Zubný kameň dokáže potrápiť nielen vaše ďasná

10.11.2019 / Kategória: Zdravoveda

Základy ústnej hygieny poznáme všetci.

Zubná kefky, pasta a dentálna niť by mali tvoriť súčasť každodennej hygieny a starostlivosti o ústnu dutinu. Zanedbaním základnej hygieny môže dôjsť k tvorbe mnohých zdravotných problémov.

Najčastejšie tieto problémy vznikajú zubným povlakom.

Ako vzniká zubný kameň?

Zubný kameň je v podstate kalcifikovaný zubný povlak (plak).

Zubný povlak vzniká v ústnej dutine neustále. Badateľný je práve na povrchu zubov. Na jeho tvorbe sa značnou mierou podieľajú proteíny v slinách a zvyšky potravy. Povrch zubu sa obalí filmom, ktorý slúži ako základ pre baktérie, ktoré na seba viažu ďalšie a ďalšie druhy baktérií. Presné mikrobiálne zloženie zubného kameňa sa u každého človeka líši. Záleží to od zloženia slín, potravy a ústnej hygieny.

Ak sa povlak na zuboch neporuší do cca 3 týždňov vznikne ideálne prostredie pre šírenie baktérií Porphyromonas gingivalis. Práve tento typ baktérie je zodpovedný za vznik parodontitídy.

Na zubnom povlaku sa usádzajú minerály z potravy a slín. Nahromadený povlak je tak ideálnym prostredím na množenie sa rôznych baktérií. Povlak následne stvrdne. Môže stvrdnúť nad alebo pod úrovňou ďasien. Na drsnom povrchu kameňa sa usádzajú ďalšie zvyšky potravy a mikroorganizmy a kameň sa len zväčšuje a spôsobuje väčšie a väčšie problémy.

Aké sú príznaky zubného kameňa?

Zubný kameň sa vytvára blízko vývodov slinných žliaz – na horných stoličkách a na vnútornej strane dolných predných zubov – práve v miestach, na ktorých dôkladné čistenie neraz zabúdame.

Zubný kameň je tvrdý a hrubý nános žltej až hnedej farby. Najčastejšie ho spozoruje lekár pri bežnej kontrole.

Tvorí sa na hranici zubu a ďasna. Môže pokryť celý zub, ale aj preniknúť hlbšie do ďasna.

Nepríjemný zápach z úst aj napriek čisteniu zubov – spôsobujú ho baktérie medzi zubným kameňom a zubom (alebo ďasnom).

Ako sa dá odstrániť zubný kameň?

Nie je dobré snažiť sa odstrániť zubný kameň neodborne doma. Mohli by ste si poškodiť zub alebo ďasno. Nechajte to radšej na zubného lekára alebo dentálnu hygieničku.

Na odstránenie zubného kameňa sa v súčasnosti používa:

  • ultrazvuk,
  • laser,
  • škrabka.

Najčastejšie sa používa ultrazvuk, ktorý pôsobením zvuku o vysokej frekvencii rozbije zubný kameň. Zvyšok kameňa sa odstráni mechanicky škrabkou. Následne sa zub leští špeciálnou pastou a kefkou.

Aké zdravotné komplikácie spôsobuje zubný kameň?

Baktérie a kyseliny v povlaku narúšajú sklovinu. Odhalí sa tak ďalšia vrstva zubu zubovina (dentín), ktorá je oveľa mäkšia ako sklovina. Dentín má malé otvory, ktoré sú spojené s nervom. Pri porušenej sklovine nerv nie je tak chránený a baktérie, kyseliny a čiastočky potravy sa môžu k nemu dostať – prejavuje sa to tzv. zvýšenou citlivosťou zubov. Môže ju spôsobiť aj chlad alebo niečo kyslé či horúce čo príde do kontaktu so zubom. Prejavuje sa náhlou a prudkou bolesťou zuba.

Parodintitída – Pod zubným kameňom vznikne zápal ďasna, ktorý postupuje hlbšie až do kosti. Oslabená kosť nedokáže udržať zub a ten vypadne. Zápal, ktorý toto ochorenie ďasien spôsobuje, sa krvným riečiskom môže dostať do vášho tela a spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie.

Baktérie v zubnom kameni sa prostredníctvom jedla dostávajú do tráviaceho systému a spôsobujú problémy s trávením.

Potraviny, ktoré podporujú tvorbu zubného kameňa

  • Potraviny s vysokou koncentráciou cukru a aj škrobu. Cukrom sa živia baktérie takže majú dostatok energie na množenie sa. Naviac cukru uvoľňujú tráviace kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu čím uľahčujú vstup baktérií do zubu a dochádza k vzniku zubného kazu.
  • Mali by ste sa vyhnúť čokoládam, zmrzlinám, sladeným džúsom a ovocným šťavám, pečivu, pudingom, džemom, lekvárom, sladkým omáčkam..

Vzdať sa cukru úplne sa jednoducho nedá, nie je to možné a ani zdravé pre zvyšok organizmu. Aby sa ale obmedzila a zabránila tvorba zubného kameňa je dôležité si po každom jedle umyť poriadne zuby a zbaviť ich tak cukrového povlaku.

Ako predchádzať zubnému kameňu?

Jedinou ochranou pred vznikom zubného kameňa je správna a dôkladná ústna hygiena. Ochráni vás aj pred ďalšími chorobami, ktoré majú pôvod práve v zubnom kameni.

  • Čistite si zuby aspoň 2x za deň. Zubný povlak vzniká na zuboch niekoľko hodín, ak ho budete pravidelne odstraňovať nevytvorí sa živná pôda pre baktérie. Používajte zubnú pastu s fluórom. Fluór vytvorí na zuboch ochrannú vrstvu, ktorá bráni usadeniu a množeniu baktérií.
  • Zuby si umývajte aj večer, tesne predtým ako idete spať. Najlepší čas na množenie baktérií je práve v noci.
  • Pri čistení zubov používajte dentálnu niť. S jej pomocou si vyčistíte aj medzizubný priestor, do ktorého sa so zubnou kefkou nedostanete. Práve tu sa často baktérie usadzujú.
  • Uprednostnite zdravú stravu pred potravinami, ktoré obsahujú cukor. Dajte prednosť vláknine – prirodzene čistí zuby.

Zubný kameň u zvierat

Aj zvieratá môžu mať problém so zubným kameňom. Týka sa to hlavne psov. Žltý až hnedastý kameň na zuboch a zápach z úst psa sú hlavnými znakmi toho, že váš štvornohý miláčik má problém so zubami. Ak sa objaví aj začervenanie ďasna vyhľadajte veterinára. Zubný kameň už spôsobil zápal, ktorý sa šíri do ďasna.

Ak chcete predísť vzniku zubného kameňa u psa mali by ste ho už od šteňaťa privykať na hygienu zubov. Použiť môžete normálnu zubnú kefku a nepenivú pastu. Ak je váš pes už väčší a mohol by vás pri čistení zubov uhryznúť, zaraďte do jeho stravy zložky, ktoré zamedzujú tvorbe povlaku a odstraňujú vzniknutý zubný kameň.

Dajte svojmu psovi mrkvu, jablko, psie sucháre, žuvacie psie tyčinky, suché krmivo alebo kosti. Táto strava psom prečistí zuby a naruší vrstvu povlaku, ktorá sa im vytvára na zuboch. Zaraďte to na koniec kŕmenia.

Pokiaľ to je možné vyhnite sa kŕmeniu zvierat riedkou stravou. Práve zvyšky z mäkkej a riedkej potravy im zostanú na zuboch a tvoria tak základ pre množenie baktérií, vzniku zubého povlaku a následnej tvorby zubného kameňa.

Zdroje

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *