Jojoba

02.06.2015 / Kategória: Exotické bylinky

Jojoba čínska (Simmondsia chinensis) je ker, známy ako púštny orech, používali ho po stovky rokov indiáni z kmeňa Apačov v púšti Sonoran na juhozápade Spojených štátov a severe Mexika. Jeho semená pripomínajú kávové zrná, aj keď sú o čosi väčšie. Jojoba je známa vysokou produkciou vysokomolekulárnych esterov, ktoré sú podobné tým, ktoré produkujú ľudské mazové žľazy.

Používa sa len na vonkajšie použitie, pretože ľudským telom prechádza v nezmenenom stave. Z jojoby sa vyrába tzv. jojobový olej, ktorý sa používa hlavne v kozmetike, preto je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov.

Olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a vitamín E, ako aj množstvo výživných látok, stopových prvkov, či minerálov. Všetky tieto látky vynikajúco prenikajú cez kožu až k spodným vrstvám pokožky a regenerujú ju. Dokonca olej má UV filter 3 – 4. Do pokožky sa olej výborne vstrebáva a nezanecháva pocit mastnoty. Okrem toho slúži na hydratovanie suchej pleti, vyhladzuje jemné vrásky, regeneruje a pomáha aj proti akné a problematickej pleti. Zvykne sa taktiež používať na zjemnenie vlasov.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *