-0 C
Bratislava
utorok, 19 marca, 2024

Arašid

Arašidy sú kry majúce výšku približne 70cm. Na konci každej vetvičky sa nachádza žltý kvet. Po opelení sa vetvičky začnú ohýbať smerom k zemi a semenníkmi sa zavŕtavajú do zeme zhruba 6 – 9cm kde dozrejú na struky ako ich poznáme.

Pôvod

Podľa doterajších výskumov sa predpokladá, že arašidy boli vypestované pred viac než 8000 rokmi v oblastiach Strednej a Južnej Ameriky. Spočiatku sa používali hlavne ako plodina určená na kŕmenie dobytka. Až časom sa podarilo vypestovať odrody, ktoré sa začali vyznačovať špecifickou chuťou.

Bežnou súčasťou nášho jedálnička sa tak stali až v 19.storočí.

Iné názvy

zemný hrach, opičí orech, arachis hypogaea (lat), burák (cz), burský oříšek (cz), peanut (en), earthnut (en), groundnut (en), goober pea (en), monkey nut (en), pygmy nut (en), pig nut (en), erdnuss (de), kamerunnuss (de)

Nutričné hodnoty

100g arašidov obsahuje: 25g bielkovín, 21g sacharidov a 9g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 332mg
Fosfor – 336mg
Horčík – 184mg
Vápnik – 62mg
Zinok – 3.3mg
Železo – 2mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.6mg
Vitamín B3 – 12.9mg
Vitamín B5 – 1.8mg
Vitamín B6 – 0.3mg
Vitamín B9 – 246mg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje mono-nenasýtené (olejové) a esenciálne mastné kyseliny.

Význam pre zdravie

Podporujú:
– tvorbu testosterónu,
– rast svalov,
– spaľovanie tukov,
– liečenie kožných ochorení,
– znižujú riziko ukladania cholesterolu do steny ciev,
– zuby pred zubným kazom.

Zaujímavosť

Z arašidového oleja je možné ďalším spracovaním vyrobiť nitroglycerín, čo je jedna z látok potrebných na vyrobenie dynamitu.

Upozornenie

Ak máte alergiu na arašidy, odporúčame vám si skôr ako spojíte svoje pery s partnerovými, overiť, či ich pred rande s vami náhodou nejedol. Zaujímavé je i to, že anafylaktický šok u vás môže nastať aj v prípade, že si po konzumácii arašidov umyl zuby.

Recept

ArašidArašidový koktail

Ingrediencie:
– 1 lyžica arašidového krému
– 2 lyžice postrúhanej mliečnej čokolády
– 1/2 banánu
– 1 dl mlieka
– 180 g vanilkovej zmrzliny
– 1 balíček vanilkového cukru
– 0,2 dl vaječného koňaku

Všetky suroviny dôkladne rozmixujeme.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY