7.2 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024

Kuskus – keď cestovina dokáže byť zdravá

Obrovské množstvo drobných bielych zrniek – potravina u nás známa pod názvom kuskus. Jej názov je odvodený od berberského slova suksu a arabského kseksou. Domovom kuskusu je severná Afrika a odtiaľ sa dostal do celého sveta. Ak ste ju ešte nemali na tanieri, teraz je najvyšší čas.

Výroba kuskusu

Kuskus je jemnozrnná cestovina. Jej príprava je pomerne náročná, preto v obchodoch zoženiete už predpripravený kuskus.

V severnej Afrike sa kuskus pripravuje tradičným spôsobom, ak máte čas, priestor a trpezlivosť môžete si ho pripraviť. Kuskus sa pripravuje z na krupicu zomletej pšenice, jačmeňa alebo prosa. Ku krupici sa pridá trochu múky a rozprestrie sa. Pokropí sa slanou vodou (nesmie byť veľmi vlhký, stačí ak sa začnú tvoriť hrudky). Vzniknuté hrudky sa v dlaniach rozmrvia na guličky, ktoré sa nechajú na slnku sušiť. Takto pripravený kuskus je výborne skladovateľný a kedykoľvek pripravený na ďalšie použitie.

Ak chcete, aby bol kuskus aj pastvou pre oči a nie len pre žalúdok, môžete ho dofarbiť.

  • Do vody, ktorou ho pokropíte, pridajte šťavu zo žltého melóna – kuskus bude oranžový.
  • Ak do krupice pridáte šafran, získate žltý kuskus.

Takto pripravenú cestovinu musíte uvariť, aby ste ju mohli zjesť. Varí sa v špeciálnych hrncoch – kuskusiérach na pare. Varí sa tri krát po sebe. Aby ste sa vyhli tejto zdĺhavej predpríprave cestoviny, siahnite po tej z obchodoch. Ak sa dobre poobzeráte, isto nájdete aj predpripravený kuskus v bio kvalite.

Druhy kuskusu

Ak je pri príprave kuskusu použitá biela pšenica zbavená vrchnej vrstvy obsahuje kuskus menej výživných látok. Takáto cestovina má bielu až krémovú farbu.

Pokiaľ dáte prednosť celozrnnému kuskusu, získate tak množstvo vitamínov, stopových prvkov, minerálov a vlákninu – zložky, ktoré majú na náš organizmus pozitívny vplyv. Tento druh kuskusu má hnedú farbu.

Nutričné zloženie kuskusu

V 100g kuskusu je cca 100 Kcal. – 4g bielkovín, 22g sacharidov, len 0,3g tukov a 1,7g vlákniny. Obsahuje vitamíny B1, B3, B6, E, K a kyselinu pantoténovú a listovú. Z minerálov sa v kuskuse nachádzajú: fosfor, draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, selén a ďalšie. Obsahuje aj omega-3 a omega-6 kyseliny.

Ľudia, ktorí sa venujú zdravému životnému štýlu, kuskus a jeho vplyv na zdravie veľmi dobre poznajú. Kuskus je nutrične vyvážená a pre náš žalúdok ľahko stráviteľná potravina, ktorá nás zasýti a dodá nám potrebnú energiu. Obsahuje látky, ktoré majú na ľudský organizmus mnoho pozitívnych vplyvov.

  • Antioxidanty – selén, ktorý sa v kuskuse nachádza je antioxidant. Ochráni organizmus pred voľnými radikálmi. Okrem toho je selén prevenciou pred rakovinou a hrá dôležitú úlohu pri udržaní zdravého reprodukčného systému.
  • Vláknina – v žalúdku zväčší svoj objem a pocit sýtosti sa tak dostaví skôr. Zároveň detoxikuje tráviaci systém a podporuje trávenie čím z ďalších potravín môžeme jednoduchším trávením získať viac zdraviu prospešných živín.
  • Bielkoviny v kuskuse doplnia chýbajúce bielkoviny u vegetariánov a športovcov.
  • Vitamíny skupiny B zrýchľujú metabolizmus, zaženú únavu, nervozitu a zvýšia koncentrovanosť.
  • Vhodná cestovina aj pre diabetikov – normalizuje hladinu cukru v krvi. Patrí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom (32).
  • Kuskus je vhodný ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami – je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo cholesterol.
  • Vitamín E – spomaľuje starnutie a zvyšuje obranyschopnosť pokožky pred vonkajšími vplyvmi.
  • Horčík – zabraňuje vzniku svalových kŕčov, zmierňuje depresie a aj migrény.
  • Chudnutie – vďaka nižšej kalorickej hodnote je kuskus vhodné zaradiť do redukčnej diéty (aspoň 3-4 krát do týždňa). Energia z neho sa do organizmu uvoľňuje postupne, takže nebudete pár hodín po jeho konzumácii zas hladní.

Príprava kuskusu

Kuskus dostanete kúpiť v obchodoch už predvarený. Jeho ďalšia príprava je naozaj jednoduchá. Stačí ho len zaliať vriacou vodou, prikryť a nechať 10 – 15 minút aby nabobtnal. Jeden diel kuskusu zalejte 2 dielmi vody. Po uplynutí doby pridajte trochu masla, alebo olivového oleja a premiešajte.

Túto cestovinu môžete pripraviť ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k mäsu. Môžete ho pripraviť na sladko alebo na slano. Je vhodný na prípravu studených aj teplých zeleninových šalátov, ale môžete ním nahradiť pokojne cestovinu alebo ryžu v pokrmoch. Tiež si z kuskusu môžete pripraviť sladkú kašu alebo ho pridať do rôznych dezertov.

Miesto vody môžete kuskus zaliať vriacim vývarom, alebo mliekom.

Kuskus vs cestoviny

Výhodou kuskusu oproti cestovinám je jeho príprava. Nemusíte ho variť, stačí ho len spariť. Pokiaľ nechcete v kuchyni tráviť prípravou obeda veľa času, použite túto cestovinu. Ušetríte si čas a zároveň urobíte aj niečo pre svoje zdravie.

Celiatici a kuskus

Kuskus je cestovina, ktorá obsahuje väčšie množstvo lepku, nie je vhodný pre celiatikov. V ponuke obchodov ale nájdete aj bezlepkovú verziu cestoviny z kukurice.

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY