Vlašský orech je plod stromu, ktorý sa nazýva orech kráľovský. Tento druh sa skladá z jedlého jadra obaleného pevnou drevnatou škrupinou. Plody sú na strome ukryté v ochrannej vrstve, v ktorej dozrievajú.
Zo začiatku je toto púzdro zelené, behom dozrievania tmavne a praská. Farba konzumovaného jadra môže byť podľa odrody hnedá, žltá, zlatistá, ale aj červená či fialová.
Pôvod
Jeho pravlasťou je Ďaleký východ a Himaláje, odkiaľ ho Rimania priniesli do Európy. Dnes rastie vo všetkých miernych pásmach na celom svete.
Iné názvy
juglans regia (lat), vlašský ořech (cz), walnut (en), persian walnut/english walnut/common walnut/walnut (en), walnuss/persische walnuss (de), baumnuss (de), welschnuss (de)
Nutričné hodnoty
100g vlašských orechov obsahuje: 13.71g sacharidov, 15.23g bielkovín a 6.7g vlákniny.
Minerály: Draslík – 441mg Fosfor – 346mg Horčík – 158mg Mangán – 3.414mg Sodík – 2mg Vápnik – 98mg Zinok – 3.09mg Železo – 2.91mg |
Vitamíny: Betakarotén – 12µg Vitamín A – 1µg Vitamín B1 – 0.341mg Vitamín B2 – 0.15mg Vitamín B3 – 1.125mg Vitamín B5 – 0.57mg Vitamín B6 – 0.537mg Vitamín B9 – 98mg Vitamín C – 1.3mg Vitamín E – 0.7mg Vitamín K – 2.7µg |
Ďalšie účinné látky
Obsahuje 40-60% tukov, z ktorých je množstvo zdravých omega-3 mastných kyselín.
Význam pre zdravie
Je bohatým zdrojom energie, veľa vlákniny a vitamínu E podporujú znižovanie cholesterolu. Vďaka B vitamínom sú dobrou potravou pre mozog a nervy.
Zaujímavosť
Pri pravidelnej konzumácii niekoľkých orechov 6x týždenne klesá riziko infarktu myokardu až o 50%.
Upozornenie
Vlašské orechy majú sklon rýchlo plesnivieť, preto sa dostávajú do predaja takmer vždy sírené. Kupujte radšej orechy v škrupine, za ideálnych podmienok ich môžete skladovať až 12 mesiacov. Najlepšie, ak ich zabalíte do vzdušného vaku a budete skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste. Vylúpané orechy patria v každom prípade do chladničky. Ale pozor: tuky orechov ľahko preberajú cudzie pachy, preto ich neumiestňujte do blízkosti silne aromatických potravín, napríklad cibule, cesnaku alebo syra.
Recept
Nátierka s vlašskými orechmiPotrebujeme:
1 malé maslo, 2PL lahôdkového sušeného droždia, soľ, hrsť vlašských orechov.
Postup:
Vopred zmäknuté maslo roztlačíte, pridáte lahôdkové droždie, štipku soli a nasekané orechy. Túto nátierku pripravíte za chvíľu a je nielen veľmi chutná ale aj vizuálne zaujímavá. Chlebíčky môžete ozdobiť polkou vlašského orecha.