Mangostána – tajuplné ovocie plné antioxidantov

05.04.2012 / Ovocie

Mangostána je malé ovocie, ktoré je svojim tvarom podobné jablku.

Veľkosťou je ako pomaranč s plochými, dlhými semenami, hrubou stopkou a navretou listovou korunkou. Jej šupka je purpurovo fialová, pevná, perlovo-biela dužina je rozdelená na segmenty (mesiačiky) s konzistenciou podobnou broskyni, z ktorých každý obsahuje kôstku.

Chuťovo je dužina harmonická, sladko-kyslastá, osviežujúca.

Pôvod

Je pôvodom z Indonésie, zo Sundských ostrovov a súostrovia Moluky. Postupne sa rozšírila do Afriky, Karibiku, Austrálie a južnej Ameriky. Do Európy sa dováža predovšetkým z Brazílie. Hlavné pestovateľské oblasti v súčasnosti: Thajsko, Malajzia a Indonézia.

Iné názvy

garcinia mangostana (lat), mangostana lahodná (cz), mangosteen/purple mangosteen (en), mangostane (de), mangostanfrucht (de), mangostin (de), mangostinbaum (de), mangoustan (fr), mangostán (es), magostano (it)

Nutričné hodnoty

100g mangostány obsahuje: 0.5g bielkovín, 0.4g tuku a 5.10g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 48mg
Fosfor – 9.21mg
Horčík – 13.9mg
Mangán – 0.10mg
Meď – 0.069mg
Sodík – 7 mg
Vápnik – 5.49mg
Zinok – 0.12mg
Železo – 0.17mg
Vitamíny:
Foláty – 31µg
Kyselina pantoténová – 0.032mg
Niacín – 0.286mg
Vitamín A – 35 IU
Vitamín B1 – 0.054mg
Vitamín B2 – 0.054mg
Vitamín B6 – 0.041mg
Vitamín C – 7.2mg

Ďalšie účinné látky

Mangostána je bohatá na minerálne látky, obsahuje aj na kyselinu elagovú, kyselinu fytovú a kyselinu chlorogenovú. Obsahuje tiež xanthóny (skupinu flavonoidov), ktoré patria medzi jedny z najlepších antioxidantov (bojovníkov proti voľným radikálom).

Význam pre zdravie

Mangostána má v oblasti zdravia široké pole pôsobnosti. Jednak sa používa vďaka svojim antibiotickým, antiparazitným a protizápalovým účinkom pri hojení rán a pri infekčných ochoreniach akými sú: tuberkulóza či malária. Dá sa aplikovať aj na vyrážky, ekzémy a rôzne ďalšie kožné ochorenia. Na Filipínach sa dokonca používa na zníženie teploty.

Tip na konzumovanie

Plod mangostány treba rozpoliť a dužinu vybrať vidličkou.

Zaujímavosť

Hovorí sa, že podľa legendy, tento druh ovocia objavil Budha keď išiel v džungli na bielom slonovi. Priniesol ho ľuďom ako dar z nebies. Dodnes ho v Ázii považujú za jedno z najcennejších ovocí – či už kvôli jeho chuti alebo vďaka medicínskemu využitiu.
Mangostána

Recept

Mangostána je známa svojou aromatickou a delikátnou sladkokyslou chuťou, a preto jej uplatnenie v gurmánskom svete má svoje opodstatnenie. Najčastejšia se pojedá surová. Je vhodná k príprave krémov, koktejlov a pudingov, taktiež aj k ozdobeniu iných sladkých pokrmov.

Zdroje

[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3

Miroslav StránskyAutorom článku je Miroslav Stránsky. Tématike zdravia sa venuje 20 rokov a špecializuje sa hlavne na skúmanie liečivých účinkov ovocia, zeleniny a byliniek. Je presvedčený, že uzdraviť sa je možné aj bez tabletiek, a to konzumáciou toho čo nám voľne rastie v prírode.
Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *