Aké zdravotné riziká môže mať pitie nekvalitnej kávy?

29.10.2021 / Potraviny

Nejeden z nás začína deň chutnou čiernou kávou. Niektorí ju pijú pre účinky kofeínu, iní kvôli výraznej chuti. O jej pozitívnych aj negatívnych účinkoch sa vedú nekonečné diskusie. Vedeli ste, že nie každá káva má také benefity ako kvalitná výberová káva? Prečítajte si, aké zdravotné riziká so sebou prináša pitie nekvalitnej kávy.

Pitie kávy je väčšinou spojené s príjemnými udalosťami. Ľudia si ju vychutnávajú na oslavách, pri stretnutiach s priateľmi, počas prestávok v práci, či ráno po zobudení pre naštartovanie dňa. Milovníci kávy vedú nekonečné debaty o tom, aké príchute kávy sú tie najlepšie. Či je lepšia káva s ovocnou alebo čokoládovou arómou, či s horkastou alebo kyslejšou chuťou.

Niektorí nedajú dopustiť na filtrovanú kávu, iní uprednostňujú bary tlakového kávovaru. Rovnako tak sa v odborných kruhoch vedú polemiky o tom, aké benefity a rizika pitie kávy prináša a aký je najlepší spôsob jej spracovania a prípravy.  

Kvalitná vs. nekvalitná káva

Nekvalitnú kávu od tej kvalitnej rozoznáte podľa viacerých znakov. Základné chyby, ktoré dokáže rozpoznať takmer každý, uvidíte aj voľným okom. Napríklad polámané časti kávových zŕn, červivé zrná, nezrelé alebo príliš prepražené zrná. V menej kvalitných kávach však dokážete nájsť aj väčšie „prešľapy“, ktoré poctivá výberová káva nemá. 

V balíčku s kávovými zrnami váš môžu nepríjemne prekvapiť kamienky, kúsky dreva alebo iných plodov, ktoré sa pestujú neďaleko kávových plantáží. Za menej kvalitné kávy sa považujú aj bezkofeínové a instantné varianty. Tie si obľúbili najmä ľudia, ktorí nemajú kávovar a vyhovuje im rýchla príprava. 

Instantná káva je lacnejšia, má dlhšiu trvanlivosť a je vhodnejšia na cesty. O zdravotných benefitoch takejto kávy sa však nedá veľmi hovoriť, práve naopak. Instantná káva môže náchylnejším ľuďom spôsobovať migrény, bolesti brucha, či tráviace problémy.

Káva

Zdroj: Bigstock

Môže nekvalitná káva ovplyvniť vaše zdravie?

O zdravotných rizikách sa hovorí najmä v súvislosti s instantnou a bezkofeínovou kávou. Tie totiž podstupujú určitý chemický proces, aby uspokojili zákazníka, ktorý hľadá takúto alternatívu. Instantné a bezkofeínové kávy sú v porovnaní s kávovými zrnami alebo mletou kávou lacnejšie, a aj preto majú svojich priaznivcov. 

Milovníci kávy bez kofeínu by sa však mali mať na pozore. Ide o to, že kofeín sa z kávy dostáva najčastejšie použitím metylenchloridu, silnej chemikálie, ktorú cítiť aj vo výslednej chuti. Takto pripravená káva stráca aj svoje prirodzené éterické oleje a typickú vôňu. Instantný variant zase často obsahuje akrylamid, ktorý môže negatívne vplývať na nervovú sústavu a reprodukciu.  

Niektorých ľudí trápi po vypití silnej zrnkovej kávy pálenie záhy. Čierna káva má totiž nízke pH a ľuďom s citlivejším žalúdkom môže spôsobiť ťažkosti. Čiastočne môžete tento problém odstrániť pridaním mlieka. Káva má vtedy jemnejšiu chuť a mlieko v káve čiastočne znižuje účinky kofeínu, pretože spôsobuje jeho pomalšie vstrebávanie.

Ako si vybrať dobrú kávu?

V obchodoch sú plné regály rôznych druhov káv. Odlišujú sa nielen chuťou a vôňou, ale aj spracovaním. Teda, či sú kávové zrná pomleté, celé, alebo už spracované do instantnej kávy. Nájdeme tam aj kávu naporciovanú do kapsúl, avšak na ne je potrebný špeciálny kávovar určený na kapsule. 

Neexistuje jedina káva, ktorá by vyhovovala všetkým, a preto treba pri výbere zvážiť všetky dostupné alternatívy, zohľadniť svoj životný štýl aj vybavenie kuchyne, keďže k zrnkovej káve je potrebný nielen kávovar, ale aj mlynček na kávu. Kávu si tak môžete vybrať nielen podľa jej vlastností, ale aj podľa spôsobu prípravy. 

Pitie kávy

Zdroj: Bigstock

Aké benefity má kvalitná výberová káva?

Kvalitu kávových zŕn definuje viacero znakov – poctivé pestovanie, dôkladný zber, kvalitné spracovanie, profesionálne praženie a v neposlednom rade aj jej balenie. Aby bola káva chutná a obsahovala potrebné prospešné látky, mala by prejsť celým týmto procesom bez kompromisov. Potom pocítite rozdiel nielen v chuti, ale aj v jej účinkoch. 

Kvalitná káva pomáha pri trávení, chudnutí, zvýšení krvného tlaku, bojuje proti vráskam a môže tiež pozitívne ovplyvňovať našu psychickú pohodu a športové výkony. Pitie kávy údajne pomáha aj pri prevencii cukrovky a rakoviny a znižuje pravdepodobnosť niektorých neurologických ochorení. 

Aby ste dosiahli čo najvyššiu možnú kvalitu a výraznú chuť, odporúčame vám zaobstarať si balenie celých kávových zŕn a pomlieť ich až tesne pred prípravou. Zároveň je vhodné siahnuť po káve, ktorú predávajú špecializované obchody. Cena za takúto kávu bude možno vyššia ako za balíček zo supermarketu, no za jej pozitívne účinky sa vám odvďačí vaše telo aj zdravie. 

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *