15.5 C
Bratislava
štvrtok, 28 marca, 2024

Celiakia – keď vám lepok nerobí dobre

V súčasnosti je mnoho ochorení, ktoré nútia ľudí vylúčiť určité potraviny zo svojho jedálnička. V niektorých prípadoch je to v každodennom živote veľmi náročné a obmedzujúce. Jedným z takýchto ochorení je celiakia. Prečítajte si viac o celiakii v našom článku.

Čo je to Celiakia?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém prejavuje neznášanlivosť voči gluténu, lepkovej bielkovine nachádzajúcej sa v mnohých druhoch obilia (pšenica, špalda, jačmeň, raž).

Podobne ako pri alergii aj pri celiakii organizmus chybne rozoznáva glutén ako cudzorodý prvok a vytvára proti nemu protilátky. Tie poškodzujú sliznicu tenkého čreva. Následne dochádza k vzniku toxických zložiek molekuly gluténu a poškodzovaniu iných tkanív a orgánov v tele, tiež k nedostatočnému vstrebávaniu živín.

Na Slovensku sa celiakia vyskytuje asi v pomere 1:400, presný počet však nie je stanovený vzhľadom na to, že mnoho prípadov nie je správne diagnostikovaných. Postihuje viacej ženy ako mužov a môže sa prejaviť v akomkoľvek veku.

Podľa doterajších zistení sa za príčinu pokladá genetická predispozícia, o čom svedčí aj zvýšený výskyt celiakie v niektorých rodinách.

Ako sa toto ochorenie prejavuje?

Medzi typické symptómy patrí:

  • hnačka (riedke stolice kyslého zápachu a svetlej farby), bolesti brucha, nevoľnosť, nafúknuté brucho, plynatosť,
  • nízka hmotnosť, podvýživa, nedostatok vitamínov a minerálnych látok potrebných pre fungovanie organizmu, celková slabosť,
  • u detí oneskorený rast, nedostatočné priberanie na váhe.

Môžu sa vyskytnúť aj nasledujúce komplikácie:

  • oneskorený pohlavný vývoj, poruchy plodnosti, znížená pohlavná aktivita, absencia menštruácie (amenorea), znížená plodnosť, riziko potratov,
  • nepriaznivé psychické stavy ako podráždenosť, nervozita, depresie…,
  • nedostatok železa, čo spôsobuje anémiu (chudokrvnosť),
  • kŕče, mravenčenie a brnenie v končatinách,
  • kĺbové bolesti, časté zlomeniny, osteoporóza,
  • zvýšená kazivosť zubov, poruchy zubnej skloviny,
  • suchá pokožky, ekzémy, zmena pigmentácie, mäkké lámavé nechty.

Aj iné ochorenia imunitného charakteru môžu súvisieť s celiakou, napríklad:

Stanovenie diagnózy a liečba

Celiakia s klasickými príznakmi sa prejaví už v skorom veku, obyčajne po zavedení stravy obsahujúcej obilniny s lepkom. Sú však aj prípady tzv. atypickej či skrytej celiakii, ktorá sa prejavuje príznakmi mimo črevného traktu. Z toho dôvodu mnoho prípadov celiakie nie je správne diagnostikovaných, čo je pre samotných postihnutých veľmi nebezpečné.

Diagnóza sa určí na základe krvných testov sledujúcich množstvo protilátok v krvi, ktoré sú pre celiakiu typické.

Pri pozitívnych krvných testoch sa na stanovenie konečnej diagnózy vykonáva endoskopické vyšetrenie zavedením sondy do tenkého čreva na odobratie vzorky sliznice (biopsia tenkého čreva).

Jediná možná terapia spočíva v prísnom dodržiavaní bezlepkovej diéty, to jest vyhýbaniu sa potravinám, ktoré obsahujú glutén, čiže lepok. Daná diéta je celoživotná.

Na začiatku liečby sa odporúča vyhýbať sa aj mliečnym výrobkom na znovuobnovenie funkcie tenkého čreva, keďže pri celiakii zvykne bývať narušený aj rozklad mliečnych bielkovín (dočasná intolerancia laktózy).

Po zavedení diéty však rýchlo dochádza k obnoveniu sliznice a k zlepšeniu celkového klinického stavu pacienta.

V čom spočíva bezlepková strava?

Ľudia postihnutí celiakiou nesmú jesť potraviny obsahujúce lepok, je to pre nich doslova nebezpečné, musia dodržiavať tzv. bezlepkovú diétu. Zo svojho jedálnička musia úplne vylúčiť potraviny, ktoré obsahujú čo len malé množstvá gluténu (označenie: gluten free). Nejedná sa len o bežné pečivo, ale aj iné obilninové výrobky, obilninové nápoje, sladkosti, mäsové výrobky… Musia dôsledne sledovať zloženie daných výrobkov.

Obilniny obsahujúce lepok sa dajú nahradiť bezlepkovými obilninami ako pohánka, ryža, kukurica, pšeno…, z ktorých sa vyrába aj múka a bezlepkové pečivo.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY