25.1 C
Bratislava
pondelok, 29 apríla, 2024

Garcínia kambodžska – naozaj pomôže schudnúť?

Garcínia kambodžská je u nás takmer neznáme tropické ovocie. Pôvodom pochádza z Indii a juhovýchodnej Ázie. V súčasnosti sa pestuje aj v niektorých častiach Afriky a Austrálie. Garcínii sa pripisuje viacero kladných účinkov na organizmus, ale svoju popularitu si získala vďaka podpore chudnutia. U nás sa môžete stretnúť s doplnkami stravy, ktoré toto ovocie obsahujú.

Čo je Garcínia kambodžská

Ako sme už spomínali ide o tropické ovocie, konkrétne o druh tropického citrusu. Tvarom pripomína tekvice s pozdĺžnymi ryhami a farbou zas paradajky. Plody sú zo začiatku zelené a ako dozrievajú získavajú žltú niekedy až oranžovú farbu. Dorastajú do veľkosti pomaranča až grapefruitu. Kyslastá, mierne trpká dužina plodu je chránená hrubou šupkou.

Názvoslovie

Aj keď je názov Garcínia kambodžská známy, strom, z ktorého ovocie pochádza sa volá Garcinia gummi – gutta. Existujú aj ďalšie názvy pre toto ovocie: červené mango, malabar tamarind, goraka, brindleberry,…

Zloženie

Samotné ovocie je dosť kyslé na to aby ste  ho konzumovali surové. Často sa konzumuje varené alebo sa z neho pripravuje korenie. To čo ale garcíniu robí zaujímavou je jej zloženie a účinky na organizmus.

Ovocie obsahuje veľa vitamínu C a vápnika, v menšom množstve aj ďalšie  ale zložkou pre ktorú si získalo popularitu je kyselina hydroxycitrónová (HCA). Aj keď sa nachádza v celom plode najviac HCA obsahuje šupka, z ktorej sa aj získava.

Na trhu sa môžete stretnúť s doplnkami stravy s obsahom HCA, ktorá pochádza z plodov garcínie.

Garcínia kambodžská

Garcínia využitie v medicíne

Garcínia kambodžská sa hojne používa v Ajurvédskej medicíne na problémy s črevami a trávením a aj pri liečbe reumy. Využívala sa aj pri liečbe opuchov, črevných parazitov a aj pri meškaní menštruácie. V Afrike sa semená garcínie používajú na osvieženie dychu a čistenie zubov.

Garcinia: účinky

Povráva sa, že garcínia pomáha chudnúť. Môže byť za tým práve kyselina hydroxycitrónová, ktorá

  • znižuje chuť do jedla
  • zrýchľuje chudnutie
  • zvyšuje vytrvalosť pri cvičení

Či to naozaj pravda je, alebo nie je stále predmetom štúdií. Niektoré účinky garcínie sú ale preukázané.

Chudnutie

Predpokladá sa, že HCA v ľudskom organizme spomaľuje tvorbu enzýmov, ktoré sú zodpovedné za ukladanie tuku (citrát lyáza). Miesto toho aby sa tuk uložil do zásoby ho organizmus jednoducho spotrebuje na tvorbu energie. Vedecké štúdie, ktoré sa uskutočnili na zvieratách to potvrdili. Pri štúdiách na ľuďoch bola síce strata hmotnosti zaznamenaná ale bola minimálna.

Garcínia ďalej potláča chuť do jedla a vyvoláva pocit sýtosti. Podporuje tvorbu serotonínu (hormón šťastia), ktorý potláča chuť do jedla.

Vytrvalosť

Športovci môže využiť účinky garcínie ak chcú zvýšiť svoju vytrvalosť. HCA zabraňuje, alebo aspoň zmierňuje ukladanie tuku do tukových zásob. Na druhej strane podporuje tvorbu glykogénu. Glykogén je zásoba energie vo forme sacharidov, po ktorej organizmus v prípade potreby siahne skôr ako po tukových zásobách energie. Viac glykogénu znamená väčšie zásoby energie, ktoré sa uvoľnia okamžite keď ich potrebujete, napríklad pri športe.

Cholesterol

Podľa viacerých štúdií garcínia priaznivo vplýva na hladiny cholesterolu. Znižuje hladiny tukov v krvi a pomáha znižovať aj oxidačný stres. Pravidelné užívanie garcínie u ľudí s nadváhou znížilo

  • hladinu cholesterolu o 6,3%
  • hladinu zlého cholesterolu o 12,3%
  • triglyceridy o 8,6%

Hladina dobrého cholesterolu stúpla o viac ako 10%.

Ďalšie benefity

Niektoré testy potvrdili aj mierne antidiabetické účinky garcínie

  • znižuje hladinu inzulínu a leptínu
  • zmierňuje zápaly
  • zvyšuje citlivosť na inzulín

Ak trpíte cukrovkou alebo iným ochorením konzultujte užívanie doplnkov stravy s garcíniou s lekárom. Nezabúdajte, že obsahuje látky, ktoré môžu ovplyvniť ako vašu chorobu tak aj užívanie niektorých liekov.

Zdá sa, že toto ovocie priaznivo vplýva na tráviaci systém. Zmierňuje riziko vzniku žalúdočných vredov a aj riziko poškodenia výstelky tráviaceho systému.

Vplyv garcínie, alebo skôr kyseliny hydroxycitrónovej na ľudský organizmus sa stále skúma. Niektoré štúdie jej účinky potvrdili, niektoré ich zas vyvrátili.

Garcínia. Doplnky stravy

Garcínia: nežiaduce účinky

Užívanie doplnkov stravy s obsahom garcínie je pre zdravých ľudí bezpečné.

Ak trpíte nejakým chronickým ochorením alebo pravidelne užívate lieky konzultujte užívanie doplnkov stravy s garcíniou so svojim lekárom.

Vedľajšie účinky, ktoré sa môžu pri užívaní doplnkov s garcíniou objaviť

  • bolesť hlavy
  • nevoľnosť
  • gastrointestinálne problémy
  • sucho v ústach
  • vyrážky na koži

Nadmerné užívanie garcínie môže mať závažnejšie vedľajšie účinky

  • poškodenie až zlyhanie pečene
  • toxicita serotonínom – tento účinok sa prejavil u ženy, ktorá užívala garcíniu s antidepresívami.

Doplnky strava s garcíniou zle interaguju s liekmi na cholesterol, cukrovku a liekmi na bolesť. Tiež by ste ju nemali užívať ak užívate antidepresíva.

Ak ste tehotná alebo dojčíte urobíte najlepšie ak sa doplnkom stravy s garcíniou vyhnete. Stále je málo výskumov a nevie sa ako presne vplýva na organizmus.

Doplnky stravy s garcíniou môžete kúpiť v rôznej koncentrácii hlavnej účinnej látky (HCA): od 20 do 60% (niekedy aj viac). Najúčinnejšie sú doplnky, ktoré obsahujú 50 až 60% HCA. Skôr ako po niektorom siahnete dobre zvážte vedľajšie účinky a nikdy neprekračujte odporúčané dávkovanie.

Všetky štúdie, ktoré sa s garcíniou vykonali netrvali dlhšie ako 12 týždňov. Aké sú účinky HCA pri dlhodobom užívaní sa nevie. Z toho dôvodu by ste si mali dať každé dva-tri mesiace prestávku a pár týždňov doplnky neužívať.

Doplnky stravy kúpite bežne v lekárni alebo cez internet. Pri ich užívaní ale buďte obozretní. Aj keď neobsahujú tak vysoké koncentrácie účinných látok ako lieky vplývajú na váš organizmus a interagujú s liekmi, ktoré užívate. Skôr ako po niektorých siahnete konzultujte ich užívanie so svojim lekárom.

ZDROJ

healthline.com/health/food-nutrition/things-you-didnt-know-about-garcinia-cambogia#1

healthdirect.gov.au/garcinia-cambogia

webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-818/garcinia

Obrázky: Pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY