iné názvy:
kyselina pantoténová, pantothenic acid, acidum panthotenicum, panthenol, pantothenate, pantothenát
z histórie: V roku 1933 sa pánovi R. Williamsovi podarilo po prvý krát popísať účinky kyseliny pantoténovej, ktorú 2 roky predtým izoloval z pečene. Zistil, že podporuje rast určitých druhov kvasiniek. Deficit tejto látky u pokusných zvierat spôsoboval pozastavenie ich rastu, kožné ochorenia a zošedivenie srsti.
druh: rozpustný vo vode
funkcie:
- priaznivo pôsobí na trávenie tukov a premenu bielkovín
- pomáha vlasom a pleti
- stimuluje regeneráciu tkanív, hojenie rán a vredov
- chráni kožu pred UV lúčmi a zabraňuje popáleniu pri nadmernom slnení
- harmonizuje nervový systém
- pomáha človeku zvyšovať schopnosť koncentrácie
- zabraňuje ukladaniu škodlivého cholesterolu v cievnych stenách
- nepriamo pomáha odbúravať tuky
denná dávka:
deti: 2-4mg
muži a ženy: 4-7mg
tehotné a dojčiace ženy: do 15mg
nedostatok spôsobuje:
hnačka
zápaly tráviaceho traktu
dermatitída
kožné zápaly
zrýchlený tep
únava, poruchy spánku
zdroj: materská kašička, melasa, sója, karfiol, brokolica, pečeň, slnečnicové semená, kvasnice, hríby, celozrnné výrobky
zaujímavosti:
- pri konzervovaní a mrazení sa zniží až 70% tohto vitamínu
- potláča abstinenčné príznaky pri odvykaní od fajčenia