0.2 C
Bratislava
piatok, 6 decembra, 2024

Slepačia polievka pre dušu i zdravie

Určite si každý z nás z detstva pamätá, ako mamka, či stará mamka postávali v nedeľu pri sporáku a celé hodiny varili vývar. Táto chutná domáca polievočka je dodnes nielen tradičným nedeľným pokrmom, ale aj vynikajúcim liekom na prechladnutie a iné zimné choroby. Nie nadarmo sa v židovskej kuchyni slepačej polievke vravelo tekutý penicilín.

Blahodarná slepačia polievka sa varí možno od nepamäti, aj keď záznamy o jej užívaní pochádzajú až z 12.storočia, kedy sa považovala za života budič a posilňovač obranných síl. Podľa odborníkov spočíva sila tejto polievky v tom, že vývar obsahuje to najlepšie z toho najzdravšieho: koreňovú zeleninu, zázračné koreniny, i diétne mäsko.

Tanier horúcej slepačej polievky telo zahreje zvnútra, upokojí organizmus, nasýti ho, ale pomôže aj proti rozmnoženým bacilom – preto sa tak stáva prostriedkom na chrípku, prechladnutie, zapchatý nos, infekcie dýchacích ciest a pomôže aj po opici, tráviacich ťažkostiach, nechutenstve. Polievka je ľahko stráviteľná, dodáva prospešné látky bez zbytočného zaťaženia trávenia, telo hydratuje.

Horúci vývar zvyšuje teplo v nose, čím vytvára nehostinné prostredie pre vírusy, ktoré prežívajú v chladnejšom prostredí a taktiež rozpúšťa hlieny.

Hlavné ingrediencie

Mrkva:

je jedna z mála potravín, ktorá je lepšia varená ako surová. Najmä vo varenej mrkve nájdeme viac betakaroténu, ako v surovej. Okrem toho mrkva obsahuje vitamíny C, K. Mrkva pomáha pri črevných chorobách, žalúdočných vredoch, prechladnutí, preventívne proti rakovine, omladzuje a je dobrá aj na peknú pleť a zdravé vlasy i nechty.

Zeler: na mužskú potenciu, pôsobí antibakteriálne, čistí obličky, zelerové silice sú liekom proti nádche i kašľu, rozpúšťajú hlien. Obsahuje najmä draslík, vápnik, vitamíny A, E.

Kaleráb: dodáva antioxidanty, vitamín C, draslík, fosfor, pomáha bojovať proti chorobám i infekciám.

Cibuľa: prírodné antibiotikum, pôsobí blahodarne na dýchacie cesty, uľavuje od kašľa, znižuje horúčku a pomáha pri vykašliavaní. Je účinná surová, ale i varená, používa sa aj do polievok, sirupov proti kašľu, v šťavách a nápojoch. Pečená cibuľa sa zas hodí k mäsovým pokrmom. Aj starším ľuďom, na trávenie, pri zápche, i pečeňových ťažkostiach. V cibuli nájdeme vitamín C, vápnik, draslík, fosfor.

Cesnak: nezameniteľná chuť, vôňa, ale aj účinky. Cesnak je taktiež prírodné antibiotikum, pôsobí proti bolestiam hrdla, nádche, chrípke, ale i chorobách dýchacích ciest. Ničí črevné baktérie, čistí krv a pôsobí ako antioxidant. Obsahuje vitamíny A, C minerály draslík, vápnik, horčík.

Čierne korenie: je antioxidantom a má protibakteriálne a protizápalové účinky. Pomáha pri trávení a taktiež napomáha vstrebávaniu iných živín z potravy – vďaka piperínu, ktorý obsahuje. Pomáha pri potení.

Bobkový list: Liečivo pôsobí na opuchy lymfatických uzlín, pravidelným pridávaním do jedla však podporíte aj imunitu a prispejete k rozvoju intuície.

Kuracie mäso: používa sa aj pri diétach, je ľahko stráviteľné, je zdrojom kvalitných bielkovín s malým množstvom tuku, vitamínu B12, draslíka, horčíka, fosforu.

Petržlenová vňať: dodá iskru i pôvab slepačej polievke. Obsahuje vitamíny A, B, C, betakarotén, draslík, fosfor. Používa sa na prečistenie organizmu, odstraňuje usadené toxíny z tela von, je zdrojom vitamínu C.

Recept na chutný slepačí vývar

Potrebujeme:

1 sliepku alebo kura (chrbát, krídla, stehná), polievkovú zeleninu: 3-4 mrkvy, 1 petržlen, pol zeleru, pol kalerábu, 2 cibule, 2-3 strúčky cesnaku, koreniny: soľ, 20 guľôčok čierneho korenia, 2 bobkové listy, 3 klinčeky

Postup: mäso umyjeme, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme k varu. Keď sa začne variť, prilejeme ešte hrnček vody a odoberieme penu malým sitkom. Pridáme umytú a nakrájanú zeleninu, osolíme a okoreníme. Varíme na malom ohni 2 a pol hodiny. Ak máme na varenie sliepku, varíme aj 3 hodiny, ale zeleninu v tom prípade pridávame až po hodine, aby sa nerozvarila. Priebežne odstraňujeme penu. Na konci vývar precedíme, na osobitný tanier odložíme mäso. Do polievky nie je nutné pridávať bujón, nakoľko silnú chuť získate ak nebudete šetriť mäsom, zeleninou i korením a variť budete pomaly a dlho.

Slepačí vývar podávame s rezancami, zeleninou a mäsom, dozdobené petržlenovou vňaťou. Zvyšok vývaru môžeme zamraziť a použiť neskôr, napríklad ako základ do iných polievok, pod mäso, alebo do omáčok.

TIP: Slepačí vývar bude samozrejme oveľa zdravší i chutnejší ak si na jeho prípravu zaobstaráte sliepku z domáceho chovu.

Obmena kuracej polievky s karí korením

Potrebujeme:

2 lyžice olivového oleja, 2 cibule, 4 veľké mrkvy, 1 menši zemiak, 1 lyžička karí korenia, 1 liter kuracieho vývaru, 400g kuracích pŕs, pol hlávky karfiolu, šálku mrazeného hrášku, vodu.

Postup: Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej. Pridáme pokrájanú cibuľu, chvíľku orestujeme, pridáme nakrájanú mrkvu, a za stáleho miešania popražíme asi 4-5 minút do zlatista. Tak pridáme pokrájaný zemiak, karí korenie, hrnček vody a hrnček vývaru. Prikryjeme a povaríme 10 minút. Vypneme, necháme 5 minút vychladnúť a vymixujeme na kašu. Zmes vrátime do hrnca, pridáme zvyšný vývar, rezanky kuracieho mäska, malé hlávky karfiolu a opäť necháme zovrieť. Oheň zmiernime a varíme asi 15 – 20 minút, kým mäso a karfiol nezmäknú. Pridáme rozmrazený hrášok a povaríme ešte 3 minútky. Polievka zahreje a vďaka karí korenie pôsobí preventívne proti rakovine. Polievka je dosť sýta, preto môže byť s kúskami opečeného chleba podávaná ako hlavné jedlo.

Ak ste prechladnutý, alebo máte chrípku je potrebné ochorenie vyležať 3 dni až týždeň a vypotiť sa. Okrem polievky vás na nohy môže postaviť aj tento koreninový čaj.

Nastrúhajte si 3 až 4 cm čerstvého zázvoru. V mažiari rozdrvte 1 klinček, 3 zrnká čierneho korenia, 3 tobolky kardamónu a zmiešajte zo škoricou. Zmes pridajte k nastrúhanému zázvoru a zalejte vriacou vodou. Prikryté nechajte lúhovať 10 minút, sceďte a prelejte do termosky aby čaj ostal dlho teplý. Tento čaj je výborný na zahriatie organizmu a podporou proti prechladnutiu. Môžete osladiť medom.

Zeleninový vývar pre vegetariánov

Nielen slepačí, ale aj zeleninový vývar dokáže urobiť s telom zázraky pri zimných chorobách. Zeleninový vývar chutí vynikajúco, ak v ňom uvaríme aj na kocky nakrájané zemiaky a dochutíte bielym a karí korením.

Ako pripraviť zdravý zeleninový vývar? Potrebujeme: 450g mrkvy, 200g zeleru, 1 malý kaleráb, 1 petržlen, 5 cibúľ, 1 menší pór, 2 kapustné listy, 3 strúčky cesnaku, vetvička ligurčeka, 10 guľôčok čierneho korenia, soľ, tymián.

Postup: Kolieska očistenej mrkvy, petržlenu, cibule, zeleru, kalerábu a póru, cesnak a všetky koreniny a bylinky dáme do hrnca a zalejeme 4 litrami vody. Privedieme k varu, znížime teplotu a na miernom ohni varíme asi 2 hodiny. Hotové precedíme cez sitko, uvarenú zeleninu môžeme pridať do taniera pred servírovaním a pridať aj uvarené krupicové knedličky.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

2 KOMENTÁRE

  1. Keď sa cítim na chrípku, alebo prechladnutie, zvyknem si uvariť polievku z mäska, čerstvej zeleniny a korenín.

Komentáre sú uzavreté.

POSLEDNÉ ČLÁNKY