Zelený čaj

12.08.2015 / Kategória: Potraviny

Pôvod čaju

Zelený čaj je považovaný za nápoj bohov, čaj mladosti, ale aj čaj večného života. Pitie takéhoto čaju je pôžitkom a radosťou zároveň. Archeologické nálezy ukazujú, že čaj sa pije už takmer 5 000 rokov, a že India a Čína boli prvé dve krajiny, kde sa začal čaj pestovať. Zelený čaj sa používal a používa v tradičnej medicíne v Indii, Číne, Japonsku a Thajsku v najrôznejších prípadoch od zastavovania krvácania a zlepšovania hojenia rán cez znižovanie horúčky, znižovanie krvného cukru až po zlepšovanie trávenia.

Tak ako všetky čaje, aj zelený čaj pochádza z čajovníka. Rozdiel v čajoch je len v spôsobe prípravy. Zelený čaj je nefermentovaný a neoxidovaný.

Druhy zeleného čaju

U nás najbežnejší a najpopulárnejší je zelený čaj Sencha (senča). Môže byť sypaný, alebo porciovaný vo vrecúškach. Pochádza z Japonska. Má príjemnú vôňu, ktorá pripomína vôňu čerstvo rozkvitnutej lúky pokropenej prvými jarnými dáždikmi. Ďalšie z radu zelených čajov sú Bancha, Kukicha, Guricha, Shincha, Hojicha, alebo Maccha.

Charakteristika zeleného čaju

Čaj osvieži a dodá energiu, má lahodnú, silnú a mierne trpkú chuť. Obsahuje kofeín.

Účinné látky

Zelený čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Jedným z nich, katechín je vraj 25 až 100 krát silnejší ako vitamíny C a E. Okrem toho zelený čaj obsahuje vitamíny B, C, E, P a K, minerály fluór, draslík, horčík.

Vplyvy na zdravie

  • znižuje hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak
  • je prevencia voči reume a srdcovo-cievnym chorobách
  • na podporu imunity
  • zmierňuje bolesti hlavy
  • pôsobí pozitívne na myseľ
  • zlepšuje pamäť
  • pozitívne vplýva v boji proti zubnému kazu
  • ničí baktérie v ústnej dutine
  • chráni pečeň
  • znižuje riziko vzniku rakoviny a iných civilizačných ochorení
  • pomáha pri liečení kožných chorôb
  • tlmí zápaly
  • upravuje trávenie a črevnú mikroflóru

Účinky zeleného čaju na krásu

Známe sú nielen jeho liečivé účinky, ale aj vplyv na krásu a celkovú pohodu a kondíciu človeka. Priaznivo vplýva na pleť a spomaľuje starnutie odstraňovaním voľných radikálov. Zabraňuje poteniu a uhasí smäd aj v letných horúčavách. Zelený čaj sa často pridáva aj do kozmetických výrobkov.

Príprava zeleného čaju

Pri príprave zeleného čaju nikdy nepoužívajte vriacu vodu, ale vodu s teplotou okolo 80 °C, aby čaj nezhorkol a nestratili sa z neho liečivé látky. Lúhujte pár minút, v prvej pol minúte sa zo zeleného čaju vylúhuje asi 80% kofeínu. Polyfenoly sa začínajú lúhovať neskôr – od 3. do 5. minúty a zmierňujú účinky kofeínu.

Na ochutenie čaju môžete pridať kvapku citrónovej šťavy a med. Aby mal čaj aj svoj liečivý účinok, je potrebné piť ho pravidelne. Čaj by mal byť pri podávaní vlažný. Denne môžete vypiť aj 3 – 4 šálky. Dobrú chuť!

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *