14.7 C
Bratislava
štvrtok, 28 marca, 2024

Pepsín – enzým, ktorý štiepi bielkoviny

Pepsín je jeden z najsilnejších proteolytických enzýmov, ktorý produkujú bunky žalúdočnej sliznice. Významnou mierou sa podieľa na trávení potravy a jej rozložení čím napomáha organizmu lepšie vstrebávať živiny.

Pepsín hrá dôležitú úlohu pri rozklade bielkovín. Bielkoviny alebo inak povedané proteíny sú dlhé reťazce aminokyselín, ktoré sú v základnom stave pre organizmus nestráviteľné. Pepsín dokáže tieto reťazce narušiť, vytvoriť z nich menšie reťazce  – peptidy (jeden peptid obsahuje 50 až 100 aminokyselín).

Z histórie pepsínu

Prvá zmienka o tomto enzýme pochádza z roku 1836 kedy ho objavil nemecký fyziológ Theodor Schwann a pomenoval ho. Jeho názov pochádza z gréckeho slova pepsis – trávenie. Ďalším významným krokom v oblasti vedy ohľadom pepsínu bola jeho kryštalizácia, ktorá sa podarila J.H Northropovi (získal za to Nobelovu cenu v oblasti chémie).

Funkcia pepsínu

V žalúdočnej sliznici máme pepsinogény – sú to proteíny, ktoré kým nedostanú impulz, sú neaktívne. Impulz dostanú z nervus vagus (blúdivý nerv) a hormónov gastrínu a sekretínu. Na základe tohto impulzu dochádza k uvoľňovaniu pepsinogénov do žalúdka. V reakcii s kyselinou chlorovodíkovou (žalúdočná kyselina) vzniká pepsín.

Najsilnejší tráviaci účinok pepsínu nastáva ak je kyslosť žalúdočnej kyseliny pH 1,5 až 2,5. Takéto prostredie máme iba v žalúdku. Črevá kyslé prostredie neutralizujú a pepsín tak stráca svoju účinnosť. K správnej funkcii pepsínu (a všetkých tráviacich enzýmov) je potrebná aj optimálna telesná teplota – od 36,1°C do 37,2°C. Ak je vaša telesná teplota vyššia (horúčka), dochádza k narušeniu enzýmov – rozpadnú sa. Hneď ako horúčka pominie a telesná teplota sa dostane do normálu, obnoví sa aj funkčnosť a tvorba enzýmov.

Samotný pepsín rozloží proteíny na menšie peptidy, ktoré sú následne rozložené ďalšími enzýmami alebo sa absorbujú  v tenkom čreve. Malá časť pepsínu sa zo žalúdka dostáva aj do krvného riečišťa. Tam rozkladá časti peptidov, ktoré sa nerozložené dostali z tenkého čreva do krvného obehu.

Väčšina enzýmov reaguje (štiepi) len konkrétnu látku. Výnimočnosť pepsínu je v tom, že rozštiepi akúkoľvek bielkovinu. Nie je viazaný len na jeden druh proteínov. Rozloží reťazec živočíšnych aj rastlinných bielkovín.

Zdravotné problémy a pepsín

Reflux

Isto mnohí z vás vedia čo toto slovo znamená. Náhla kyslá chuť v ústach, pálenie alebo škriabanie v hrdle, bolesť za hrudnou kosťou – pálenie záhy alebo reflux nie je nič príjemné. Za týmto problémom najčastejšie je väčšie množstvo kyseliny žalúdočnej.

Pokiaľ vás reflux prekvapí čas od času nič sa nedeje. Môže byť spôsobení prejedením sa, nevhodnou stravou.. Ak ale prerastie do chronického štádia a vy pálením záhy trpíte čoraz častejšie, môže to viesť k zápalom pažeráku, vzniku vredov až rakoviny. Problém ani tak nie je v kyseline žalúdočnej, ale v pepsíne. Ten je v kyslom prostredí vysoko aktívny. Ak sa spolu s kyselinou dostane do pažeráka, zničí imunitu buniek a poškodí ich.

Pažerák nemá vytvorenú ochranu proti pepsínu (žalúdok je chránený pred účinkami kyseliny aj enzýmov hlienovitým povlakom). Naplno sa prejaví jeho schopnosť štiepiť proteíny a štiepi ich vždy, keď sa k nim dostane. Takýmto častým oslabovaním a ničením buniek pažeráku, hrdla či hlasiviek dochádza k ich poškodzovaniu a následným chorobám.

Syndróm dráždivého čreva

Kŕče, bolesti brucha, plynatosť, zápcha alebo hnačka sú znakmi syndrómu dráždivého čreva. Za týmto zdravotným stavom môže byť problém s trávením spôsobený nedostatkom proteolityckých enzýmov. Doplnením enzýmov sa zlepší trávenie potravy a zjednoduší sa absorbovanie živín do organizmu.

Nízka hladina kyseliny žalúdočnej

Ak máte zníženú hladinu kyseliny žalúdočnej, prípadne je jej kyslosť nízka, nastávajú problémy s trávením – účinnosť pepsínu sa znižuje. Potrava sa zle a nedostatočne rozkladá a organizmus nie je schopný ju vstrebať. Nedostatok kyseliny žalúdočnej sa môže prejavovať podobne ako pálenie záhy (bolesť a pálenie v pažeráku po jedle). Prítomné sú ale aj ďalšie príznaky:

  • nedostatok vitamínov, minerálov,
  • hnačka, plynatosť, nadúvanie, podráždený žalúdok,
  • strata vlasov, krehké nechty,
  • únava, infekcie tráviaceho traktu,
  • necitlivosť, mravčenie, problémy so zrakom.

Doplnky výživy s kyselinou žalúdočnou

Užívaním prípravkov s kyselinou chlorovodíkovou s pepsínom sa zvýši hladina kyseliny v žalúdku a aj jej kyslosť. Vaše trávenie sa zlepší a organizmus bude schopný lepšie získať dôležité živiny s potravy.

Kde sa pepsín nachádza?

Pepsín sa nachádza v tráviacej sústave všetkých živočíchov. Po ich úmrtí začne v kombinácii so žalúdočnou kyselinou rozkladať bielkoviny orgánov a oslabovať tkanivá čím sa zvyšuje náchylnosť na kontamináciu mikroorganizmami. Pepsín v doplnkoch výživy sa získava z bravčového alebo hovädzieho dobytka, ale aj z rastlín či kvasníc.

Zdroje

[1] https://sk.wikipedia.org/wiki/Peps%C3%ADn

[2] https://www.britannica.com/science/pepsin

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY