iné názvy:
kyselina listová, folic acid, folát, folate, acidum folicum, folinic acid, pteroylglutamát, antianemický faktor, vitamín M
z histórie: Vitamín B9 bol objavený v roku 1941. Častejšie sa používa názov kyselina listová, ktorý je odvodený od toho, že prvý raz ho izolovali zo zelených listov špenátu.
druh: rozpustný vo vode
funkcie:
- podieľa sa na metabolizme nukleo a amino kyselín
- zabraňuje vzniku srdcového infarktu a mozgovej príhody
- znižuje riziko vývojových vád embrií počas tehotenstva
- stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny, zvyšuje chuť do jedla
- znižuje hladinu homocysteínu
- udržiava pleť a zlepšuje kvalitu vlasov
- podporuje funkciu pečene, žalúdka, čriev
- pomáha predchádzať vzniku rakoviny pľúc, hrubého čreva a konečníka
- napomáha produkcii serotonínu a noradrenalínu
denná dávka:
deti: 80 – 200µg
muži a ženy: 200 – 300µg
tehotné a dojčiace ženy: 400µg
nedostatok spôsobuje:
chudokrvnosť
predčasný pôrod, reprodukčné problémy
poruchy vstrebávania
hnačka
bledosť, slabosť
nespavosť
prebytok spôsobuje:
alergia
poruchy trávenia
nespavosť
zdroj: listová zelenina, šošovica, cvikla, karfiol, špargľa, pečeň, hlávkový šalát, špenát, brokolica, hrášok, kvasnice, vajcia, mlieko, arašidy, mandle
zaujímavosti:
- u žien s rakovinou krčka maternice sa zistila dlhodobá znížená hladina tohto vitamínu
- organizmus dokáže tento vitamín zúžitkovať iba v kombinácii s vitamínom B12
- epileptici by sa mali pred užívaním vitamínu B9 poradiť s lekárom, pretože narúša účinok iných liekov
- zvýšený príjem kyseliny listovej sa odporúča ak navštevujete pravidelne solárium
Komentáre sú uzavreté.