Lipáza – tráviaci enzým, ktorý si poradí s vašim tukom

23.02.2019 / Kategória: Enzýmy

Trápi vás vysoká hladina cholesterolu? – je možné, že za môže práve lipáza. Ale pekne od začiatku.

Trávenie je proces, pri ktorom sa potrava rozkladá na malé molekuly, ktoré organizmus dokáže vstrebať. Na tomto rozklade sa podieľajú tráviace enzýmy. V tráviacom trakte je viacero druhov enzýmov a každý druh rozkladá inú zložku potravy. Niekoľko druhov enzýmov rozkladá bielkoviny, niektoré sacharidy a ďalšie tuky. Za rozklad tukov je zodpovedná lipáza.

Lipolitický enzým

Lipáza je lipolytický enzýmu, ktorý štiepi tuky získané potravou na glycerol a mastné tuky. Vytvára sa v tenkom čreve a pankrease. Nachádza sa v žalúdočných a črevných šťavách, pankrease, tukových tkanivách a krvi. Tento enzým sa nachádza aj v materskom mlieku. Pomáha novorodencovi stráviť tuky, ktoré dojčením tiež získava.

Vďaka lipáze môže organizmus ľahšie stráviť molekuly tukov. Tuky sú verejne vnímané ako zložka potravy, ktorá môže za množstvo chorôb (kardio-vaskulárne choroby, obezita..). Ak ich prijímate vo veľkom množstve ich vplyv na organizmus je negatívny. V primeranom množstve ich ale potrebujeme. Tuky udržujú bunky ľudského tela zdravé, slúžia ako zásoba energie a organizmus po nich siahne vždy keď to potrebuje a v neposlednom rade v tukoch sa produkuje aj malá časť ženského hormónu estrogénu. Práve nedostatok estrogénu v menopauze je dôvod prečo ženy v tomto veku priberajú – telo sa snaží zabezpečiť dostatok produkcie estrogénu vytváraním tukových zásob.

Aby mohli všetky tráviace enzýmy správne fungovať je potrebné, aby bol organizmus v poriadku. Zmeny, ktoré spôsobujú choroby, hlavne vyššia teplota, vplývajú na činnosť enzýmov. Na lipázu má vplyv teplota nad 37,2°C. Ak je teplota vyššia, dochádza k ich rozpadu. Nakoľko sa tieto enzýmy produkujú v pankrease, zápal tohto orgánu negatívne vplýva na ich účinnosť.

Štiepenie tukov

Tuky sa ťažšie rozkladajú – žlč zníži povrchové napätie tukových molekúl a následne sa lipáza postará o ich rozloženie. Rozložený tuk sa dostane do buniek kde sa znova spojí a prenesie sa do svalov a tukového tkaniva. Lipáza, ktorá je v krvnom riečišti, rozštiepi tukové bunky znova. Následne sa glycerol a mastné kyseliny dostanú do buniek tkanív. Tukové tkanivá sa vytvárajú ak je príjem tukov vyšší – organizmus vytvára tukové tkanivo ako zásobáreň energie. Kedykoľvek sa zvýši výdaj energie, lipáza v bunkách tukového tkaniva rozštiepi tuky – tie sa pomocou krvného obehu dostanú do tkanív, ktoré potrebujú  energiu.

Vplyv pankreatídy na tvorbu lipázy

Pankreas sa nachádza za žalúdkom. Zápal tohto orgánu (pankreatída) sa prejavuje bolesťou brucha. Poznáme dva druhy zápalu pankreasu:

  • akútny – najčastejšie ho spôsobujú žlčové kamene. Pankreatický kanálik sa spája s kanálikom, ktorý odvádza žlč a sekréty z pečene. Tento kanál ústí do dvanástnika (prvá časť tenkého čreva). Ak máte žlčové kamene môže dôjsť k upchatiu spoločného kanáliku a následnému zablokovaniu toku lipázy z pankreasu.
  • chronický – tento druh zápalu sa v orgáne rozvíja dlhší čas. Môže byť spôsobený alkoholizmom, autoimunitnými chorobami, nevhodnou stravou ale jeho pôvod môže byť aj v genetike (dedičnosti). Pankreas postupne (ako sa zápal rozrastá) spomaľuje produkciu lipázy čo spôsobuje problematické trávenie tukov.

Súvislosť lipázy so zvýšeným cholesterolom

Ak vás trápi vysoká hladina cholesterolu je u vás väčšie riziko prepuknutia srdcových chorôb, upchatiu ciev, obezity a pod. Na znížení jeho hladiny má vplyv práve lipáza, ktorá dokáže rozložiť tuky, ktoré máte uložené v zásobe vo svojom tele. Rozštiepené molekuly tuku sa krvou transportujú do svalov alebo orgánov ktoré potrebujú energiu. Na to, aby ale došlo k tejto reakcii a odbúraniu tuku, musíte vynaložiť istú fyzickú námahu a donútiť organizmus, aby hľadal energiu v zásobách. Ak zmeníte spôsob životosprávy a obmedzíte príjem vysokokalorických jedál (začnete držať diétu) donútite organizmus tiež siahnuť po zásobách energie. Telo vynaloží značnú časť energie aj na to, aby zaistilo správny chod orgánov (srdce, pečeň, obličky, mozog..). Ak nedostáva energiu vo forme stravy, je odkázané na vlastné tukové zásoby.

Úloha lipázy v stresových situáciách

Možno sa to ani nezdá, ale lipáza hrá dôležitú úlohu v stresových situáciách. Ľudské telo je v strese v režime pohotovosti. Potrebuje oveľa viac energie než keď je v pokoji. Stresové hormóny sa naviažu na povrch tukových buniek čo spustí produkciu lipázy. Tá začne štiepiť tukové molekuly. Takto vzniknuté voľné mastné kyseliny sa krvným obehom dostanú do srdcového svalu, pečene, kostrových svalov (orgány, ktoré sú v strese najviac namáhané) kde pri prieniku do bunky tkaniva  z nich vznikne energia.

Prírodné zdroje lipázy

Avokádo obsahuje veľa zdravých tukov a aby boli všetky pre organizmus stráviteľné, obsahuje toto ovocie aj veľa enzýmov lipázy. Je dobré dať si ho po jedle s vysokým obsahom tukov – uľahčí vám trávenie.

Kefír obsahuje niekoľko druhov tráviacich enzýmov – nájdete v ňom lipázy, laktázy a aj protetické enzými (štiepia bielkoviny).

Miso – korenie, ktoré sa vyrába kvasením sóje, húb a soli. Toto korenie sa používa najčastejšie v japonskej kuchyni. Obsahuje enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny, cukry a aj tuky v potrave.

Zdroje

[1] https://www.britannica.com/

[2] https://www.healthline.com/

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *