sú jadrá semien nachádzajúcich sa v plode divorastúceho stromu juvia. Plod meria 16 cm v priemere, má škrupinu podobnú kokosovému orechu, ktorá sa po dozretí roztvorí a vydá 20 až 24 semienok majúcich tvar obličky. Tie merajú 3-4 cm, majú drevnatú šupku, v ktorej je mohutné jadro známe ako para orech.
Pôvod
Pochádza z divorastúcich júvia stromov z tropických lesov Brazílie a pomenovaný bol podľa ich územia Para.
Iné názvy
brazílsky orech, bertholletia excelsa (lat), para ořech (cz), brazil nut (en), paranuss (de), amazonenmandel (de), brasilianische kastanie (de), brasilkastanie (de), brasilianische nuss (de), brasilnuss (de), yuvianuss (de), papanuss (de), rahmnuss (de), steinnuss (de), tucannuss (de)
Nutričné hodnoty
100g paraorechov obsahuje: 12.27g sacharidov, 14.32g bielkovín a 7.5g vlákniny.
Minerály: Draslík – 659mg Fosfor – 725mg Horčík – 376mg Mangán – 1.223mg Selén – 1917µg Sodík – 3mg Vápnik – 160mg Zinok – 4.06mg Železo – 2.43mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.617mg Vitamín B2 – 0.035mg Vitamín B3 – 0.295mg Vitamín B6 – 0.101mg Vitamín B9 – 22mg Vitamín C – 0.7mg Vitamín E – 5.7mg |
Ďalšie účinné látky
Obsahuje tiež 60% oleja a 7% cukru.
Význam pre zdravie
Patrí k najväčším zdrojom selénu, stopových prvkov dôležitých pre imunitný systém. Rovnako pomáha v boji s rakovinou prsníkov u žien. Okrem toho sa v para orechoch nachádza fosfor, ktorý napomáha rastu kostí a zubov, magnézium vhodné pre výstavbu svalov a nervov. Obsahujú taktiež kyselinu potrebnú pre pokožku a hormonálnu vyváženosť.
Zaujímavosť
Všetky predávané para orechy pochádzajú z divo rastúcich stromov. Dokedy sa budú zberať a predávať, dovtedy zostane časť amazonského tropického pralesa ušetrená.
Upozornenie
Strom júvia neradno triasť, pretože jeho plody vážia až 2,5kg. Z tohto dôvodu sa plody zbierajú až po vlastnom páde a zberači musia mať pri zbere na hlave prilbu.
Recept
Sekaná z para orechov a šošovicePotrebujeme:
4 strúčiky cesnaku, soľ podľa chuti, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice masla, 10 dkg strúhanky, zväzok petržlenovej vňate, 1 cibuľu, 10 dkg šampiónov, mleté biele korenie podľa chuti, 20 dkg šošovice, 10 dkg tvrdého syra (najlepšie čedaru), 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 15 dkg paradajkového pretlaku, 5 dkg stopkatého zeleru, na špičku nože chilli, francúzsku bylinkovú zmes, 20 dkg strúhaných para orechov.
Postup:
Rúru predhrejeme na 190 °C. V hrnci osmažíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak nakrájaný na kolieska a drobno nakrájanú zelerové stonky. Zeleninu následne podlejeme horúcou vodou a dusíme ju domäkka. Potom ju prenesieme do misy, zmiešame so šošovicou, orechmi, strúhankou, soľou, korením, zmesou byliniek, chilli, rozsekanou petržlenovou vňaťou, vajcami, nastrúhaným syrom a paradajkovým pretlakom. Formu z varného skla vyložíme papierom na pečenie, ale len na bokoch, dno potrieme maslom, na to nasypeme šampiňóny pokrájané na kolieska a na ne položíme pripravenú zmes. Všetko pečieme v rúre približne 20 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.