Konvalinka voňavá

01.05.2013 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Convallaria majalis L.
Ľudovo: bimbonka, bíser, gombália, husie víno, kokorič, kokorík, kukučka voňavá, májové zvončeky, perlíček, perlokvet
Čeľaď: ľaliovité

Konvalinka voňavá je trváca bylinka dosahujúca výšku 10 až 20 cm. Na priamej byli v riedkom strapci vyrastajú malé biele pôvabné kvety zvončekovitého tvaru, ktoré príjemne voňajú. Opeľované sú hmyzom. Po opelení a oplodnení z kvetov vznikajú plody – červené bobule, ktoré rozširujú živočíchy. Jednoduché listy sú stopkaté, kopijovité, na báze obalené pošvatými šupinami.

Výskyt

Rozšírená je od nížin až po horský stupeň. Rastie v presvetlených listnatých i ihličnatých lesoch, v krovinách i na lúkach. Vyskytuje sa po celej Európe okrem najsevernejších a najjužnejších oblastí, v Malej Ázii a priľahlých oblastiach Ázie, až po Čínu a Japonsko, ako aj v Severnej Amerike.

Časti, ktoré sa zbierajú

Od mája do júna sa zbiera vňať a v októbri podzemok. Obsahuje látky, ktoré ovplyvňujú činnosť srdcového svalu. Špeciálne prípravky, vydávané iba na lekársky predpis, sa uplatňujú ako srdcové tonikum.

Účinné látky

Obsahuje glykozidy konvalatoxín, konvalatoxol, konvalatoxozid a majalozid.

Využitie

Droga sa spracúva vo farmaceutickom priemysle, kde sa zo suroviny izolujú jednotlivé komponenty (glykozidy) a potom sa v presne stanove­ných množstvách pridávajú do rozličných liečiv. Lieky predpisuje výhradne lekár. Slúžia predovšetkým na liečbu srdcových chorôb, posilňujú kontrakcie srdca a pre­hlbujú dýchanie.

Bylinka sa tiež používa pri výrobe mydiel, voňaviek a šňupavých tabakov.

Kontraindikácie

Jedovatá je nielen celá rastlina, ale i voda vo váze, v ktorej bola kytička konvaliniek uložená. Červené bobule konvalinky sú lákavé, žiaľ sú tiež jedovaté. Otravy boli pozorované u človeka i hydiny po zjedení zrelých plodov – droga dráždi tráviace ústroje. Smrteľné otravy boli popísané po žuvaní listov, plodov a kvetov.

Zaujímavosť

Na území TANAP-u chránená.

Motto

Ženu aj srdiečko udobríš konvalinkou.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *