Marhule sú 4-8 cm veľké, guľaté až vajíčkovo okrúhle kôstkovice.
Ich pokožka je drsná až zamatová, niekedy aj hladká, sfarbená do bledožltá až oranžovo-žlta, zo slnečnej strany až dočervena. Od stopky po vrchol plodu sa ťahá brušný šev, charakteristický pre marhuľu, ktorý delí plod na dve polovice. Dužina je biela, žltá alebo sýtooranžová a ľahko sa oddeľuje od kôstky.
Chuť závisí od odrody, od sladkej ako cukor po kyslastú. Plnú arómu rozvíjajú výlučne zrelé plody.
Existuje až 40 odrôd marhúľ líšiacich sa farebnosťou a veľkosťou svojich plodov.
Pôvod
Za krajinu pôvodu sa považuje dnes oblasť severnej Číny, odkiaľ sa cez strednú a severnú Áziu dostala do Európy. Najväčšiu zásluhu na tom majú Arabi, ktorí ju ako prví kultivovali v južnom Španielsku a v južnom Francúzsku.
Dnes sa marhule pestujú predovšetkým v južných, teplejších regiónoch okolo Stredozemného mora, v Rakúsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Slovensku, ale aj v Severnej Amerike.
Iné názvy
meruňka (cz), apricot (en), aprikose (de), marille (de), abricot (fr), albaricoque/damasco (es), albicocca (it), prunus armeniaca (lat)
Nutričné hodnoty
100g marhúľ obsahuje: 1.4g bielkovín, 0.4g tuku a 2g vlákniny, veľa draslíku a provitamínu A.
Minerály: Draslík – 259mg Fosfor – 23mg Horčík – 10mg Mangán – 0.077mg Sodík – 1mg Vápnik – 13mg Zinok – 0.2mg Železo – 0.39mg |
Vitamíny: Foláty – 9µg Niacín – 0.600mg Kyselina pantoténová – 0.240mg Vitamín A – 1926 IU Vitamín B1 – 0.030mg Vitamín B2 – 0.040mg Vitamín B6 – 0.054mg Vitamín C – 10mg Vitamín K – 3.3µg |
Ďalšie účinné látky
Marhule obsahujú: 80% vody, 12% sacharidov a aminokyseliny. Sú najbohatším zdrojom betakaroténu.
Význam pre zdravie
- brzdia procesy starnutia, uľahčujú regeneráciu a tvorbu nových buniek
- zlepšujú náladu
- odstraňujú únavu a vyčerpanosť, poruchy sústredenia sa
- omladzujú, pozitívne vplývajú na kvalitu nechtov, kože a vlasov
- udržiavajú dobrý stav zraku (bojujú proti šeroslepote, atrofii šošoviek)
- pôsobia preventívne proti Alzheimerovi
- podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov
- množstvo draslíku v marhuliach prospieva srdcovo-cievnemu systému
- pomáhajú regulovať krvný tlak
- majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov a tiež aj sliznicu hltana
- zmierňujú astmatické ťažkosti
- tri zrelé marhule sú najlepším zdrojom železa pre tvorbu červených krviniek
- sušené marhule odstraňujú zápchu, stačí konzumovať 3-4ks denne
Význam pri chudnutí
Marhule prečisťujú tráviacu sústavu, odstraňujú z tela odpadové látky, pôsobia ako mierne preháňadlo.
Zaujímavosť
Marhuľami môžete vyviesť šibalský kúsok procesu starnutia, pretože pôsobia ako dokonalá ochrana – pre všetky bunky tela.
Strom marhuľa spravidla vyrastie do 3.5 až 4.5 metrovej výšky a bežne produkuje ovocie na 20-25 rokov.
Upozornenie
- Marhuľové kôstky obsahujú amygdalin a sú pri väčšej konzumácii jedovaté! Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť.
- Úplne zrelé alebo prezreté marhule nekupujte, pretože sa rýchlo kazia.
Využitie v kuchyni
- surové alebo varené marhule – do kompótov, čatní, na plnku do závinov a knedličiek
- sušené marhule – do ovsených vločiek
- marhuľová šťava – na priamu konzumáciu
Recept – Marhuľový džem
Ingrediencie:
– 1 kg odkôstkovaných marhúľ
– 500 g želírovacieho cukru (2:1)
– 1 čl kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Odkôstkované marhule nakrájame na malé kocky. Zaváracie poháre a viečka umyjeme a naplníme vriacou vodou, aby sme ich vysterilizovali. Po chvíli vodu vylejeme a necháme poháre vysušiť. Marhule spolu s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom dáme do hrnca a všetko roztlačíme. Za stáleho miešania privedieme marhuľový džem k varu a necháme prebublávať kým nemá správnu konzistenciu. Džem odstavíme a naplníme do pripravených pohárov, zaviečkujeme a otočíme na 5 minút.
Zdroje
[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3