13.1 C
Bratislava
utorok, 8 októbra, 2024

Ako skladovať potraviny v chladničke

Chladnička

je spotrebič, ktorý má v našich domácnostiach nezastupiteľné miesto. I napriek veľkorysosti jej objemu a chladiacim funkciám, ktoré nám umožňujú nakupovať potraviny do zásoby, ju väčšina z nás nepoužíva správne.

Respektíve nevyužívame celý jej potenciál a sme stratoví nielen na zvýšenej spotrebe elektrickej energie, ktorá ju udržuje v chode, ale i na potravinách a pokrmoch, ktoré by si svoju čerstvosť a nezávadnosť mohli udržať omnoho lepšie. Viete, ako v chladničke správne skladovať potraviny? Aké teploty sú v jednotlivých častiach chladničky a ako ich rozumne využívať?

Nastavenie optimálnej teploty

Teplota v chladničke dosahuje rozličné hodnoty. Tak ako v bežnom priestore, i tu chladnejší vzduch klesá smerom dolu a teplejší stúpa smerom nahor. Orientovať by ste sa mali podľa teploty na strednej polici. Tá by mala mať hodnotu 5°C. V hornej časti chladničky potom teplota dosiahne 8-9°C a spodná časť, nad zeleninovými boxami, ponúka najnižšiu teplotu – cca 2°C.

Chod chladničky prispôsobujte ročnému obdobiu a teplote miestnosti, v ktorej sa nachádza. V letných mesiacoch zvýšte jej výkonnosť, aby zvládla vyrovnávať rozdiely. Ak teplota v chladničke vystúpi nad 10°C, väčšine potravín sa skráti ich trvanlivosť. V zime by zase takto nastavená chladnička vytvárala námrazu a chladila až príliš.

Hlavné zóny a ich určenie

Horná časť

chladničky s 8°C je určená pre uskladnenie hotových pokrmov a jedál (samozrejme, vychladnutých na izbovú teplotu), otvorených balení, u ktorých sa predpokladá, že ich v chladničke neplánujete uskladňovať už dlhodobo, iba na najbližšie dni.

Do strednej časti s teplotou 5°C patria mlieko, mliečne, syrové výrobky a trvanlivejšie mäsové pokrmy (salámy, sekaná), pri ktorých rátate, že vás v dobrom stave vydržia minimálne do dátumu ich trvanlivosti.

Spodná polica, umiestnená nad boxami pre ovocie a zeleninu, je najchladnejším miestom chladničky (2°C) a preto je určená pre uskladnenie rýb, mäsa a mäsových produktov a tiež i potravín, ktoré skladujete v chladničke dlhodobo.

V plastových boxoch s vnútornou teplotou 10°C sú ideálne podmienky na uloženie zásob ovocia a zeleniny. LED osvetlenie v dolných boxoch umožňuje predlžovať proces fotosyntézy a tak zvyšovať nutričné hodnoty ovocia a zeleniny.

Vo dverách chladničky je vyššia teplota, pohybuje sa od 10 – 15°C. Je ovplyvnená i častosťou otvárania chladničky. Patria sem vajíčka, maslá, syry, kvasnice a fľaše, plechovky alebo nápoje, ktoré potrebujete udržať mierne zachladené (pivo, víno).

V moderných chladničkách môžete objaviť i tzv. “Zero Zone” – oblasť s nulovou teplotou, ktorá je zaujímavým prechodom medzi chladením a mrazením. Využíva sa na najmä na krátkodobé uskladnenie potravín, v ktorých by sa pri vyšších teplotách mohli rozmnožiť baktérie a iné mikroorganizmy. V tejto zóne môžete navyše regulovať i percentá vlhkosti.

Ako predĺžiť čerstvosť potravín – oddeľovanie a spôsoby balenia

Viete si predstaviť, že by ste v jednej chladničke mali súčasne vložené čerstvé mäso na tácke a práve dokončený zákusok? Podľa odborníkov by mala byť každá potravina oddelená od zvyšku bez vzájomného dotýkania – napr. mäso uložte do uzavretých vzduchotesných nádob, nakrájané šunky a syry po príchode z obchodu prebaľte do novej potravinovej fólie alebo papiera. Kontrolujte dátumy trvanlivosti a spotreby. Nový nákup zakladajte smerom dozadu a to, čo je v chladničke už dlhšie, si posuňte bližšie smerom k očiam, aby ste tomu vedeli uspôsobiť svoje varenie a neplytvali zbytočne potravinami.

Zápach ako indikátor nevhodného prostredia

Pamätajte, že chladnička by mala byť naplnená maximálne do 70% svojho objemu, aby bola cirkulácia vzduchu rovnomerná a chladný vzduch sa dostal do všetkých miest. Na zápach v chladničke pomáha mletá káva nasypaná v otvorenej miske. Účinne sa jej darí neutralizovať pachy a stačí ju vymeniť raz za 2 mesiace.

To však nevyrieši problém s pôvodcom zápachu. Tým môže byť upchatý a zanesený odtokový kanálik pre kondenzát v zadnej dolnej časti chladničky, zabudnutých 100 gramov už “zelenej” šunky, otvorená makrela,… Chladnička vyžaduje pravidelnú základnú údržbu a očistenie, aby skladovanie potravín v nej bolo nielen komfortné, ale i bezpečné. Neskladujte v nej potraviny po záruke a pravidelne kontrolujte kvalitu vložených potravín. Už malý náznak inej arómy, farby či chute znamená, že proces kazenia/kontaminácie prebieha v celej potravine alebo pokrme.

Čo do chladničky nepatrí?

Niektorým potravinám nízke teploty škodia, menia ich štruktúru a chuť, no keďže zvyk je železná košeľa, občas chvíľu potrvá, kým sa naučíte, že paradajky, chlieb a pečivo, avokádo, cesnak a cibuľa, zemiaky, citróny, banány, uhorky a čerstvé listy byliniek do chladničky jednoducho nepatria.

Ako vylepšiť funkčnosť chladničky

  • Chladničku nikdy neumiestňujte v blízkosti objektov sálajúcich teplo – radiátor, sporák, rúra, umývačka riadu, práčka, slnečné okno.
  • Ak máte podlahové kúrenie, mali by ste chladničku zospodu tepelne izolovať.
  • Ak potrebujete rozmraziť mäso a netlačí vás čas, vložte zamrznuté mäso do chladničky. Postará sa o zníženie teploty v celej chladničke bez toho, aby sa o to pričinila technológia chladničky.
  • Nikdy do chladničky nevkladajte teplé alebo horúce pokrmy.
  • Pravidelne sa starajte o čistotu a hygienu všetkých častí chladničky.
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY