PABA

09.10.2015 / Kategória: Kyseliny

PABA je skrátený názov pre kyselinu paraaminobenzoovú, zriedka nazvanú aj ako vitamín L (tzv. laktačný faktor).

funkcie:

  • zvyšuje kvalitu pleti
  • je potrebná pre žľazy s vnútornou sekréciou
  • pomáha zachovávať prirodzenú farbu vlasov
  • podporuje krvotvorbu
  • zúčastňuje sa v procese spracovania proteínov
  • účinkuje ako antioxidant

nedostatok spôsobuje:
vypadávanie vlasov, šedivenie
kožné choroby
zápcha
tráviace problémy
únava
podráždenosť.

zdroje: Najviac je zastúpená v pivovarníckych kvasniciach, vo vnútornostiach, melase, kapuste. Menej je prítomná v rastlinných a živočíšnych potravinách.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU