Len máloktorá zelenina je tak univerzálna a všestranne použiteľná v kuchyni, ako práve tekvica. Vďačí za to svojim odrodám, ktorých je vyše 800. Tekvicu môžeme variť, dusiť, piecť, spraviť z nej kompót, ale i pyré. Spracúvame ju na sladko, na slano, alebo aj na kyslo. Kým letné a svetlé odrody používame skôr na prípravu šalátov, prívarkov, na vyprážanie, grilovanie, či ako prísadu do fašírok, zimné oranžové druhy tekvíc používame na pečenie, prípravu polievok, alebo z nich pripravujeme chlebíky a koláče.
Tekvica je úžasná aj v tom, že má minimum kalórií a pritom je bohatá na živiny. Určená je nielen pri redukčných diétach, ale oceníte ju aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach, napríklad pri žalúdočných ťažkostiach, pri problémoch s močovým ústrojenstvom a pre pánov je vhodná ako liečba i prevencia ochorenia prostaty.
Tekvicová polievka s čili
Na 2 porcie potrebujeme 250g tekvicovej dužiny, ½ cibule, zázvor, 1 ČL oleja, hnedý cukor, pol litra zeleninového vývaru, soľ, čierne korenie, čili podľa chuti, 1 ČL kyslej smotany, alternatívne môžeme pridať aj pár kvapiek pomarančovej šťavy a na dekoráciu kokosové stružliny
Postup: očistenú tekvicu si nakrájame na malé kúsky. Na horúcom oleji si popražíme cibuľu a postrúhaný zázvor. Pridáme tekvicu a spolu dusíme. Pridáme trošku hnedého cukru, necháme roztopiť a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou, korením, čili, a pomaly varíme ešte 10-15 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme a primiešame kyslú smotanu a pomarančovú šťavu. Servírujeme s kokosovými stružlinami.
Pečená tekvica Hokkaidó
Na prípravu potrebujeme:
tekvicu Hokkaidó, olivový olej, soľ, cesnak, bylinky a korenie
Postup: keďže tekvicu Hokkaidó nemusíme šúpať, riadne ju pred pečením umyjeme, osušíme a rozkrojíme napoly. Dužinu s jadierkami vyberieme a tekvicu si pokrájame na tenšie plátky. Posolíme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne ponatierame olejom kde sme prelisovali cesnak. Pridáme bylinky – čerstvý rozmarín, alebo iné obľúbené korenie. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené kúsky podávame teplé ako prílohu k mäsu. Môžeme pridať aj cesnakovo-jogurtový dresing.
Nakladaná tekvica v sladkokyslom náleve
Ak máte prebytok vlastnoručne dopestovaných tekvíc, tento recept je práve pre vás. Takto nakladaná sladkokyslá tekvica v minulosti nechýbala v špajze domácej gazdinky.
Potrebujeme: 1 tekvica – cca 500g, ½ l octu, 500g cukru, mletý zázvor, voda
Postup: tekvicu umyjeme a rozpolíme. Odstránime semená a dužinu si pokrájame na kocky. Vložíme do octu. Cukor si rozpustíme v necelom litri vody. Pridáme zázvor a nakrájanú tekvicu. Takto pripravenú zmes povaríme aby bola tekvica sklovitá. Tekvicu naplníme do pohára. Šťavu prevaríme nahusto a tekvicu ňou zalejeme.
Tekvicový prívarok
Potrebujeme:
1 kus mladej svetlej tekvice, soľ, čierne korenie, hladká múka, smotana na šľahanie, cukor, ocot, alebo citrón a za hrsť čerstvého kôpru
Postup: tekvicu si ošúpeme, rozpolíme, vyberieme dužinu so semenami. Narežeme na hrubé pásiky na strúhadle. Medzitým si dáme do hrnca na malé kúsky nakrájanú cibuľu, ktorú popražíme na oleji. Pridáme nastrúhanú tekvicu, osolíme, okoreníme, premiešame a dusíme pod pokrievkou domäkka. Môžeme podliať troškou vody. K podusenej tekvici pridáme múku rozmiešanú v smotane, chvíľku povaríme. Dochutíme cukrom a octom/citrónom. Keď je tekvica hustá, zriedime ju vriacou vodou. Na záver pridáme kôpor. Podávame s chlebom, varenými zemiačikmi, volským okom, alebo k mäsu.
Tekvicový chlieb
Suroviny:
1 ks tekvice – 500g olúpanej a bez semien, 2 lyžičky sušených kvasníc, 2 lyžičky medu, 500g hladkej múky, soľ (1-2 lyžičky), na chlebovú glazúru 1 žĺtko a 1 lyžica mlieka, na dozdobenie tekvicové semienka
Postup: tekvicu si nakrájajte na malé kocky a povarte v osolenej vriacej vode 20 minút. Sceďte a vodu z varenia si odložte. Tekvicu vymixujte na pyré a nechajte vychladnúť, pokiaľ nie je vlažné. Kvasnice vsypte do nádoby so 60ml odloženej vody z tekvice, nechajte 5 minút, pomiešajte aby sa kvasnice rozpustili. Vo veľkej miske si pripravte múku, osoľte, po vymiešaní spravte jamku a pridajte kvasnice, med a potom pridajte tekvicové pyré. Vymiešajte pevné a lepkavé cesto. Ak je cesto príliš suché pridajte trošku vody. Preložte na pomúčenú dosku a mieste cesto pokiaľ nie je pružné a hladké. Pripravené cesto vložte do misy a nechajte kysnúť pol hodiny pod čistou utierkou. Cesto zrazte a nechajte 10 minút odpočívať. Z cesta vytvarujte bochník, preložte ho na vymastený plech, opäť prikryte utierkou a nechajte kysnúť ešte hodinku kým nezdvojnásobí objem. Pripravený bochníček potrite glazúrou, posypte semiačkami a pečte 40 minút do zlatista pri teplote 220 stupňov, alebo podľa zvykov s vašou rúrou. Chlieb je hotový ak poklopete po jeho spodku a nevydáva dutý zvuk. Nechajte ho vychladnúť na mriežke.
Ľahký šalát s tekvicou a mozzarellou
Na tento ľahký letný šalát použijeme cuketu. Ďalšie suroviny sú: syr mozzarella, reďkvička, žltá paprika, granátové jablko, koreniny soľ a čierne mleté korenie, čerstvá bazalka a pár kvapiek olivového oleja.
Postup: cuketu si umyjeme, nastrúhame na tenké špagetky a položíme na servírovací tanier. Pridáme nakrájanú zeleninu, na plátky nakrájaný syr mozzarella, bazalku, okoreníme a pokvapkáme pár kvapkami oleja. Vrch posypeme granátovými zrniečkami. Dobrú chuť.
Americký tekvicový koláč „Pumpkin Pie“
Na cesto potrebujeme:
120g masla alebo hery, 2 vajcia, 70g cukru, 250g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva. Plnka sa skladá z: 500g tekvicovej dužiny, 2 vajcia, 2 PL kyslej smotany, 4 PL lyžice cukru a lebo medu, šťava z 1/2 citróna, 1-2 lyžice, mletá škorica, štipka mletého zázvoru.
Postup: maslo si rozmiešame s cukrom, vajcami, pridáme múku s práškom do pečiva a vymiesime si cesto. Preložíme si ho do vymastenej a múkou vysypanej formy s vrúbkovaným okrajom. Pripravené cesto si môžeme na chvíľku odložiť do sáčka do chladničky a medzitým si pripravíme plnku. Na kocky pokrájanú tekvicovú dužinu podlejeme vodou a povaríme. Následne vymixujeme a necháme vychladnúť. Pridáme vajcia, smotanu, cukor, citrónovú šťavu, škoricu a zázvor a všetko riadne vymiešame. Plnku pridáme na cesto a pečieme 40-45 minút podľa skúseností s vlastnou rúrou. Servírovať môžeme so šľahačkou na vrchu, alebo preliate čokoládovou polevou.