7.7 C
Bratislava
streda, 5 októbra, 2022

Kyselina linolová (cla)

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni tak vzniku predčasnej ateroskleróze a vysokého krvného tlaku. Zúčastňuje sa na tisícoch rôznych biochemických reakcií v tele: na liečbe zápalov, prenose nervových vzruchov a tiež aj produkcii steroidných hormónov.

Je zastúpená v potravinách pochádzajúcich z prežúvavých zvierat (kráv, baranov) a nájdeme ju preto predovšetkým v mlieku, mliekarenských výrobkoch, hovädzom a baraňom mäse.

Výskumy potvrdili jej zdravotné benefity pri liečbe rôznych ochorení. CLA môže spomaliť vznik a rozvoj rakoviny, brzdiť rozvoj kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky typu 2.

Predchádzajúci článokPomarančová koža? Ďakujem, neprosím..
Ďalší článokLuteín

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY