Nechtík lekársky

01.04.2012 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Calendula officinalis L.
Ľudovo: mesiačik, nahotka liečivá, slniečko
Čeľaď: astrovité

Živicovito aromatická bylina s mäkko páperistými, vajcovito kopijovitými listami. Horné listy sú sediace so zúženou bázou. Úbory merajú v priemere 3 – 7 cm.Skladajú sa zo žltých až oranžových jazykovitých a rúrkovitých kvetov alebo sú všetky kvety jazykovité. Nechtík dorastá do výšky 30 až 60 cm.

Výskyt

Nechtík pochádza zo Stredomoria a Blízkeho východu. Už v stredoveku bol obľúbený ako okrasná kvetinka a dnes sa znova dostali do popredia jeho liečivé účinky. Je pestovaná najmä v Severnej Afrike, ale veľa sa pestuje aj po Európe v záhradách.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zber kvetov a celých úborov sa robí ručne za slnečného počasia. Pozbieraný materiál sa rozloží na lieskach v tieni a suší sa na dobre vetraných miestach pri teplotách do 35 °C.

Využitie

Ako krv prečisťujúca bylinka je naším najlepším pomocníkom pri infekčnej žltačke a vírusom. Jedna až dve šálky denne robia zázraky. Nechtík pôsobí prečisťujúco, upravuje krvný obeh a rýchle hojí rany. Nechtíková masť rýchlo pomáha pri kŕčových žilách, zápaloch ciev, nevyliecitelných vredoch, fistulách, omrzlinách, ranách po popálení. Masť a zvyšky z prípravy nechtíkovej masti sa používajú pri vredoch na prsiach, najmä ked majú zhubný charakter (rakovina prsníkov). Je taktiež vynikajúci prostriedok proti plesniam na nohách.

Vnútorne sa používa zápar z nechtíka pri žalúdočných a črevných chorobách, pri žalúdočných kŕčoch a vredoch, ako aj pri zápale hrubého čreva.

Kontraindikácie

Ojedinele sa môžu vyskytnúť alergie u pacientov citlivých na rastliny čeľade astrovité.

Zaujímavosť

Nechtíková masť : 500 g bravčovej masti sa rozohreje ako na vyprážanie rezňa, pridá sa do nej 4 plné hrste čerstvých nadrobno narezaných kvetov a krátko sa popraží. Nasledujúci deň sa mierne prihreje, vylisuje cez ľanovú šatku a naplní do fliaš. Skladujeme v chladničke.

Motto

Aj najväčšie zlo pošteklíš nechtíkom.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *