8.4 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024

Vlašský orech

Vlašský orech je plod stromu, ktorý sa nazýva orech kráľovský. Tento druh sa skladá z jedlého jadra obaleného pevnou drevnatou škrupinou. Plody sú na strome ukryté v ochrannej vrstve, v ktorej dozrievajú.

Zo začiatku je toto púzdro zelené, behom dozrievania tmavne a praská. Farba konzumovaného jadra môže byť podľa odrody hnedá, žltá, zlatistá, ale aj červená či fialová.

Pôvod

Jeho pravlasťou je Ďaleký východ a Himaláje, odkiaľ ho Rimania priniesli do Európy. Dnes rastie vo všetkých miernych pásmach na celom svete.

Iné názvy

juglans regia (lat), vlašský ořech (cz), walnut (en), persian walnut/english walnut/common walnut/walnut (en), walnuss/persische walnuss (de), baumnuss (de), welschnuss (de)

Nutričné hodnoty

100g vlašských orechov obsahuje: 13.71g sacharidov, 15.23g bielkovín a 6.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 441mg
Fosfor – 346mg
Horčík – 158mg
Mangán – 3.414mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 98mg
Zinok – 3.09mg
Železo – 2.91mg
Vitamíny:
Betakarotén – 12µg
Vitamín A – 1µg
Vitamín B1 – 0.341mg
Vitamín B2 – 0.15mg
Vitamín B3 – 1.125mg
Vitamín B5 – 0.57mg
Vitamín B6 – 0.537mg
Vitamín B9 – 98mg
Vitamín C – 1.3mg
Vitamín E – 0.7mg
Vitamín K – 2.7µg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje 40-60% tukov, z ktorých je množstvo zdravých omega-3 mastných kyselín.

Význam pre zdravie

Je bohatým zdrojom energie, veľa vlákniny a vitamínu E podporujú znižovanie cholesterolu. Vďaka B vitamínom sú dobrou potravou pre mozog a nervy.

Zaujímavosť

Pri pravidelnej konzumácii niekoľkých orechov 6x týždenne klesá riziko infarktu myokardu až o 50%.

Upozornenie

Vlašské orechy majú sklon rýchlo plesnivieť, preto sa dostávajú do predaja takmer vždy sírené. Kupujte radšej orechy v škrupine, za ideálnych podmienok ich môžete skladovať až 12 mesiacov. Najlepšie, ak ich zabalíte do vzdušného vaku a budete skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste. Vylúpané orechy patria v každom prípade do chladničky. Ale pozor: tuky orechov ľahko preberajú cudzie pachy, preto ich neumiestňujte do blízkosti silne aromatických potravín, napríklad cibule, cesnaku alebo syra.

Recept

Nátierka s vlašskými orechmi

Vlašský orechPotrebujeme:
1 malé maslo, 2PL lahôdkového sušeného droždia, soľ, hrsť vlašských orechov.

Postup:
Vopred zmäknuté maslo roztlačíte, pridáte lahôdkové droždie, štipku soli a nasekané orechy. Túto nátierku pripravíte za chvíľu a je nielen veľmi chutná ale aj vizuálne zaujímavá. Chlebíčky môžete ozdobiť polkou vlašského orecha.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY