Kiwano – africká uhorka, ktorá dodá vášmu telu železo

05.03.2013 / Kategória: Ovocie

Popis

Kiwano je africký druh planých uhoriek s veľkými chutnými plodmi. Zrelé kiwano je oranžová, 5 až 15 centimetrov dlhá, široko oválna až pretiahnuto guľovitá ostnatá tekvička. Na povrchu vyrastajú krátke kužeľovité výčnelky, ktoré majú v prírode ochranný význam. Nezrelý plod má okolo tŕňov zelenú kresbu. Dužina je želatínová, spočiatku zelená, neskôr výrazne oranžová. Má exotickú chuť – chutí ako kombinácia banánu a limety s mierne uhorkovou príchuťou.

Pôvod

Pochádza z púšte Kahari a je najväčšou divorastúcou uhorkou, ktorá sa vyskytuje v tropickej Afrike. Od roku 1981 sa pestuje prevažne na Novom Zélande odkiaľ je exportovaný do Európy a USA.

Iné názvy

kivano, africká uhorka, rohatá uhorka, cucumis metuliferus (lat), africká rohatá okurka (cz), meloun (cz), horned melon (en), african horned cucumber (en), melon (en), jelly melon (en), hedged gourd (en), melano (en), horngurke (de), hornmelone (de), afrikanische horngurke (de), concombre africain (fr), concombre cornu (fr)

Nutričné hodnoty

100g kiwana obsahuje: 1.78g bielkovín, 1.26g tuku a 7.56g sacharidov.

Minerály:
Draslík – 123mg
Fosfor – 37mg
Horčík – 40mg
Mangán – 0.039mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 13mg
Zinok – 0.48mg
Železo – 1.13mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 3µg
Kyselina pantoténová – 0.183mg
Vitamín A – 7µg
Vitamín C – 5.3mg
Vitamín B1 – 0.025mg
Vitamín B2 – 0.015mg
Vitamín B3 – 0.565mg
Vitamín B6 – 0.063mg

Význam pre zdravie

Pre svoj vysoký obsah železa sú vhodné pre anemikov.

Zaujímavosť

Kiwano sa z kulinárskeho hľadiska radí tak k zelenine ako aj k ovociu.

Recept

KiwanoOvocný šalát z kiwana

Ingrediencie:
1 Kiwano, 1 menší ananásový melón, 1 limeta alebo citrón, šťava z 1 pomaranča, 1 lyžička medu, štipka soli, mleté čierne korenie, 1 lyžička orechového alebo sezamového oleja, 1 lyžica píniových alebo pekanových orechov.

Postup:
Kiwano olúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a dužinu so semenami vložíme na sitko od čaju. Pomocou lyžičky vytlačíme šťavu. Melón olúpeme, dužinu nakrájame na kocky. Z dokonale umytej limetky alebo citróna olúpeme kôru a veľmi jemne nasekáme. Všetko vložíme do misy, prilejeme šťavu z Kiwano a dobre premiešame. Do pomarančovej šťavy pridáme med, soľ, korenie, olej a dokonale napeníme. Vlejeme do šalátu, necháme 30 minút odležať. Podávame v sklenených miskách posypané sekanými orechmi.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *