15.9 C
Bratislava
pondelok, 6 mája, 2024

3 zdraviu prospešné potraviny, o ktorých účinkoch ste možno netušili

Niektoré potraviny nemusia na prvý pohľad vyzerať zdravo. Môžu sa v nich však skrývať prospešné látky, ktoré by vás mohli prekvapiť. Prečítajte si náš článok a zistite, aké pozitívne účinky na vaše zdravie má káva, čokoláda a arašidové maslo.

Káva

Zrnková káva dokáže viac, než len dodať energiu. Okrem tohto účinku je spojená aj s dlhým zoznamom potenciálnych zdravotných výhod. Práve niekoľko šálok denne dokáže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu, depresie, podporiť reguláciu hmotnosti a predĺžiť vám život. 

Niektoré výskumy naznačujú, že pravidelné pitie kávy môže zabrániť vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Káva môže dokonca prispieť aj k zdravému srdcu. Už tri šálky denne sú spojené s 15 % znížením rizika srdcových chorôb a s až o 21 % nižším rizikom mŕtvice.

Pri jej konzumácií majte však na pamäti, že ju musíte piť s mierou. Približne tri až štyri šálky denne sú spájané so zdravotnými výhodami a považujú sa za bezpečné.

Zdraviu prospešné potraviny. Zdroj Unsplash.com

Čokoláda

Veľa ľudí si nemyslí, že čokoláda je nutrične výživná, pretože obsahuje veľa pridaných cukrov a rastlinných olejov. Je však aj taká, ktorá je pre naše zdravie prospešná, aj keď nepatrí medzi obľúbené pochutiny. Ide o horkú čokoládu, ktorá má vysoký obsah kakaa

Mnohé štúdie ukazujú, že práve tmavá čokoláda, vďaka kakau, môže pomáhať pri znížení krvného tlaku. Konzumácia kakaa tiež zlepšuje u mladých ľudí prietok krvi do mozgu. Vďaka tomu sa vám môže zdať, že po zjedení čokolády sa lepšie sústredíte a učíte.

Síce existujú dôkazy, že má čokoláda zdravotné výhody, neznamená to však, že to s ňou máte preháňať. Obsahuje veľa kalórií, preto si doprajte po večeri jednu až dve tabličky. Vyberajte si tiež kvalitnú čokoládu, ktorá obsahuje 70 % a viac kakaa. Čím tmavšia čokoláda, tým menej cukru bude obsahovať.

Zdraviu prospešné potraviny. Zdroj: unsplash.com

Arašidové maslo

Arašidové maslo sa skladá len z pomletých arašidov. Niektoré značky arašidového masla, ale obsahujú aj rôzne pridané zložky, ako napríklad cukor a rastlinné oleje. 

Ak chcete, aby ste z arašidového masla mali nejaké výhody, kupujte si tie, ktoré obsahujú iba arašidy a trochu soli. Čisté arašidové maslo totiž obsahuje iba 20 % sacharidov, vďaka tomu spôsobuje veľmi nízky nárast hladiny cukru v krvi. Je preto vhodné aj pre cukrovkárov. Jeho pravidelná konzumácia je dokonca spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu

Arašidové maslo je bohaté aj na zdravé tuky a je dobrým zdrojom bielkovín. Polovicu jeho tukov tvorí kyselina olejová, ktorá sa vo vysokých množstvách nachádza aj v olivovom oleji.

Aj keď sú zdravé tuky výživné, aby ste sa vyhli nechceným zdravotným problémom, mali by ste ich prijímať s mierou. Odporúčaná maximálna dávka je jedna až dve lyžice denne.

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29590460/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22301923/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353179/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16507475/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33188952/ 

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY