Za vznikom penicilínu hľadajte hubu

17.01.2015 / Kategória: Potraviny

Chudobný škótsky roľník Fleming ťažko pracoval a zrazu počul z neďalekého močiara volanie o pomoc. Všetko nechal tak a bežal tam. V močiari zbadal vystrašeného chlapca zaboreného po pás v čiernom bahne. Roľník ho zachránil pred istou strašnou a pomalou smrťou. Ďalší deň roľníka navštívil bohatý šľachtic a chcel ho na znak vďaky finančne odmeniť. Fleming peniaze odmietol. Tak mu šľachtic ponúkol, že jeho synovi poskytne také isté vzdelanie ako tomu svojmu. A tak sa syn roľníka vzdelával na najlepších školách. Po úspešnom ukončení štúdia promoval na lekárskej fakulte v Londýne a o niečo neskôr sa stal svetoznámym vďaka vynálezu penicilínu. Volal sa Sir Alexander Fleming. Stalo sa to v roku 1928 a v roku 1945 za svoj objav dostal Sir Fleming Nobelovu cenu.

Penicilín a ďalšie antibiotiká zachránili životy veľkému počtu ľudí na celom svete. Penicilín, prvé antibiotikum na svete, je produktom huby – paplesne (paplesne sú pododdelením húb) rodu Penicillium. Súčasná medicína sa bez antibiotík, ktoré sú produktom paplesní, nezaobíde. A niektoré druhy Penicillia sa používajú aj v potravinárskej výrobe známych syrov typu rokfort či camembert. Tak aj za tieto delikatesy môžeme byť vďační Flemingovi.

Ale príbeh ešte pokračuje. Syn šľachtica, ktorého zachránil Alexandrov otec, po rokoch dostal zápal pľúc. Druhý krát mu zachránil život práve Alexandrov penicilín. Šľachtic sa volal Lord Randolph Churchil a meno jeho syna bolo Sir Winston Churchil.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *