Pepsín

08.10.2013 / Kategória: Enzýmy

Pepsín je proteolytický enzým a produkujú ho bunky žalúdočnej sliznice. Jeho funkcia spočíva v tom, že štiepi bielkoviny vo vnútri peptidového reťazca na jednoduchšie, vo vode rozpustné peptidy. Katalyzuje hydrolýzu väzby medzi aminoskupinou tyrozínu alebo fenylalanínu a kyselinou glutamovou alebo asparágovou. Zráža mlieko, ktoré sa ako zrazenina v žalúdku dlhšie udrží a čiastočne sa trávi.

Bol objavený Theodorom Schwannom v roku 1836. Na jeho pomenovanie základ z gréckeho slova pepsis – tráviť. Pepsín bol 1. známy živočíšny enzým a aj jeden z prvých ktoré sa J. H. Northropovi podarilo vyrobiť kryštalizáciou.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *