7.5 C
Bratislava
streda, 5 októbra, 2022

Zber, sušenie a skladovanie byliniek

Zber

Pred akýmkoľvek zberom rastlín je potrebné vedieť ich rozoznávať, aby ste vylúčili možnosť omylu. Ten by mohol mať aj fatálne následky, nakoľko v prírode sa nachádza veľa jedovatých rastlín, ktoré môžu vyzerať na prvý pohľad ako vybraná bylinka. Bylinky by ste mali zbierať v čistom prostredí, minimálne však 500 metrov od cesty.

Ideálny zber rastlín je ráno, v čase keď už rosa obschla a slnko ešte nehreje. Nezbierame vlhké rosené, zmoknuté či poliate rastliny.

  • kvety – na začiatku kvitnutia, keď kalichy ešte nie sú úplne rozvinuté
  • listy – krátko pred kvitnutím, keď sú už úplne vyvinuté ale ešte mladé
  • stonky a nadzemné časti – krátko pred kvitnutím, alebo počas neho sa odporúča zároveň začať so zberom listov
  • cibuľky – krátko po kvitnutí, keď nadzemné časti začnú klesať k zemi
  • korene – keď je rastlina vo fáze pokoja, pri trvalkách zvyčajne na jeseň, pri vždyzelených rastlinkách začiatkom jari
  • hľuzy – v čase kvitnutia
  • kôra – živicové rastliny na jar, staršie rastliny v zime a mladšie na jeseň
  • plody a ovocie – v čase zrelosti
  • jadrá – keď je už rastlina zrelá a začína schnúť

Sušenie

Ak nie je výslovne určené inak, nenechávame rastlinu na slnku, aby sa nezmenili účinné látky. Z toho istého dôvodu nesušíme rastliny ani pri vysokej teplote. Ak rastliny sušíme v rúre sporáka, pre nadzemné časti platí teplotná hranica 30 – 35 st. C a pre korene a rizómy (podzemky) 50 – 60 st. C. Ak sušíme v miestnosti, mala by byť suchá, vetraná, tienistá, s udržiavanou teplotou 20 – 30 st. C (v zime vyhrievaná radiátorom).

Doba sušenia sa mení v závislosti od danej rastliny a jej sušených častí. Na korene sa odporúča 15 – 20 dní sušenia, na listy 8 – 10 dní, 3 – 4 dni na kvety.

Skôr ako začneme sušenie rastlín, hľuzy, korene a podzemky dôkladne očistíme a pokrájame na malé kúsky 4 – 5 cm dlhé. Potom ich môžeme sušiť. Stonky s listami a kvetmi sušíme opatrne, vo voľných zväzkoch, zavesených zvisle dolu hlavou. V tenkej vrstve ich môžeme rozprestrieť na vopred pripravenú vzdušnú mriežku. Počas sušenia bylinky niekoľkokrát poobraciame, aby uschli rovnomerne a nezačali plesnivieť alebo hniť.

Bylinky sú vtedy suché, keď sa stanú lámavými a pri dotyku praskajú. Od tej chvíle musíme s nimi narábať opatrne, aby sme ich nerozmrvili.

Či sú bylinky naozaj suché môžeme overiť aj jednoduchým testom a to vložiť ich do hermeticky uzavretej sklenenej nádoby – pokiaľ sa za nejaký čas sklo nezarosí, bylinky sú vysušené a pripravené na uskladnenie.

Droga – drogou nazývame tie sušené časti rastliny, v ktorých sa nachádzajú rozličné aktívne účinné látky v najväčšej koncentrácii. Je veľmi dôležité pripomenúť, že zber, uskladňovanie či pestovanie takých bylín, z ktorých je možné vyrobiť prípravky kvalifikované ako účinná droga, podliehajú prísnym, zákonom stanoveným pravidlám!

Skladovanie byliniek

Drogy skladujeme v hermeticky uzavretých sklených alebo hlinených nádobách, prípadne v papierových škatuliach. Tie označujeme štítkami, na ktorých poznačíme názov byliny a čas začiatku skladovania.

Skladujeme ich na miestach chránených pred svetlom, vlhkom a prachom. Neodporúča sa skladovať bylinky vo väčšom množstve, pretože postupom času ich účinné látky strácajú na sile.

Predchádzajúci článokPríprava byliniek na vonkajšie použitie
Ďalší článokÚvod do fytoterapie

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY