13.1 C
Bratislava
utorok, 8 októbra, 2024

Zázvor a jeho vplyv na zdravie

Ďumbier lekársky alebo zázvor je rastlina, ktorá sa často používa v kuchyni. Má nezameniteľnú mierne štipľavú chuť, ktorú ničím iným nenahradíte. Vedeli ste ale, že koreň zázvoru patrí medzi najzdravšie potraviny na svete? Používa sa nie len ako korenie ale stáročia aj ako liečivka. Ako vplýva zázvor na naše zdravie a aké sú jeho nežiaduce účinky?

Zázvor alebo aj ďumbier lekársky je rastlina z čeľade ďumbierovité. Pochádza pravdepodobne z Indie a Číny kde sa používa už stáročia nie len v kuchyni ale aj v tradičnej liečbe. Najväčším zástancom zázvoru bol Konfucius, ktorý ho vraj konzumoval takmer v každom jedle. Do Stredomoria sa dostal v 1. storočí nášho letopočtu a odtiaľ do celého sveta.

Využitie zázvoru

V súčasnosti môžete zázvor nájsť v množstve potravín. Zvyčajne sa používa sušený a mletý ale ak si z neho pripravíte čaj môžete použiť aj čerstvý. Zázvor sa používa na ochutenie omáčok či pečiva, pridáva sa do jedál, cukroviniek a môžete sa stretnúť aj so zázvorovým pivom.

Zázvor obsahuje asi 2% esenciálneho oleja. Jeho hlavnými zložkami sú zingiberén a gingerol. Esenciálny olej zo zázvoru sa často používa aj ako prísada do parfumov a voňaviek. Za charakteristickú chuť vďačí zložke s názvom gingerol. Zdá sa, že práve táto zložka priaznivo vplýva na organizmus.

Vplyv zázvoru na zdravie

Ďumbier lekársky alebo aj zázvor obsahuje viac ako 400 chemických zlúčenín. Medzi tie najúčinnejšie patria zlúčeniny gingerolu. Tie mu dodávajú aj typickú chuť a arómu.

Upokojuje podráždený žalúdok, účinný proti nevoľnosti

Konzumácia zázvoru zmierňuje bolesti žalúdka a pomôže vám aj s trávením. Zázvor podporuje rýchlejšie trávenie takže sa žalúdok vyprázdni skôr. Štúdie potvrdili, že užívanie kapsúl so zázvorom môže zmierniť problémy s trávením u ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Tu ale vplyv zázvoru na tráviaci systém nekončí.

Zmierňuje nadúvanie a aj plynatosť, poradí si aj s grganím, nevoľnosťou či pocitom plnosti. Tieto príznaky sa často objavujú pri syndróme dráždivého čreva.

Konzumácia zázvoru môže pomôcť proti nevoľnostiam aj ľuďom, ktorí podstupujú chemoterapiu.

Zázvor. Sušený zázvor

Zmierňuje zápal

Zázvor má protizápalové účinky. Konzumovaním zázvoru môžete zmierniť zápal, ktorý je spôsobený artritídou. Užívanie zázvoru môže zmierniť bolesť a pomôže aj so stuhnutými kĺbmi.

Zmierňuje bolesti pri menštruácii

Zlúčeniny v zázvore majú analgetické a protizápalové účinky. Táto kombinácia môže pomôcť zmierniť dysmenoreu, teda bolestivú menštruáciu. Výsledky niektorých výskumov naznačujú, že zázvor môže byť dokonca účinnejším analgetikom než ibuprofén alebo kofeín.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Ak trpíte cukrovkou 2.typu pridajte zázvor do svojho jedálnička. Existuje viacero štúdií, ktorých výsledkom bolo zníženie hladiny cukru v krvi nalačno u ľudí s cukrovkou 2.typu.  Aby ste to docielili mali by ste závor konzumovať pravidelne každý deň.

Znižuje cholesterol v krvi

Vysoká hladina cholesterolu trápi mnoho ľudí. Ak trápi aj vás skúste zaradiť do jedálnička zázvor. Viaceré štúdie potvrdili, že konzumáciou zázvoru môžete výrazne znížiť triglyceridy a aj hladinu zlého cholesterolu. Zároveň s tým sa zvyšuje hladina dobrého cholesterolu.

Na dosiahnutie požadovaných výsledkov sa môže užívať aj dávka nižšia ako 1500 mg denne, čo je ale tak či tak dosť veľa a môže byť problematické zaradiť také množstvo do jedálnička.

Znižuje riziko rakoviny, udržuje zdravé bunky

V zázvore nájdete množstvo antioxidantov, ktoré zachytávajú voľné radikály čím zabraňujú poškodzovaniu buniek. Dokonca môže spomaliť proces starnutia.

A keďže je známe, že voľné radikály môžu byť dôvodom vzniku rakoviny pomáha zázvor rakovine predchádzať. Zázvor môže dokonca pomôcť pri liečbe rakoviny žalúdka alebo tráviaceho systému.

Zázvor. Chrípka

Účinný proti infekciám

Po zázvorom čaji často siahneme ak sme prechladnutí, máme chrípku alebo kašleme. Zlúčeniny v zázvore (gingerol a shogaol) sú účinné proti chrípke, respiračným problémom, zmierňujú horúčky, bolesť a potláčajú kašeľ.

Čerstvý zázvor je v boji proti respiračným chorobám najúčinnejší. Sušený zázvor tieto účinky nemá.

Účinnosť zázvoru je potvrdená aj proti rôznym baktériám, vírusom a plesniam. Laboratórne testy potvrdili jeho účinnosť proti

  • Staphylococcus aureus – pôvodca širokého spektra ochorení
  • Escherichia coli (E. coli) – spôsobuje črevné problémy
  • Candis albicans – spôsobuje plesňové infekcie v ústach, vagíne,…

Chudnutie

Zdá sa, že zázvor vám môže pomôcť schudnúť. Tento jeho účinok potvrdila jedna štúdia z roku 2019. Pri štúdii klesla hmotnosť u ľudí s nadváhou a obezitou a znížil sa aj pomer pásu a bokov. Pravdepodobne je za tým schopnosť zázvoru potláčať zápal.

Mozog, Alzheimerova choroba

Ďalšie štúdie naznačujú, že zlúčeniny v zázvore (gingerol a shogaol) môžu pomôcť predchádzať chorobám ako Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba či roztrúsená skleróza.

Množstvo antioxidantov a ďalších zlúčenín v ďumbiery znižuje zápalové reakcie v mozgu, ktoré môžu byť zodpovedné za pokles kognitívnych schopností.

Ranné nevoľnosti v tehotenstve

Po zázvore siahali tehotné ženy s nevoľnosťami už od nepamäti a pokojne ho môžete vyskúšať aj vy. Ak vás trápia ranné nevoľnosti a nechcete užívať lieky skúste zázvor.

Zázvor. Zázvorový čaj

Nežiaduce účinky

Zázvor je všeobecne bezpečný pre väčšinu ľudí. Mali by ste ho ale konzumovať s mierou. V štúdiách, ktoré sme v článku spomínali užívali ľudia vyššie množstvá zázvoru a niektorí z nich odstúpili z testov pre žalúdočné problémy. Konzumácia nadmerného množstva zázvoru môže spôsobiť

  • pálenie záhy
  • pocit pálenie v žalúdku
  • hnačky
  • podráždenie úst, hrdla

Pre koho nie je zázvor vhodný

Aj keď je zázvor prospešný pre ľudské zdravie nie každému sadne. Nemusí byť vhodný pre ľudí

  • s poruchou zrážanlivosti
  • pre tehotné ženy, ktoré budú behom pár dní rodiť
  • pre tehotné ženy, ktoré už potratili alebo mali/majú vaginálne krvácanie

Počas tehotenstva a dojčenia by mal byť zázvor bezpečný ale najlepšie urobíte ak sa skôr ako ho pridáte do jedálnička o tom porozprávate s lekárom.

Existujú protichodné názory na užívanie zázvoru u ľudí, ktorých trápia žlčové kamene. Zázvor môže podporovať tvorbu žlče. Ak máte problémy so žlčníkom poraďte sa o jeho užívaní s lekárom.

Ak sa rozhodnete zaradiť zázvor do svojho jedálnička je pravdepodobné, že ho nebudete jesť vo veľkom množstve. Pozor by ste si mali dať ak začnete užívať doplnky výživy so zázvorom. V tomto prípade sa môže ľahko stať, že ho skonzumujete viac a objavia sa u vás vedľajšie účinky.

Čerstvý alebo sušený

Ak chcete získať zo zázvoru všetky benefity, ktoré ponúka mali by ste ho jesť čerstvý. Sušením zázvor stráca značnú časť aktívnych látok (hlavne gingerolu) a nie je tak účinný ako čerstvý.

Čerstvý neošúpaný zázvor vydrží v chladničke aj 3 týždne. Ak by ste ho ošúpali jeho životnosť tým výrazne skrátite. Očistite ho až tesne pred prípravou.

Ak má koreň zázvoru pleseň, hnilobu, biely povlak alebo je inak porušený vyhoďte ho. Nesnažte sa z neho zachrániť ani kúsok. Ak je pleseň viditeľná je isté, že sa nachádza aj vo vnútri koreňa.

Zázvorový čaj

Pripraviť si zázvorový čaj z čerstvého zázvoru nie je ťažké. Stačí ak si kúpite zázvor, odstránite z koreňa všetky suché časti a uzly a ošúpte ho. Nakrájajte zázvor na tenké kolieska (pásiky). Dajte pár plátkov do pohára a zalejte ho vriacou vodou. Príkrite a nechajte 10 minút lúhovať.

Do čaju môžete pridať cukor, med alebo citrón (podľa chuti).

Ako pestovať zázvor

Zázvor si môžete dopestovať aj doma. Aj keď ide o rastlinu, ktorá rastie v teplejších krajinách môžete si ho dopestovať a mať tak po ruke vždy čerstvú zásobu.

Kúpte si koreň zázvoru, ktorý bude dlhý aspoň 10 cm a rastú na ňom púčiky. Koreň by mal byť čerstvý. Nemal by byť obschnutý, zvädnutý alebo poškodený. Namočte koreň do vody, čím podporíte jeho rast.

Väčší kvetináč naplňte zeminou a zasaďte do nej koreň zázvoru púčikmi hore. Koreň by mal byť aspoň 1,5 – 2 cm pod zemou. Umiestnite kvetináč na slnečné miesto a dbajte aby bola pôda stále mierne vlhká.

Prvú úrodu môžete zberať, keď rastlina úplne vyrastie a začnú jej žltnúť listy.

ZDROJ:

healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#11-health-benefits

medicalnewstoday.com/articles/265990#benefits

healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#11-health-benefitshttps://www.medicalnewstoday.com/articles/265990#benefits

Obrázky: pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY