Cuketa – cukina – málo kalórií, veľa živín

08.10.2015 / Kategória: Zelenina

Štíhle tmavozelené plody dorastajúce do hmotnosti dvoch kilogramov tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Majú jemnú požívateľnú šupku.

Pôvod

Prvé zmienky o nej pochádzajú z polovice 19. storočia z oblasti Stredomoria a k rozsiahlemu rozšíreniu jej pestovania došlo až o takmer sto rokov neskôr.

Iné názvy

cukina, cucurbita pepo var. giromontiina (lat), zucchini (en,de)

Nutričné hodnoty

100g cukety obsahuje: 3.11g sacharidov, 1.21g bielkovín a 1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 261mg
Fosfor – 38mg
Horčík – 18mg
Mangán – 0.177mg
Selén – 0.2µg
Sodík – 8mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 0.32mg
Železo – 0.37mg
Vitamíny:
Vitamín A – 60µg
Vitamín B1 – 0.045mg
Vitamín B2 – 0.094mg
Vitamín B3 – 0.451mg
Vitamín B5 – 0.204mg
Vitamín B6 – 0.163mg
Vitamín B9 – 24mg
Vitamín C – 18mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 4.3µg

Ďalšie účinné látky

Cuketa obsahuje 91% vody a tiež vysoký obsah karoténu.

Význam pre zdravie

Aktivizuje bunkový metabolizmus, zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť, posilňuje svaly a srdce, udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, upokojuje a zároveň stimuluje nervy, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus, posilňuje imunitný systém, posilňuje sliznice v celom organizme, odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu.

POZOR: môže obsahovať horkastý bakteriálny jed zvaný kukurbitacín. Preto potrebuje cukina poriadne dozrieť, s dostatočným množstvom vlahy. Túto plodinu konzumujeme po tepelnej úprave. Pred spracovaním nasolíme.

Zaujímavosť

Cukety, podobne ako iné tekvicovité rastliny (uhorky, tekvice, patizóny alebo melóny) sú najmä spočiatku na pestovanie dosť náročné rastliny. Klíčia len v teplej pôde a potrpia si aj na dostatočnú vlahu. Keď však už cuketa začne po piatich-šiestich týždňoch plodiť, je na nezastavenie a úrodu treba zbierať každý druhý-tretí deň. Kvitnutie a zakladanie plodov zvyčajne ustane, až keď necháme jeden plod dozrieť.

Recept

CuketaFajnová cuketka

Suroviny:
20g olivového oleja
400 g mladej cukety
200 g krabích tyčiniek
soľ, príp. grilovacie korenie.

Na dobrej panvici na oleji popečieme na kocky nakrájané ošúpané cuketky. Zakryjeme, podusíme /stačí 10 minút/. Medzitým rozmrazíme /v mikrovlnke/ krabie tyčinky, keď sú veľké kusy, pokrájame. Pridáme k podusenej cukete, ochutíme, trošku prehrejeme a zjeme.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU