Voňavá dula vám pomôže s boľavým hrdlom i kašľom

05.01.2015 / Kategória: Ovocie

Popis

Plody duly sú hruškového alebo guľového tvaru citrónovo žltej farby, dužina je tvrdá, chuť je silno aromatická, natrpklá, dá sa kompótovať, na prípravu želé, cukroviniek, muštov, sirupov a vín, vyhovujú jej teplé a výhrevné stanovištia s ľahkou až stredne ťažkou pôdou, bohatou na živiny, netrpí chorobami ani škodcami, iba za mimoriadne vlhkej jesene sa môže objaviť monilióza.

Pôvod

Pôvodnou pravlasťou dule je oblasť Iránu, Zakaukazska, Strednej Ázie, juhu Arabského polostrova. U nás je dula pestovaná už od stredoveku a miestami dokonca zdivela. Vyžaduje teplé, slnečné stanovisko, netrpí chorobami ani škodcami. Výskum sa v súčasnosti zameriava na vyšľachtenie mrazuvzdorných odrôd.

Iné názvy

cydonia oblonga (lat), kdoule (cz), quince (en), quitte (de)

Nutričné hodnoty

100g dúl obsahuje: 0.40g bielkovín, 0.10g tuku a 1.9g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 119mg
Fosfor – 11mg
Horčík – 8mg
Meď – 0.130mg
Selén – 0.6µg
Sodík – 1mg
Vápnik – 11mg
Zinok – 0.04mg
Železo – 0.70mg
Vitamíny:
Foláty – 3µg
Kyselina pantoténová – 0.081mg
Niacín – 0.200mg
Vitamín A – 40 IU
Vitamín B1 – 0.020mg
Vitamín B2 – 0.030mg
Vitamín B6 – 0.040mg
Vitamín C – 15mg
Vitamín E – 0.12mg
Vitamín K – 4.5µg

Ďalšie účinné látky

Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10% cukru (hlavne fruktóza), silice, triesloviny. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny.

Význam pre zdravie

Sušené plody sa používajú pri žalúdočných problémoch a bolestiach krku, ďalej proti hnačke a krvácaniu. Semená obsahujú sliz, ktorý chladí a kryje, zmäkčuje a nedráždi sliznicu a pokožku. Uplatňujú sa pri kašli. Semená sa používajú zriedka vnútorne pri žalúdočných a črevných problémoch, obsahujú totiž toxický amygdalin. Zvonku sa používajú omnoho častejšie. V kozmetike pri ošetrovaní drobných poranení, ďalej v ľudovom liečiteľstve pri zápaloch očí, na chladivé obklady. Dulový sliz je súčasťou kloktadiel pri zápaloch ústnej dutiny a hrtanu.

Zaujímavosť

Dule sa, rovnako ako levanduľa, dávajú do prádelníkov. Ich osviežujúca vôňa príjemne prevoňala uložené oblečenie. Odpudzujú tiež hmyz, takže sa môžu dávať do skríň aj proti moliam.

Recept

Zázvorovo-dulové kuracie prsia

Potrebujeme:
1 veľké kuracie prsia, soľ, mleté čierne korenie, 1 veľkú dulu, 1 cibuľu, šťavu z 1 citróna, med, 1 Čl zázvoru, pol ČL škorice, asi 4 dkg masla.

Ako na to:
Do hrnca dáme zovrieť vodu, pridáme šťavu z citróna a trošku medu. Dule pokrájame na 4 časti, so šupkou a semienkami dáme do vriacej vody. Varíme asi 10 minút. Kuracie prsia medzitým pokrájame na rezance. Keď je dula uvarená, vyberieme ju z vody, odstránime šupku a semená a pokrájame na také kúsky ako sme pokrájali prsia. Na 2 dkg masla podusíme na kolieska pokrájanú cibuľu, pridáme zázvor, škoricu a kuracie prsia. Osolíme, okoreníme a upečieme do zlatista. Na konci pridáme 1 ČL medu. V druhom hrnci roztopíme zvyšné maslo a 1 ČL medu, pridáme dule a pečieme asi 1-2 min, pokiaľ nebudú pekné červené. Nakoniec pridáme k mäsu, po prípade môžme pridať ešte trochu medu.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na
MENU