13.3 C
Bratislava
sobota, 4 októbra, 2025

Liečivá sila šípok – vitamínová bomba jesene

Jeseň prináša bohatstvo plodov, ktoré posilňujú naše zdravie. Medzi nimi majú šípky osobitné miesto. Tieto malé červené plody, známe už po stáročia v ľudovom liečiteľstve, sú právom označované za vitamínovú bombu jesene. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších cenných látok dokážu podporiť imunitu, chrániť organizmus pred infekciami a prispieť k celkovej vitalite.

Odkiaľ pochádzajú šípky?

Šípky sú plody ruže šípovej (Rosa canina) – rozšíreného tŕnistého kra, ktorý rastie voľne na lúkach, medziach, okrajoch lesov a svahoch po celej Európe, Ázii aj Severnej Afrike. Určite ste si niekde vo vašom okolí tento krík všimli. Ker dosahuje výšku 2–3 metre a jeho charakteristickým znakom sú ostne a krásne bledoružové kvety, ktoré kvitnú na prelome mája a júna. Plody – šípky – dozrievajú koncom leta až začiatkom jesene a majú typickú červenooranžovú farbu.

Kedy sa šípky zbierajú?

Najlepší čas na zber šípok je od septembra do októbra, ideálne ešte pred prvými mrazmi. Tvrdšie a jasne červené plody si zachovávajú najviac vitamínu C, zatiaľ čo mäkšie prezreté šípky sú vhodnejšie na spracovanie do sladkých výrobkov, na výrobu oleja alebo pyré.

Po prvých mrazoch sú šípky sladšie, no obsah vitamínu C, pre ktoré sú tak cenené bude nižší.

Prečo sú šípky vitamínovou bombou

Na prvý pohľad pôsobia šípky nenápadne, no vo vnútri skrývajú hotový poklad. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré z nich robia jednu z najcennejších plodín jesene. Práve vďaka tomuto bohatstvu majú také výrazné účinky na zdravie a imunitu.

Vitamíny

  • Vitamín C – najvýznamnejšia látka v šípkach, silný antioxidant, podporuje imunitu. Šípky môžu obsahovať až 20 krát viac vitamínu C ako citrón.
  • Vitamín A – prospešný pre zrak a pokožku.
  • Vitamín E – chráni bunky pred poškodením a spomaľuje starnutie.
  • Vitamín K – dôležitý pre zrážanlivosť krvi.

Minerály

  • Vápnik – podporuje zdravie kostí a zubov.
  • Horčík – pomáha svalom a nervovému systému.
  • Železo – dôležité pre tvorbu červených krviniek.
  • Draslík – reguluje krvný tlak a podporuje srdce.

Flavonoidy a antioxidanty

Vláknina a pektíny

  • Podporujú zdravé trávenie a činnosť čriev.

Esenciálne oleje a karotenoidy

  • Prispievajú k regenerácii pokožky a celkovému zdraviu.
Šípky
Autor fotky: Dominika Gregušová: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/776458/

Účinky šípok na zdravie

V ľudovom liečiteľstve a aj v súčasnosti sa šípky používajú na liečbu mnohých ochorení a zdravotných problémov.

  • Horúčka, prechladnutia – odvar zo šípok sa bežne používa na zmiernenie horúčky a podporu potenia.
  • Posilnenie imunity – čaj zo sušených šípok je vhodné piť na jeseň a v zime. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C zvyšuje odolnosť organizmu proti prechladnutiu a chrípke, vírusom aj baktériám.
  • Prírodné antibiotiká – šípky majú antibakteriálne účinky. Čistia krv, ničia baktérie, majú protizápalové vlastnosti a môžu vám pomôcť aj so zápalom priedušiek, ktorý je spôsobený baktériami.
  • Podpora trávenia – odvar zo šípok sa používal aj pri žalúdočných ťažkostiach, problémoch s trávením, hnačkách a zápaloch čriev. Podporuje aj odvádzanie toxínov z organizmu, čím prispieva k detoxikácii organizmu.
  • Močopudný účinok – šípky podporujú odplavovanie škodlivých látok z organizmu a preto môžu byť účinné aj pri problémoch s močovými cestami a obličkami. Majú močopudný účinok vďaka čomu pomáhajú vylúčiť z organizmu nadbytočnú vodu. Môžu vám pomôcť s pieskom či kameňmi v močových cestách a aj so žlčovými kameňmi.
  • Zastavujú krvácanie – tieto plody obsahujú vitamín K, ktorý pomáha zastaviť vnútorné aj vonkajšie krvácanie.
  • Bolesť kĺbov – šípkový čaj sa odporúča pri bolestiach kĺbov. Zmierňuje hlavne reumatické bolesti kĺbov.
  • Ochrana srdca a ciev – šípky prirodzene znižujú hladinu cholesterolu, čím významne prispievajú k ochrane srdca a ciev. Zabraňujú ukladaniu plakov v cievach a podporujú ich pružnosť.
  • Zdravie a krása pokožky – obklady zo šípkového odvaru alebo šípkový olej sa používajú na hojenie rán a jaziev na koži. Protizápalové a antibakteriálne účinky zabraňujú vzniku infekcie  na poranenej pokožke a zmierňujú zápaly v nej. Antioxidanty zachytávajú voľné radikály, čím spomaľujú starnutie pokožky a podporujú jej regeneráciu.
  • Elixír mladosti – v ľudovom liečiteľstve sa šípky považujú za posilňujúci prostriedok, ktorý vám dodá energiu, vitalitu a predĺži mladosť.

Ako šípky spracovať

Nazbierali ste veľa šípok a teraz neviete ako ich spracovať tak, aby vám vydržali čo najdlhšie? Šípky sú cenným zdrojom vitamínov a minerálov, no aby ste ich mohli využiť počas celej zimy, je potrebné ich správne spracovať a uskladniť. Spôsoby uchovania sa líšia podľa toho, či ich chcete použiť na čaj, sirup, džem alebo kozmetický olej.

Sušenie – zbierajte tvrdé, lesklé a červené plody ešte pred prvými mrazmi. Mráz znižuje množstvo vitamínu C v šípkach. Šípky rozkrojte, odstráňte z nich semená a chlpaté vnútro.  Sušte ich pri teplote do 40 °C na tienistom mieste. Tak si zachovajú čo najviac vitamínu C.

Mrazenie – vhodné pri väčšej úrode. Plody jednoducho umyte a osušte. Suché ich dajte do mraziaku zamraziť. Neskôr ich môžete použiť na prípravu čaju.

Výroba sirupu

– čerstvé šípky najskôr krátko povarte a následne prepasírujte. Mali by ste dostať hustý sirup.

Na džem – na džem (aj sirup a pyré) sú vhodné zrelšie a trochu mäkšie plody, ktoré sa ľahšie prepasírujú. Šípkový džem si pripravíte podobne ako sirup. Šípky krátko povarte a prepasírujte. Výslednú hmotu spracujte s cukrom alebo medom.

Olej zo šípok – na výrobu oleja sú vhodné prezreté plody, z ktorých získajte semená. Lisovaním semien za studena získate šípkový olej.. Používa sa najmä v kozmetike na regeneráciu pokožky.

Šípkové pyré – k očisteným (zrelým, mierne mäkkým) šípkam pridajte cukor a zalejte ich vodou. Varte do mäkka. Po uvarení zmes rozmixujte a prepasírujte cez sitko. V čistom hrnci zmes znova prevarte a plňte do čistých pohárov, ktoré zavrite viečkom. Šípkové pyré je vhodné na prípravu omáčok k divine. Môžete ho použiť aj miesto klasických lekvárov do koláčov alebo do smoothie.

Čajové zmesi – sušené kúsky šípok sa používajú buď samostatne, alebo v kombinácii s inými bylinkami.

Šípkový čaj
Autor fotky: Pixabay: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/jedlo-zdravy-salka-napoj-208493/

Ako šípky používať?

Šípkový čaj

  • najznámejší spôsob využitia. Najlepšie je zaliať sušené šípky vriacou vodou a nechať lúhovať 15 až 20 minút.
  • Ak si pripravujete čaj z čerstvých šípok najskôr ich očistite od chlpatých semienok. Aby ste sa chĺpkov úplne zbavili môžete ich umyť a usušiť. Šípky nakrájajte alebo podrvte v mažiari, aby sa z nich vylúhovalo čo najviac živín. Zalejte šípky vlažnou vodou a nechajte asi hodinu postáť. Následne vodu so šípkami chvíľu povarte. Keď je zmes prehriata odstavte z ohňa a nechajte ešte 15 minút lúhovať.

Šípkový sirup

– vhodný na posilnenie imunity, najmä u detí. Zmierňuje príznaky chrípky a celkovo.

Šípkový olej – používa sa zvonka na pokožku, výborne hydratuje, regeneruje a podporuje hojenie rán.

Šípkový džem– zdravá alternatíva sladkostí plná vitamínov. Môžete ho použiť miesto lekváru na pečivo alebo do koláčov.

Sušené šípky – dajú sa použiť do čajových zmesí počas celej zimy.

Nežiaduce a vedľajšie účinky šípok

  • Žalúdočné ťažkosti – konzumácia veľkého množstva šípok môže spôsobiť hnačky, nevoľnosť alebo kŕče v bruchu.
  • Zvýšená tvorba kyseliny močovej – môže zhoršiť problémy u ľudí s dnou alebo obličkovými kameňmi.
  • Alergické reakcie – zriedkavé, u niektorých ľudí sa môže objaviť vyrážka alebo pocit svrbenia, hlavne ak pri aplikácii šípkového oleja na pokožku. Skôr ako si ho na kožu nanesiete urobte si test znášanlivosti. Naneste malé množstvo oleja na pokožku. Pokiaľ sa do 24 hodín neobjavia žiadne príznaky malo by byť použitie oleja pre vás bezpečné.
  • Interakcie s liekmi – šípky môžu ovplyvniť účinok niektorých liekov, napríklad na zrážanlivosť krvi (vitamín K) alebo liekov na tlak.

Tip:Konzumujte šípky s mierou a vždy podľa účelu – na čaj stačia 1–2 čajové lyžičky sušených plodov, sirup alebo džem podľa receptu.

Šípky – vitamínová bomba vo vašej kuchyni

Šípky sú ideálnym doplnkom jesenného a zimného jedálnička. Či už ich použijete na čaj, sirup, džem alebo ako prísadu do smoothie, dokážu prirodzene posilniť imunitu, pomôcť s kĺbmi a pokožkou, dodať energiu a podporiť celkové zdravie. Pravidelná konzumácia šípok je jednoduchý spôsob, ako využiť všetky ich vitamíny, minerály a antioxidanty priamo vo vašej kuchyni. Ich liečivá sila môže byť prirodzenou cestou k lepšiemu zdraviu a vitalite.

Obrázky: pexels.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY