7.5 C
Bratislava
streda, 5 októbra, 2022

Vlašský orech

Vlašský orech je plod stromu, ktorý sa nazýva orech kráľovský. Tento druh sa skladá z jedlého jadra obaleného pevnou drevnatou škrupinou. Plody sú na strome ukryté v ochrannej vrstve, v ktorej dozrievajú.

Zo začiatku je toto púzdro zelené, behom dozrievania tmavne a praská. Farba konzumovaného jadra môže byť podľa odrody hnedá, žltá, zlatistá, ale aj červená či fialová.

Pôvod

Jeho pravlasťou je Ďaleký východ a Himaláje, odkiaľ ho Rimania priniesli do Európy. Dnes rastie vo všetkých miernych pásmach na celom svete.

Iné názvy

juglans regia (lat), vlašský ořech (cz), walnut (en), persian walnut/english walnut/common walnut/walnut (en), walnuss/persische walnuss (de), baumnuss (de), welschnuss (de)

Nutričné hodnoty

100g vlašských orechov obsahuje: 13.71g sacharidov, 15.23g bielkovín a 6.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 441mg
Fosfor – 346mg
Horčík – 158mg
Mangán – 3.414mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 98mg
Zinok – 3.09mg
Železo – 2.91mg
Vitamíny:
Betakarotén – 12µg
Vitamín A – 1µg
Vitamín B1 – 0.341mg
Vitamín B2 – 0.15mg
Vitamín B3 – 1.125mg
Vitamín B5 – 0.57mg
Vitamín B6 – 0.537mg
Vitamín B9 – 98mg
Vitamín C – 1.3mg
Vitamín E – 0.7mg
Vitamín K – 2.7µg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje 40-60% tukov, z ktorých je množstvo zdravých omega-3 mastných kyselín.

Význam pre zdravie

Je bohatým zdrojom energie, veľa vlákniny a vitamínu E podporujú znižovanie cholesterolu. Vďaka B vitamínom sú dobrou potravou pre mozog a nervy.

Zaujímavosť

Pri pravidelnej konzumácii niekoľkých orechov 6x týždenne klesá riziko infarktu myokardu až o 50%.

Upozornenie

Vlašské orechy majú sklon rýchlo plesnivieť, preto sa dostávajú do predaja takmer vždy sírené. Kupujte radšej orechy v škrupine, za ideálnych podmienok ich môžete skladovať až 12 mesiacov. Najlepšie, ak ich zabalíte do vzdušného vaku a budete skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste. Vylúpané orechy patria v každom prípade do chladničky. Ale pozor: tuky orechov ľahko preberajú cudzie pachy, preto ich neumiestňujte do blízkosti silne aromatických potravín, napríklad cibule, cesnaku alebo syra.

Recept

Nátierka s vlašskými orechmi

Vlašský orechPotrebujeme:
1 malé maslo, 2PL lahôdkového sušeného droždia, soľ, hrsť vlašských orechov.

Postup:
Vopred zmäknuté maslo roztlačíte, pridáte lahôdkové droždie, štipku soli a nasekané orechy. Túto nátierku pripravíte za chvíľu a je nielen veľmi chutná ale aj vizuálne zaujímavá. Chlebíčky môžete ozdobiť polkou vlašského orecha.

Predchádzajúci článokSodík
Ďalší článokBorovica lesná

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY