Zubný kaz môže bolieť, ale aj nemusí

So zubným kazom má osobné skúsenosti viac ako 90% ľudí. Možno aj vy ste jedným z nich.

Latinský názov tohto ochorenia tvrdého zubného tkaniva je caries dentis. Podľa záznamov z histórie zubným kazom trpelo len cca 30% Rimanov, dnes je toto číslo niekoľko násobne vyššie.

Prečo sa toto číslo, aj napriek oveľa vyspelejšej medicíne zvýšilo, sa pokúsime teraz objasniť.

Vznik zubného kazu

Zubný kaz vzniká súčinnosťou 2 faktorov. Stačí ak jeden z nich chýba a zubný kaz sa vám nevytvorí.

  • Baktérie – baktérie, ktoré sa do úst dostávajú vďaka potrave sa zachytávajú na zuboch. Vzniká zubný povlak – plak, ktorý je živnou pôdou pre ich životaschopnosť a množenie.
  • Cukor – v spolupráci s baktériami sa z cukru kvasením vytvára kyselina.

Kyselina, ktorá takto vzniká, narúša povrch zuba (zubnú sklovinu) čím vzniká v sklovine defekt a baktérie sa dostanú do zubu. Takto sa môžu dostať až ku kostnej dreni a preniknúť do organizmu.

Druhy zubného kazu

V závislosti od toho aký hlboký je zubný kaz delíme ho na:

  • povrchový – postihnutý je len vrch korunky zubu (vrchná plôška),
  • stredný – kaz sa dostal hlbšie – k dentínu, alebo koreňu,
  • hlboký – zubný kaz sa dostal až ku kostnej dreni.

Príznaky zubného kazu

Zo začiatku si zubný kaz ani nemusíte všimnúť. Nebolí a nie je ho ani poriadne vidieť. Jediné čo si môžete všimnúť je bledšia škvrna na zube. Neskôr, ako mikroorganizmy a cukor pokračujú vo svojej práci, začne byť napadnutý zub citlivý. Bolesť ucítite pri pití či jedení niečoho horúceho, studeného, kyslého. V tomto období už lekár – stomatológ môže pri prehliadke zbadať defekt v zube a začať s liečbou.

Môžu sa objaviť aj opuchy, ktoré spôsobuje zápal a vznikajúci hnis.

Ak nenavštívite lekára, kaz prejde do kostnej drene kde začína tvoriť hnis. Stupňujúce sa bolesti, problém s jedením, prebdené noci sú to, čo vás bude sprevádzať kým nenavštívite lekára.

Diagnostika zubného kazu

Na určenie presnej diagnózy stačí len prehliadka. Tmavá škvrna na zube alebo diera v sklovine sú jasným dôkazom tohto ochorenia. Lekár vás môže poslať aj na rtg, čím sa zistí ako hlboko do zubu sa kaz dostal.

Liečba zubného kazu

Infikované miesto na zube sa nedá zachrániť. Je potrebné ho odstrániť a vzniknuté miesto vyplniť plniacim materiálom – plombou. Len týmto spôsobom sa dá zabrániť šíreniu zubného kazu ďalej.

Ak vás začne zub bolieť, čo najskôr vyhľadajte zubného lekára. Zobrať si len deň voľna a tabletku od bolesti určite nestačí. Hnis, ktorý vzniká pri ochorení, môže spôsobiť zápal kosti. Ak sa dostane do zubnej drene môže sa zápal preniesť do celého organizmu.  V niektorých prípadoch je dobré vytrhnúť celý zub a nasadiť pacientovi liečbu antibiotikami.

Plniaci materiál

Amalgán – sa najčastejšie používa ako plomba. Ide o zmes ortuti, medi, cínu a striebra. Ide o najlacnejší materiál, ktorý sa na liečbu zubného kazu používa. Jeho životnosť je takmer 15 rokov, pri správnej ústnej hygiene môže táto plomba vydržať aj 40 rokov. Jeho nevýhodou je jeho farba – strieborná.

Kompozitná živica – pre použitie tohto materiálu hovorí fakt, že má bielu farbu, takže stopy po ošetrení nie je vidieť. V minulosti mal tento typ výplne tendenciu vypadávať, bolo to z jednoduchého dôvodu – tvrdnutím sa živica zmenšovala až nakoniec zo zubu vypadla. V súčasnosti je táto výplň lepšia ako amalgánová.

Ak je značná časť zubu pri ošetrení odstránená, lekár môže urobiť umelú korunku. Tieto korunky môžu byť kovové, porcelánové alebo keramické.

Prevencia

Najlepší a najvhodnejší spôsob ako zabrániť vzniku zubného kazu je zabrániť vzniku podmienok, ktoré ho spôsobujú.

  • Hygiena – pravidelné a dôkladné čistenie zubov zabraňuje tvorbe zubného povlaku a tým pádom aj množeniu baktérií. Nezabúdajte na používanie fluoridovej zubnej pasty, ktorá ničí baktérie, zabraňuje vzniku zubného povlaku a poskytuje zubom ochranu.
  • Pri čistení zubov nezabúdajte ani na použitie zubnej nite. Len vďaka nej odstránite zvyšky potravy v medzizubných priestoroch kde by sa zubná kefka nedostala.
  • Cukry a uhľohydráty – tieto dve zložky potravy sú potrebné na to, aby vznikla kyselina, ktorá narúša povrch zubu. Obmedzte ich príjem, prípadne si po ich užití vyčistite zuby.

Zdroje

[1] https://www.msdmanuals.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *