Príprava byliniek na vnútorné použitie

04.06.2015 / Kategória: Bylinky v kuchyni

1. Liečivé čaje

Pripravujeme ich 3 spôsobmi: zápar, odvar a výluh.

Zápar – pri príprave používame vodu teplú okolo 80 stupňov Celzia, nie však vriacu vodu. Takto pripravujeme bylinky, ktoré sú bohaté na aktívne látky ako silice. Bylinky umiestnime do nesmaltovej nádoby, alebo sklenenej nádoby a zalejeme ich na 5 až 10 minút. Čaj je potrebné skonzumovať čo najskôr, aby sme dostali do tela čo najviac cenných látok.

Odvar – varenie – bylinky vložíme do nádoby s pokrievkou a zalejeme ich čerstvou vodou. Privedieme k varu a necháme na slabom plameni vrieť 5 minút, ak sa jedná o kvety a listy a 10 až 20 minút ak sa jedná o kôru. Odporúčame nápoj skonzumovať čo najskôr ako v prípade záparu.

Výluh – lúhovanie čiže maceráciu prevádzame v studenej vode, alkohole či oleji a jeho dĺžka sa môže pohybovať od jedného dňa po niekoľko týždňov.

2. Liečivé vína

Nemôžeme vynechať tieto, v minulosti často užívané prípravky, ktoré sa v súčasnosti spolu so zberateľskou vášňou vracajú naspäť k ľuďom. Na ich výrobu používame silné, ťažké červené, ale i biele vína a postupne pridávame ingrediencie presne podľa receptov. Používame na to vhodnú lyžicu alebo pohárik.

3. Liečivé sirupy

Na výrobu týchto prípravkov sa podujímame predovšetkým vtedy, keď by v inej forme mohol mať prípravok jemnú chuť. Sirup vlastne nie je ničím iným, ako hustou tekutinou na báze medu alebo cukru, v ktorej sme vymáčali určité množstvo liečivých bylín. Sirupy s liečivým účinkom sú zvlášť vhodné pre deti.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *