9.2 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024

Jód

Jód je stopový biogénny prvok, ktorý je veľmi dôležitý pre správny vývoj organizmu. V ľudskom tele sa nachádza až 50mg tohto prvku, z toho väčšina v štítnej žľaze. Tá ho potrebuje na výrobu tyroxínu, ktorý je zodpovedný za reguláciu rastu svalov, reprodukciu a funkciu nervov.

Úlohy jódu

  • normalizuje funkciu štítnej žľazy,
  • podporuje rast,
  • brzdí vznik a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení,
  • reguluje procesy detoxikácie produktov metabolizmu,
  • pomáha pri chudnutí spaľovaním nadbytočných tukov,
  • podporuje štandardný duševný vývoj a mentálnu vyrovnanosť
  • zabraňuje predčasnému starnutiu – podieľa sa na obnove buniek a regenerácii tkanív,
  • udržuje nechty, pokožku a vlasy v dobrej forme.

Odporúčaná denná dávka jódu sa pohybuje v rozmedzí od 50-150µg v závislosti od veku človeka. U kojencov je to 50µg, u detí 90-120µg, u dospelých 150µg.

Jeho hlavným zdrojom v prírode sú predovšetkým morské produkty – morské riasy a ryby (treska, morská šťuka, makrela, tuniak, sardinky), cibuľa, cesnak, čerešne, višne, jablkové jadierka.

Jeho nedostatok je v našich zemepisných šírkach úplne bežný, a preto by sme ho mali do tela dopĺňať hlave zo stravy. V prípade nedostatku sa môže dostaviť nástup civilizačných ochorení akými sú: ateroskleróza, infarkt, cukrovka, nervozita, podráždenosť, studené ruky a nohy, letargia, znížené sexuálne libido, nízky krvný tlak, sklony k priberaniu.

Pri jeho nadbytku sa v ústach začínajú tvoriť afty, vzniká pocit kovovej chuti v ústach, nervozita, bolesti hlavy, nespavosť. Ojedinele aj hnačka a vracanie.

Upozornenie

  • niektoré antidepresíva a lieky proti cukrovke obsahujú kobalt a lítium, ktorý môže znižovať vstrebávanie jódu
  • ak konzumujete niektorú z uvedených druhov zeleniny (chren, kaleráb, kapusta, kel, reďkvička, paradajky, hlávkový šalát) vo väčších množstvách, adekvátne zvýšte príjem stravy obsahujúcej jód
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY