Objavte Acai – amazonské bobule mladosti a dlhovekosti

Açai sú tmavofialové bobule vzhľadom a veľkosťou podobné čučoriedke, s chuťou podobnou zmesi červeného vína a čokolády.

Pôvod

Pôvod Açai siaha do oblasti Brazílie, kde sa teší veľkej popularite nielen pre svoje jedlé a zdravé plody. Šťava z plodov palmy Akai je široko vyrábaná po celom svete a obľúbil si ju najmä farmaceutický priemysel. Údajne totiž obsahuje látky brániace protirakovinovému bujneniu.

Iné názvy

euterpe oleracea (lat), açaí (en), kohlpalme (de)

Nutričné hodnoty

100g Acai obsahuje: 6g bielkovín, 247 kalórií a 16.90 g vlákniny.

Minerály:
Fosfor – 58.0mg
Vápnik – 9.0mg
Železo – 11.80mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.36mg
Vitamín B2 – 0.01mg
Vitamín B3 – 0.40mg
Vitamín C – 9.0mg

Ďalšie účinné látky

Acai bobule majú viac ako 30x viac antioxidantov ako červené hrozno, a dokonca aj niekoľkokrát viac antioxidantov ako doposiaľ známe čučoriedky a brusnice, brokolica.

Význam pre zdravie

  • zvyšuje fyzickú výkonnosť
  • zvyšuje duševnú výkonnosť
  • podporuje chudnutie
  • ničí voľné radikály
  • zlepšuje trávenie
  • pomáha detoxikácii
  • znižuje známky starnutia
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zvyšuje libido

Význam pri chudnutí

Zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje chudnutie.

Zaujímavosť

Acai bobule sú jedny z najlepších zdrojov pre prirodzené rastlinné steroly a stanoly. Rastlinné steroly sú extrakty z niektorých rastlín, ktoré majú schopnosť znížiť hladiny cholesterolu v ľudskom tele.

Portál NAZDRAVIE.SK odporúča:

Acai

Acai v BIO forme Organic Acai, 473 ml

Açai je exotické ovocie, ktoré je mimoriadne bohaté na antioxidanty, obsahuje vitamíny B1, B2, C a E, niacín, minerály železo, draslík, fosfor, vápnik a rôzne aminokyseliny. Domorodci toto ovocie používajú pri liečbe rôznych problémov: kožných chorôb, menštruačných bolestí, tráviacich problémov a tiež v prípade cukrovky, srdcovo-cievnych chorôb a rôznych druhov rakoviny.

Cena: 41 EURZobraziť viac

Recept

HOT açaico

Ingrediencie:
– 50g drene açaico
– 1dcl jablkového džúsu
– 0,5dlc vody, plátok pomaranča
– môžete pridať panáčik vodky/rumu

Postup:
Do hrnčeka dáme 50g mrazeného açaica, 1dcl jablkového džúsu, 0,5dcl vody, zohrejeme nad parou alebo v mikrovlnke, podávame s plátkom pomaranča.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na