Okrem toho, že nás bylinky vedia liečiť, úspešne ich používame aj pri varení, na dochucovanie jedál a na zvýraznenie ich chutí. Sú obľúbené aj ako náhrada pre tých ľudí, ktorí musia obmedziť solenie. Bylinky používame čerstvé, sušené, alebo mrazené, v závislosti od konkrétneho druhu. Pri výbere byliniek k rôznym pokrmom treba obzvlášť dbať na to, aby sa ich chute vzájomne nepomiešali a zároveň, aby neprebili samotnú vôňu jedla. Cieľom dochutenia bylinkami je pokrm ozvláštniť a pridať mu delikátny šmrnc, ktoré z neho urobí výnimočnú delikatesu.
Špeciálny tip: odtrhnuté bylinky nenechávajte v pohári s vodou. Nie sú to kvety, a preto stonky byliniek začnú čoskoro vädnúť a zahnívať, je lepšie ich dať do mikroténového vrecúška a vložiť do mrazničky. Sušené bylinky zas uskladňujte v tmavých sklenených dózach, aby nestratili svoju chuť a arómu.
V nasledujúcej tabuľke nájdete praktické informácie o tom, ako zapojiť do pokrmu jednotlivé bylinky, na docielenie najlepšej chuti jedla.
Bylinka | Chuť | Vhodná | Poznámka | Kombinácie |
---|---|---|---|---|
Bazalka | silne aromatický korenistá, horkastá | do stredomorských jedál, šalátov, zvlášť chutná s rajčinami | najlepšia je čerstvá; základ do pesta a horkých likérov, lístky nesekáme, ale trháme. | s kôprom, pamajoránom, pažítkou, tymiánom, rozmarínom, trebuľkou |
Bobkový list | zľahka horkastá | do vývarov, polievok, kapusto-vých jedál, do marinád na ryby a mäso, základ na okorenenie údenín | väčšinou sušené listy, čerstvé ako súčasť bylinkovej zmesi bouquet garni | s tymianom, rozmarínom, rascou |
Borák | pripomína uhorku | do uhorkových šalátov, k hlávkovému šalátu, do fazuľových jedál s jogurtom, k rybe, mäsu | možno ho pridať aj do špenátu, na ozdobu jedál, pekné jedlé kvietky | so saturejkou, kôprom, estragónom, šťaveľom |
Estragón | aromaticky sladkastá, náznak korenia a anízu | do vaječných jedál, bielych omáčok, k špargli, karfiolu | najlepší je čerstvý, ale i mrazený, nevariť | s rozmarínom, tymianom, borákom, trebuľkou |
Koriander | mierne korenistá, pripomína karí a muškátový oriešok | často v ázijských jedlách, k hydine, ku garnátom, do ľahkých omáčok, polievok | pre ázijskú kuchyňu je to, ako náš petržlen, súčasť karí | s tymianom, petržlenom, mätou a pažítkou |
Kôpor | sviežoaromatická, príjemne sladkastá | do tvarohu, uhorkového šalátu, bylinkového masla, dresingov | ideálne čerstvá, ale aj v kyslom náleve | s bazalkou, pažítkou, petržlenom |
Ligurček | aromatická, ako zelerová vňať, maggi | do polievok, paštét, na dusené ragú, opekanie na ražni | do šalátov čerstvé listy | s petržlenom, rozmarínom, pamajoránom |
Mäta | svieža, mentolová | do ovocných dezertov a čajov, nápojov, orientálnych jedál | čerstvá, aj sušená | s koriandrom, alebo cesnakom |
Cesnak | štipľavá, aromatická, cesnaková | do šalátov, zelenín, polievok, k mäsu | dobrý v čerstvom stave | s pažítkou a maldou žihľavou |
Pamajorán | silne aromatická, slabo horkastá | do polievok, šalátov, paštét, k zelenine, rybe, ovčiemu syru | aj čerstvé, aj sušené | s tymiánom, rozmarínom, estragónom, bobkovým listom a cesnakom |
Pažítka | aromatická, pripomínajúca cibuľu | do vaječných jedál, tvarohu, k paradajkám, údeným rybám, garnátom | používať čerstvú, alebo mrazenú, nevariť | s kôprom, bazalkou, trebuľkou |
Petržlen | aromatická, pripomína zelerovú vňať | do tvarohu, omáčok, omeliet | najlepší je čerstvý, nevariť | s tymiánom, pamajoránom, estragónom, trebuľkou |
Rozmarín | zľahka horkastá, vonia po živici, náznak gáfru | do grilovaných mäsových, rybacích, alebo hydinových jedál, k zemiakom, do stredomorskej kuchyne | Zvyčajne sa pridáva do hrnca a k pečeným jedlám, ale šetrne | s majoránkou, pamajoránom, estragónom, bazalkou, cesnakom |
Šalvia | jemne, niekedy štipľavo horkastá, aromatická | na teľacie rezne, hydinovú pečeň, grilované pokrmy, do čajov | aj čerstvá, aj sušená | s rozmarínom, bazalkou, trebuľlkou, yzopom |
Trebuľka | sladkasto, pripomína aníz | do zelených omáčok, polievok, do omeliet, k mladej zelenine, ku grilovanému mäsu | súčasťou jemných bylín, jemnejšia ako pretžlen | s petržlenom, pažítkou, šalviou |
Zdroj: Život s bylinkami, Svojtka & co.