5.1 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024

Tamarind – struky z Indie, ktoré slúžia nielen ako digestívum

Tamarindy sú strukovité plody, ktoré sú 20 cm dlhé a 2 cm široké. Sivohnedé struky obsahujú 4-10 jadier obklopených červenohnedou až takmer čiernou dreňou. Dreň má silne sladkokyslú chuť a vysokú cukornatosť (až 35%). Kvety tamarindu dosahujú veľkosť až 10 cm, bez horkej strednej časti sa môžu dusiť alebo variť. Obľúbené sú aj listy.

Pôvod

Pochádza z tropickej východnej Afriky. Pestuje se hlavne v Indii a v tropických oblastiach. Tamarind poznali starí Gréci a Egypťania už v 4. storočí p.n.l.

Iné názvy

indická datľa, tamarind indický, tamarindus indica (lat), tamaryšek (cz), kyselé datle (cz), indické datle (cz), indian date (en), indische dattel (de), tamarinde (de), sauerdattel (de), tamarin (fr)

Nutričné hodnoty

100g tamarindu obsahuje: 2.8g bielkovín, 0.6g tuku a 5.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 628mg
Fosfor – 113mg
Horčík – 92mg
Sodík – 28mg
Vápnik – 74mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 2.8mg
Vitamíny:
Cholín – 8.6mg
Kyselina listová – 14µg
Kyselina pantoténová – 0.143mg
Vitamín B1 – 0.428mg
Vitamín B2 – 0.152mg
Vitamín B3 – 1.938mg
Vitamín B6 – 0.066mg
Vitamín C – 3.5mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 2.8µg

Význam pre zdravie

Jeho dužina sa používa v mnohých tradičných liekoch ako preháňadlo, digestívum a ako liek pri poruchách činnosti žlčníka. Jeho antiseptické účinky sa využívajú pri zápaloch hrdla, zápale očných spojiviek a pri hemoroidoch.

Zaujímavosť

V kuchyniach juhovýchodnej Ázie je obľúbeným kysliacim prostriedkom. Lúpané nezrelé struky sa používajú do polievok ako korenie a v karí. Keď sa dreň strukov nechá zmäknúť, získava sa z nich známa tamarindová šťava.

Tamarind je tiež skvelý čistič bronzu, medi a striebra.

Upozornenie

Zrelé ovocie je veľmi tepelne citlivé, a preto je mu potrebné venovať určitú starostlivosť a uchovávať ho na chladnom mieste, kde nie je vystavené prievanu. Pôsobenie tepla vysušuje dužinu a znižuje sviežosť plodov.

Recept

TamarindTamarindový sirup

Rozrežeme 5 tamarindov, dužinu a semená vyberieme lyžičkou do misky. Pridáme k nim 5 lyžíc cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, šálku vody a povaríme. Sirup používame do koktailov, dezertov a ovocných šalátov.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY