16.6 C
Bratislava
streda, 12 júna, 2024

Fakty a mýty: Celiakia

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktorým trpí približne 1% Európanov. Na Slovensku ním trpia asi 1 z 250 ľudí. Typickým príznakom tohto ochorenia je citlivosť na lepok alebo presnejšie neznášanlivosť lepku.  Medzi alergiou na pšenicu a celiakiou je podstatný rozdiel. Aj napriek tomu si ľudia tieto dve ochorenia mýlia. Nie je to ale jediný mýtus či polopravda, s ktorou sa pri celiakii môžete stretnúť.

Čo je celiakia

Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie. Ochorenie je spôsobené neznášanlivosťou lepku (gluténu). Organizmus pri styku s lepkom vytvára protilátky, ktoré ničia výstelku tenkého čreva. Dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva a vzniku zápalov. Následkom toho dochádza ja k zhoršeniu vstrebávania živín a vzniku ďalších ochorení a problémov. Neliečená celiakia môže viesť k vzniku nádorov.

Ľudia s celiakiou by sa mali vyhýbať konzumácii lepku (gluténu). Ide o bielkovinu, ktorá sa nachádza v obilninách v rôznom množstve (v závislosti od druhu obilniny). Najviac sa ho nachádza v pšenici.

Fakty a mýty

Na svete je veľa ľudí, ktorí celiakiou trpia ale nie sú diagnostikovaní. Počet ľudí s týmto ochorením od druhej polovice 20.storočia stúpa. Jeden z mýtov hovorí, že je za tým pšenica a jej šľachtenie. Pravdou je, že množstvo lepku sa v pšenici nezmenilo. Čo je za rastúcim počtom ochorení sa presne nevie ale predpokladá sa, že je za tým len lepšia diagnostika a odhalenie viacerých prípadov.

Celiakia

Celiakia a alergia na pšenicu je to isté

Nie, nie je. Alergia na pšenicu sa týka len pšenice a výrobkom, ktoré obsahujú pšenicu. Pri celiakii je problém lepok, ktorý sa nachádza vo viacerých obilninách (pšenica, jačmeň, raž,…). Ľudia, ktorí trpia celiakiou sa musia vyhýbať lepku a teda väčšine obilnín a výrobkov z nich.

Ak by predsa len skonzumovali pacienti s celiakiou lepok dochádza u nich k poškodeniu sliznice tenkého čreva a zhoršeniu vstrebávania živín.

Celiakia sa dá prekonať

Nie. Celiakia je ochorenie na celý život a nedá sa vyliečiť. S týmto ochorením ale môžete viesť normálny život, stačí len dodržiavať bezlepkovú diétu.

Bezlepkové potraviny neobsahujú žiadny lepok

Nie. Ani toto nie je úplne pravda. Odstrániť lepok z potravín je takmer nemožné. Nemusíte sa ale obávať. Odborníci sa zhodujú v tom, že väčšina ľudí s celiakiou bezpečne toleruje 20 ppm (20 častí lepku na milión iných častíc). Väčšina bezlepkových potravín obsahuje lepku ale menej ako je jeho tolerované množstvo.

Ak mám celiakiu musím sa vyhýbať aj kozmetike s obsahom lepku

Lepok sa cez pokožku nedokáže vstrebať do organizmu. Používanie mydiel, telových mliek alebo šampónov s obsahom lepku je bezpečné. Problém to ale môže byť pri malých deťoch, ktoré môžu trochu šampónu pri kúpaní prehltnúť. To isté platí ak sa nachádza lepok v zubnej paste. Pre dospelých ľudí môže byť problém napríklad lepok v dekoratívnej kozmetike, konkrétne v rúže na pery. Nevedomky si môžu oliznúť pery a lepok sa tak dostane do ich organizmu.

Celiakia sa dá ľahko rozpoznať

Nie. Toto ochorenie má často nejasné a nešpecifické príznaky, ktoré sa môžu líšiť od človeka k človeku. Ak aj má niekto celiakiu u vás v rodine, vy môžete mať príznaky iné a zo začiatku ich celiakii nemusíte ani pripisovať. Navyše, celiakia sa môže „objaviť“ v akomkoľvek veku.

Celiakia. Bolesť brucha

Diagnostikovanie celiakii je možné z krvných testov

Pravdou je, že krvné testy môžu naznačovať, že máte celiakiu. Potvrdiť to ale najlepšie môže endoskopia tenkého čreva a biopsia. Ak máte podozrenie, že vám lepok nerobí dobre skúste na pár dní vylúčiť lepok zo stravy.

Bezlepková diéta je zdravá

Nie. Veľa ľudí sa vyhýba konzumácii pečiva a prechádza na bezlepkovú diétu bez zdravotného dôvodu. Bezlepková diéta je v súčasnosti „in“. Pokiaľ ale nemáte celiakiu nemali by ste so svojej stravy lepok vynechávať. Bezlepková diéta nie je zdravá a nie, nepomôže vám schudnúť. Ak sa vyhýbate potravinám s lepkom vyhýbate sa potravinám ako koláče, sušienky, pizza, cestoviny, … tieto potraviny majú vysoký obsah sacharidov a obsahujú veľa kalórií. Schudnete vďaka tomu, že nekonzumujete veľa sacharidov, nie preto že nekonzumujete lepok.

Ak si kupujete takéto potraviny mali by ste vedieť, že ide o vysoko spracované potraviny, ktoré neobsahujú potrebné živiny a vlákninu, čo sa môže nepriaznivo prejaviť na vašom zdraví.

Ak mám celiakiu stačí ak sa budem vyhýbať pšenici a výrobkom z nej

Nie. Liečba celiakie spočíva v úplnom vylúčení lepku a ten sa nachádza vo viacerých obilninách. Pšenica ho  obsahuje najviac ale nájdete ho aj v raži, jačmene, špalde, … Niekde ho je viac a niekde menej. Niektoré obilniny lepok neobsahujú vôbec a sú tak bezpečné pre celiatikov. Ide o ryžu, proso, pohánku a ďalšie.

Ovos je obilnina, ktorá neobsahuje lepok, preto je pre celiatikov bezpečná. Problém ale je, že výrobky, ktoré obsahujú ovos ho často obsahujú kontaminovaný s ďalšími obilninami. Pokiaľ ale máte istotu, že produkt, výrobok obsahuje len ovos mal by byť bezpečný.

Príznaky celiakie sa týkajú len tráviaceho systému

Pri celiakii je postihnuté tenké črevo. Typické symptómy sú bolesť brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka či plynatosť. Nie sú to ale jediné príznaky. Čoraz častejšie sa objavujú aj ďalšie symptómy, ktoré na prvý pohľad s celiakiou nesúvisia. Môže ísť o anémiu, artritídu, osteoporózu alebo opakujúce sa bolesti hlavy. Celkovo bolo zaznamenaných viac ako 200 príznakov celiakie.

Celiatici môžu konzumovať kváskový chlieb/kysnuté cesto

Na internete sa občas nájdu informácie, že kysnuté cesto alebo kváskový chlieb sú pre celiatikov bezpečné a môžu ich konzumovať. Pravdou je, že baktérie v kysnutom ceste uľahčujú trávenie a pri kvasení sa množstvo lepku znižuje. Faktom ale zostáva, že aj v potravinách z kysnutého cesta je množstvo lepku, čo nie je pre celiatikov vhodné. Pokiaľ nie je na produkte uvedené, že ide o bezlepkový tovar nekonzumujte ho.

Niektorí ľudia s celiakiou po konzumácii kváskového chleba nepociťujú príznaky ochorenia. To ale neznamená, že lepok, ktorý ste skonzumovali nespôsobuje poškodenie tenkého čreva.

Celiakia. Ovos

Ľudia s celiakiou raz za čas malé množstvo lepku tolerujú

Niekedy sa môže stať, že ľudia s celiakiou v malom množstve lepok tolerujú. To, že nepociťujete príznaky ale neznamená, že nedochádza k poškodzovaniu výstelky čreva. Ak vám už celiakia bola diagnostikovaná lepok vám nerobí dobre, či to cítite alebo nie, a mali by ste sa mu vyhýbať. Najlepšou liečbou tohto autoimunitného ochorenia je prísna celoživotná bezlepková diéta.

ZDROJ:

beyondceliac.org/celiac-disease/myths/

celiac.ca/living-gluten-free/myths-facts/

healthcentral.com/slideshow/12-celiac-disease-and-gluten-myths-debunked

nationwidechildrens.org/family-resources-education/700childrens/2014/11/7-myths-and-facts-about-celiac-disease

Obrázky: Pixabay

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY