V päťdesiatych rokoch 20.storočia vedci zistili, že tento vitamín sa zúčastňuje na premene sacharidov, tukov a bielkovín nachádzajúcich sa v potrave na energiu a spolu s enzýmami pôsobí pri procesoch povzbudzujúcich tvorbu energie. Je predmetom ďalších vedeckých výskumov. Pre tento vitamín sa častejšie používa názov kyselina lipoová.
funkcie:
- ako antioxidant zvyšuje účinnosť vitamínov C a E a chráni pred predčasným starnutím
- zvyšuje účinok inzulínu a tým zlepšuje príjem glukózy do bunky
- pomáha bunkám dýchať
- podporuje látkovú výmenu
- chráni pre mŕtvicou, Alzheimerom, sivým zákalom
- chráni pečeň pred poškodením alkoholom a inými jedmi
- zlepšuje citlivosť vzniknutú poškodením nervov
denná dávka:
muži a ženy: 50 – 150mg
nedostatok spôsobuje:
zápal nervov
zadržanie vody v organizme
spomalenie srdečnej činnosti