Trypsín

09.10.2013 / Kategória: Enzýmy

Enzým trypsín je jedným z enzýmov tráviaceho systému, ktorý je zodpovedný za vstrebávanie a štiepenie bielkovín z tenkého čreva. Trypsín sa vylučuje z pankreasu ako neúčinný trypsinogén, ktorý je až v čreve aktivovaný enterokinázou črevnej šťavy. Štiepi obzvlášť tie bielkoviny, ktoré sú natrávené žaludočným pepsínom, na polypeptidy a dipeptidy. Nedávne výskumy naznačujú, že aktivovaný trypsín indukuje spätnou väzbou inhibíciu stimulovanej pankreatickej sekrécie v hornej časti tenkého čreva.

V absorbovanej forme pôsobí protinádorovo a protizápalovo. Dokáže rozpúšťať proteínovú vrstvu, ktorá je na povrchu poškodených buniek v ľudskom tele, ktoré sa po strate bielkovinovej vrstvy stanú prístupnejšími pre bunky imunitného systému.

Napomáha pri trávení a očistení srdcovo-cievneho systému a celého organizmu. Má značný antioxidačný účinok.

Chymotrypsín má obdobné vlastnosti ako trypsín. Líši sa od trypsínu tým, že štiepi peptidovú väzbu v mieste výskytu aminokyseliny fenylalanínu, tryptofánu alebo tyrozínu. Oproti tomu, trypsín štiepi peptidovú väzbu vychádzajúcu z karboxylovej skupiny aminokyselín arginínu a lyzínu.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *