11.8 C
Bratislava
pondelok, 13 októbra, 2025

Orechové maslá sú hitom tohto roka!

Zo všetkých orechových masiel je asi najznámejšie arašidové maslo. Dnes však máme na výber už oveľa viac orechových masiel: mandľové, kešu maslo, pistáciový krém, sezamová pasta alebo ich mixy. Napriek zlej povesti kvôli vysokému obsah tuku, orechové maslá, ak to s nimi nepreženiete, obsahujú zdravé prírodné tuky, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca, znižujú LDL cholesterol a dokonca pomáhajú znižovať riziko cukrovky 2. typu. Poďme sa na zdravotné benefity orechových masiel pozrieť trochu bližšie.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-slice-strawberries-on-toast-236834/

Začalo to arašidovým maslom

Pre svoju popularitu sa arašidové maslo dlhé roky tešilo monopolitnému postaveniu na trhu. V posledných rokoch sa však pulty predajní so zdravou výživou a farmárskych trhov začali priam predbiehať so svojou širokou ponukou orechových masiel. Ľudia s alergiou na arašidy tak konečne majú z čoho vyberať. Práve tento druh alergie je jedným z najzákernejších, pretože vyvoláva náhlu a pomerne agresívnu alergickú reakciu. Nemusí však znamenať, že ak máte alergiu na arašidy, máte automaticky alergiu na všetky druhy orechov. Práve naopak, ak máme byť presní a korektní, musíme vám prezradiť, že arašidy v skutočnosti orechmi vôbec nie sú. Sú plodom rastliny podzemnica olejná pochádzajúcej z Južnej Ameriky. Arašidy, nazývané tiež aj burské oriešky, boli vyšľachtené približne pred 6 tisícmi rokov a v skutočnosti ide, a teraz sa podržte – o strukovinu!

Kvalitná a vyvážená strava je základ zdravia

Prečo sú orechové maslá také zdravé?

Skôr, ako sa pustíte do ochutnávania ďalších druhov orechových masiel a patríte k alergikom na arašidy, poproste svojho alergológa o testy na ostatné druhy orechov. V prípade, že bude vzduch čistý, môžete sa smelo pustiť do ochutnávania. Orechové maslá totiž obsahujú veľké množstvo nutričných látok, presnejšie:

Niektoré štúdie dokonca ukázali, že pravidelná mierna konzumácia orechového masla prispieva k vyrovnanej hladine cholesterolu.

Arašidové maslo

Arašidové maslo poskytuje nášmu telu niekoľko kľúčových živín: vápnik, horčík, zinok, železo a zároveň slúži ako zdravý zdroj bielkovín a tukov. Má najväčšie zastúpenie bielkovín spomedzi všetkých orechových masiel (1 polievková lyžica arašidového masla obsahuje približne 3-4 gramy bielkovín). Avšak v porovnaní s inými orechovými maslami má arašidové maslo najnižšie množstvo výživných vitamínov a minerálov.

Mandľové maslo

Druhé najpopulárnejšie orechové maslo, hneď po arašidovom, je skvelým zdrojom vitamínu B nazývaným tiež biotín. Táto živina je životne dôležitá, aby pomohla nášmu telu spracovať skonzumovaný tuk, cukor a bielkoviny. Pomáha tiež udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zdravú pokožku.

Kešu maslo

Kešu orechy rastú na strome v tropickej Brazílii, ktorý je známy pod názvom obličkovec západný. Tieto orechy, ako aj mandle, sú ďalšími kandidátmi na orechy v maskovaní. Podľa správnosti sa totiž za orech považuje len plod, ktorý je chránený škrupinou a preto ako arašidy, tak ani mandle či kešu v pravom botanickom slova zmysle orechmi nie sú. Nám to však vôbec nevadí, pretože kešu sú tiež nesmierne zdravé. Sú skvelým zdrojom medi, ktorú naše telo potrebuje na výživu tkanív, krvi a produkovanie životnej energie. Môže mať tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením.

Maslo
Photo by ROMAN ODINTSOV: https://www.pexels.com/photo/peanut-butter-in-clear-glass-jar-5149349/

Maslo z vlašských orechov

Toto maslo má zemitú, maslovú chuť. Nutričnou hodnotou je veľmi podobné arašidovému maslu s tým rozdielom, že obsahuje najväčšie množstvo omega-3 mastných kyselín, konkrétne kyseliny alfa-linolénovej (ALA) a polyfenolov. V skutočnosti sú vlašské orechy najbohatším rastlinným zdrojom omega-3. Keďže práve tieto kyseliny majú protizápalové účinky, môžu pomôcť zlepšiť artritídu a ďalšie autoimunitné ochorenia. Na trhu toto maslo nie je také populárne ako ostatné druhy orechových masiel, no ľahko si ho môžete vyrobiť aj doma. Stačia vám na to orechy z dobrého zdroja a super výkonný mixér.

Tahini

V prípade tahini nejde o orechové maslo. Tahini je pasta vyrobená zo sezamových semienok a je základom mnohých kuchýň, najmä v Stredomorí, na Strednom východe a v Severnej Afrike. Je redšia ako orechové maslá a používa sa na prípravu rôznych omáčok a dipov (napríklad hummus), ale aj do kaše či na prípravu vegánskych a raw dezertov. Tahini obsahuje viac bielkovín ako mlieko a väčšina orechov. Je bohatým zdrojom vitamínov B, ktoré posilňujú funkciu mozgu, vitamínu E, ktorý chráni pred srdcovými chorobami a mozgovou príhodou, a dôležitých minerálov, akými sú horčík, železo a vápnik.

Photo by Nataliya Vaitkevich: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-hummus-on-bowls-6252678/

Čítajte etiketu

Zatiaľ čo niektoré značky vyrábajú svoje orechové maslá výlučne z pomletých orechov, a tak by to malo byť, iné schovajú do svojich produktov tváriacich sa ako orechové maslo aj cukor, soľ či dokonca palmový tuk! Preto vždy čítajte etiketu a radšej si priplaťte za kvalitu, ako by ste mali konzumovať nezdravú náhradu.

Koľko by sme ho mali zjesť denne?

Faktom zostáva, že orechové maslo je pomerne kalorické a preto si treba dávať pozor, aby ste dennú dávku neprekračovali. Výživoví poradcovia odporúčajú nie viac ako 1 čajovú lyžičku orechového masla denne. Konzumovať ich môžete pridaním do raňajkovej kaše, natrieť na hrianku alebo knäckebröd a obložiť prípadne kolieskami banánu či v podobe raw sladkostí.

Skladovanie

Orechy sú veľmi citlivé na skladovanie. Mali by ste ich skladovať na suchom a tmavom mieste, alebo v mrazničke. Len tak predídete tvorbe plesní, ktorá je v prípade orechov mimoriadne nebezpečná (pleseň vytvára aflatoxín, ktorý môže byť príčinou rakoviny pečene). Všetky scvrknuté a plesňou napadnuté orechy bez váhania vyhoďte.

Ktoré orechové maslo používate vo svojej kuchyni najviac?

Obrázky zdroj: Pexels

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY