Mandľa je plodom mandľovníka obecného. Jej tvar je plochý, z jednej strany zašpicatený a má hnedú šupku. Farba môže byť ale i okrová až svetlo hnedá, jadro biele až krémové. Botanicky sa početné odrody delia na sladké a horké mandle. Horké v zásade nie sú vhodné na konzumáciu.
Pôvod
Mandle majú svoj pôvod pravdepodobne v Ázii a severnej Afrike, darí sa im iba v oblastiach so stredomorským podnebím.
Iné názvy
prunus dulcis (lat), mandle (cz), almond (en), mandel (de)
Nutričné hodnoty
100g mandlí obsahuje: 21.7g sacharidov, 49.42g tuku, 21.22g bielkovín a 12g vlákniny.
Minerály: Draslík – 705mg Fosfor – 484mg Horčík – 268mg Mangán – 2.285mg Sodík – 1mg Vápnik – 264mg Zinok – 3.08mg Železo – 3.72mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.211mg Vitamín B2 – 1mg Vitamín B3 – 3.385mg Vitamín B5 – 0.469mg Vitamín B6 – 0.143mg Vitamín B9 – 50mg Vitamín Bp – 52.1mg Vitamín E – 26mg |
Význam pre zdravie
Mandle znižujú hladinu cholesterolu, minimalizujú: riziko vysokého krvného tlaku, ochorení srdca, krvácania do mozgu.
Zaujímavosť
Mandľový olej je najsilnejším vlasovým aktivátorom. Jemnou pravidelnou masážou vlasov a vlasovej pokožky docielite krásne a lesklé vlasy, ktoré budú mať zdravý rast, obmedzí sa ich vypadávanie a nebudú sa lámať. Táto masáž zabráni aj tvorbe lupín.
Upozornenie
Mleté mandle by sme mali kúpiť iba vtedy, keď ich veľmi súrne potrebujeme. Nie sú iba drahšie ako celé, nemožno ich ani dlho držať. Zatiaľ čo v mletých, a ešte aj nesprávne skladovaných mandliach môžu zahniezdiť plesne obsahujúce jed aflatoxín, ktorý vyvoláva rakovinové ochorenia, na celých mandliach na prvý pohľad zbadáme, či sú čerstvé.
Recept
Mandľové suchárePotrebujeme:
4 bielky, 10 dkg práškového cukru, balíček nelúpaných mandlí, 10 dkg hladkej múky.
Postup:
Bielka s cukrom vyšľahajte metličkou, nie mixérom, aby sa cukor rozpustil. Do vzniknutej hmoty primiešajte múku a mandle (nelúpať). Cesto už nešľahajte, len premiešajte. Nalejte do vymasteného a hrubou múkou vysypaného srnčieho chrbta a upečte na 150°C do zlatista. Po upečení aj s nádobou nechajte aspoň 12 hodín odpočívať. Potom z formy vyberte a keks nakrájajte na veľmi tenké plátky ostrým nožom. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte v rúre mierne vyhriatej dosušte. Mali by mať mierne zlatú farbu a chrumkať.