Marhuľa – významný zdroj betakaroténu, ktorý prospeje krásnej pokožke

02.03.2020 / Kategória: Ovocie

Marhule sú 4-8 cm veľké, guľaté až vajíčkovo okrúhle kôstkovice.

Ich pokožka je drsná až zamatová, niekedy aj hladká, sfarbená do bledožltá až oranžovo-žlta, zo slnečnej strany až dočervena. Od stopky po vrchol plodu sa ťahá brušný šev, charakteristický pre marhuľu, ktorý delí plod na dve polovice. Dužina je biela, žltá alebo sýtooranžová a ľahko sa oddeľuje od kôstky.

Chuť závisí od odrody, od sladkej ako cukor po kyslastú. Plnú arómu rozvíjajú výlučne zrelé plody.

Existuje až 40 odrôd marhúľ líšiacich sa farebnosťou a veľkosťou svojich plodov.

Pôvod

Za krajinu pôvodu sa považuje dnes oblasť severnej Číny, odkiaľ sa cez strednú a severnú Áziu dostala do Európy. Najväčšiu zásluhu na tom majú Arabi, ktorí ju ako prví kultivovali v južnom Španielsku a v južnom Francúzsku.

Dnes sa marhule pestujú predovšetkým v južných, teplejších regiónoch okolo Stredozemného mora, v Rakúsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Slovensku, ale aj v Severnej Amerike.

Iné názvy

meruňka (cz), apricot (en), aprikose (de), marille (de), abricot (fr), albaricoque/damasco (es), albicocca (it), prunus armeniaca (lat)

Nutričné hodnoty

100g marhúľ obsahuje: 1.4g bielkovín, 0.4g tuku a 2g vlákniny, veľa draslíku a provitamínu A.

Minerály:
Draslík – 259mg
Fosfor – 23mg
Horčík – 10mg
Mangán – 0.077mg
Sodík – 1mg
Vápnik – 13mg
Zinok – 0.2mg
Železo – 0.39mg
Vitamíny:
Foláty – 9µg
Niacín – 0.600mg
Kyselina pantoténová – 0.240mg
Vitamín A – 1926 IU
Vitamín B1 – 0.030mg
Vitamín B2 – 0.040mg
Vitamín B6 – 0.054mg
Vitamín C – 10mg
Vitamín K – 3.3µg

Ďalšie účinné látky

Marhule obsahujú: 80% vody, 12% sacharidov a aminokyseliny. Sú najbohatším zdrojom betakaroténu.

Význam pre zdravie

  • brzdia procesy starnutia, uľahčujú regeneráciu a tvorbu nových buniek
  • zlepšujú náladu
  • odstraňujú únavu a vyčerpanosť, poruchy sústredenia sa
  • omladzujú, pozitívne vplývajú na kvalitu nechtov, kože a vlasov
  • udržiavajú dobrý stav zraku (bojujú proti šeroslepote, atrofii šošoviek)
  • pôsobia preventívne proti Alzheimerovi
  • podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov
  • množstvo draslíku v marhuliach prospieva srdcovo-cievnemu systému
  • pomáhajú regulovať krvný tlak
  • majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov a tiež aj sliznicu hltana
  • zmierňujú astmatické ťažkosti
  • tri zrelé marhule sú najlepším zdrojom železa pre tvorbu červených krviniek
  • sušené marhule odstraňujú zápchu, stačí konzumovať 3-4ks denne

Význam pri chudnutí

Marhule prečisťujú tráviacu sústavu, odstraňujú z tela odpadové látky, pôsobia ako mierne preháňadlo.

Zaujímavosť

Marhuľami môžete vyviesť šibalský kúsok procesu starnutia, pretože pôsobia ako dokonalá ochrana – pre všetky bunky tela.

Strom marhuľa spravidla vyrastie do 3.5 až 4.5 metrovej výšky a bežne produkuje ovocie na 20-25 rokov.

Upozornenie

  • Marhuľové kôstky obsahujú amygdalin a sú pri väčšej konzumácii jedovaté! Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť.
  • Úplne zrelé alebo prezreté marhule nekupujte, pretože sa rýchlo kazia.

Využitie v kuchyni

  • surové alebo varené marhule – do kompótov, čatní, na plnku do závinov a knedličiek
  • sušené marhule – do ovsených vločiek
  • marhuľová šťava – na priamu konzumáciu

Recept – Marhuľový džem

Ingrediencie:
– 1 kg odkôstkovaných marhúľ
– 500 g želírovacieho cukru (2:1)
– 1 čl kyseliny citrónovej

MarhuľaPostup prípravy:
Odkôstkované marhule nakrájame na malé kocky. Zaváracie poháre a viečka umyjeme a naplníme vriacou vodou, aby sme ich vysterilizovali. Po chvíli vodu vylejeme a necháme poháre vysušiť. Marhule spolu s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom dáme do hrnca a všetko roztlačíme. Za stáleho miešania privedieme marhuľový džem k varu a necháme prebublávať kým nemá správnu konzistenciu. Džem odstavíme a naplníme do pripravených pohárov, zaviečkujeme a otočíme na 5 minút.

Zdroje

[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3

Miroslav StránskyAutorom článku je Miroslav Stránsky. Tématike zdravia sa venuje 20 rokov a špecializuje sa hlavne na skúmanie liečivých účinkov ovocia, zeleniny a byliniek. Je presvedčený, že uzdraviť sa je možné aj bez tabletiek, a to konzumáciou toho čo nám voľne rastie v prírode.
Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *