená, že nepoškodená bunka nestarne. Starne a aj odumiera ale nahradí ju ďalšia, nová bunka.
Tvrdenie, že za starnutie a problémy, ktoré s ním súvisia môže oxidačný stres sa objavilo v roku 1955, od tej doby sa ale potvrdilo, že oxidačný stres nie je jediným faktorom starnutia.
Všetky antioxidanty sú rovnaké
Nie. Antioxidantov poznáme niekoľko stoviek a najlepšie fungujú vo vzájomnej kombinácii a s inými živinami. Na ich rôznorodosti záleží. Rôzne antioxidanty reagujú s rôznymi voľnými radikálmi.
Napríklad: vitamín E je silný antioxidant, ktorý keď odovzdá elektrón voľnému radikálu stráca antioxidačnú formu. Vitamín C dokáže premeniť takýto vitamín E znova na antioxidant.
Ak budem jesť superpotraviny budem zdravý
Pod pojmom superpotraviny sa všeobecne rozumejú potraviny, ktoré obsahujú najviac vitamínov, minerálov a antioxidantov. Dajte si ale na tento pojem pozor. Žiadna potravina neobsahuje všetky živiny, ktoré organizmus potrebuje. Dokonca ani ovocie s maximálnym množstvom antioxidantov vám neposkytne všetky, ktoré potrebujete.
V ovocí a zelenine sú rôzne kombinácie živín (vrátane antioxidantov) ktoré aj rôzne vplývajú na organizmus. Ak sa zameriate len na superpotraviny prídete o množstvo ďalších živín, ktoré sú v iných potravinách.
Čím viac antioxidantov skonzumujem tým lepšie
Všetkého veľa škodí a platí to aj o antioxidantoch. Existujú dôkazy, o tom, že priveľa antioxidantov v organizme sa môže zmeniť na prooxidanty, teda na látky, ktoré zvyšujú produkciu voľných radikálov.
Je pomerne známe, že beta-karotén môže vo veľkých dávkach zvýšiť riziko rakoviny alebo spôsobiť zafarbenie pokožky (keďže ide o červené farbivo).
Všetky antioxidanty sú vitamíny
Nie. Tento mýtus vznikol pravdepodobne vďaka vitamínu E a C, ktoré sa radia medzi silné antioxidanty. Faktom ale je, že aj niektoré minerály alebo enzýmy môžu byť antioxidantmi (selén, meď,..).
Antioxidanty zabraňujú vzniku rakoviny
Voľné radikály a oxidačný stres sa považujú za jeden z faktorov pre rozvoj rakoviny, Nejde ale o jediný faktor. Štúdie preukázali súvislosť medzi antioxidantmi a nižším rizikom vzniku niektorých typov rakoviny ale išlo o štúdie na bunkách v laboratóriu. Štúdie na ľuďoch sľubné výsledky nepreukázali.
Aj keď sa o účinkoch antioxidantov vie dosť veľa stále zostávajú nepochopené. Ich užívanie formou doplnkov stravy môže byť pre ľudský organizmus prospešné, ale pokiaľ máte pestrú stravu bohatú na ovocie a zeleninu nepotrebujete si ich dopĺňať. Antioxidanty podľa viacerých štúdií najlepšie účinkujú v kombinácii s inými zlúčeninami, ktoré sa bežne nachádzajú v ovocí alebo zelenine. Kým v doplnku stravy máte jeden typ tejto látky v ovocí máte typov živín podstatne viac. Pri užívaní doplnkov výživy si musíte dať aj pozor na predávkovanie, kedy sa niektoré antioxidanty môžu premeniť na prooxidanty.
ZDROJ
forksoverknives.com/wellness/no-nonsense-guide-to-antioxidants
washingtonpost.com/national/health-science/antioxidants-are-beneficial-but-consumers-should-know-the-myths-about-them/2013/05/03/d592291a-97e7-11e2-814b-063623d80a60_story.html
africacheck.org/fact-checks/factsheets/factsheet-free-radicals-antioxidants-and-medical-myths
Obrázky: unsplash.com