Jód
je stopový biogénny prvok, ktorý je veľmi dôležitý pre správny vývoj organizmu. V ľudskom tele sa nachádza až 50mg tohto prvku, z toho väčšina v štítnej žľaze. Tá ho potrebuje na výrobu tyroxínu, ktorý je zodpovedný za reguláciu rastu svalov, reprodukciu a funkciu nervov.
Úlohy jódu
- normalizuje funkciu štítnej žľazy,
- podporuje rast,
- brzdí vznik a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení,
- reguluje procesy detoxikácie produktov metabolizmu,
- pomáha pri chudnutí spaľovaním nadbytočných tukov,
- podporuje štandardný duševný vývoj a mentálnu vyrovnanosť
- zabraňuje predčasnému starnutiu – podieľa sa na obnove buniek a regenerácii tkanív,
- udržuje nechty, pokožku a vlasy v dobrej forme.
Odporúčaná denná dávka
jódu sa pohybuje v rozmedzí od 50-150µg v závislosti od veku človeka. U kojencov je to 50µg, u detí 90-120µg, u dospelých 150µg.
Jeho hlavným zdrojom v prírode sú predovšetkým morské produkty – morské riasy a ryby (treska, morská šťuka, makrela, tuniak, sardinky), cibuľa, cesnak, čerešne, višne, jablkové jadierka.
Jeho nedostatok je v našich zemepisných šírkach úplne bežný, a preto by sme ho mali do tela dopĺňať hlave zo stravy. V prípade nedostatku sa môže dostaviť nástup civilizačných ochorení akými sú: ateroskleróza, infarkt, cukrovka, nervozita, podráždenosť, studené ruky a nohy, letargia, znížené sexuálne libido, nízky krvný tlak, sklony k priberaniu.
Pri jeho nadbytku sa v ústach začínajú tvoriť afty, vzniká pocit kovovej chuti v ústach, nervozita, bolesti hlavy, nespavosť. Ojedinele aj hnačka a vracanie.
Upozornenie
- niektoré antidepresíva a lieky proti cukrovke obsahujú kobalt a lítium, ktorý môže znižovať vstrebávanie jódu
- ak konzumujete niektorú z uvedených druhov zeleniny (chren, kaleráb, kapusta, kel, reďkvička, paradajky, hlávkový šalát) vo väčších množstvách, adekvátne zvýšte príjem stravy obsahujúcej jód