Zeler, prírodný liečiteľ

Už v starom Egypte bol zeler používaný ako korenie, ale predovšetkým ako prírodné afrodiziakum. V ľudovom liečiteľstve je zeler chronicky známy pre svoj blahodarný vplyv na mužskú potenciu. Jeho liečebné účinky, ale výrazne presahujú túto bežnú povesť.

Môžeme sa stretnúť s rôznymi druhmi zeleru. Sú to predovšetkým zeler stopkový, z ktorého sa používa nadzemná časť rastliny a zeler listový a buľvový, u ktorých môžeme spracovávať ako listy, tak podzemné časť, tzv. buľvu. Zeler, to je zelenina, korenie aj liek. My, ako jeho potenciálna konzumenti, sa spravidla delíme do dvoch skupín – jedni ho milujú, druhí ho zjedia len z donútenia, ak vôbec. Ale možno, že po prečítaní tohto článku si to aj jeho odporcovia rozmyslia a skamarátia sa s ním..

Zeler, ako ochranca pred mikroorganizmami

Zeler obsahuje veľké množstvo éterických olejov, hlavných pôvodcov jeho typického arómu. Vysoký obsah týchto éterických látok má svoj zmysel pre rastlinu samotnú, slúži totiž ako ochrana pred možnými záškodníkov, ako sú plesne, baktérie a iní votrelci. Pôsobí ako ochranný štít rastliny, rovnako tak môže ochrániť i naše telo, predovšetkým naše sliznice. Pri konzumácii zeleru sa tieto látky uvoľňujú pri ceste tráviacim traktom na všetky jeho sliznice, v ústach, v žalúdku, v črevách .. a pôsobí tu rovnako, ako u samotnej rastliny – antibakteriálne a antimykoticky – sú účinnou ochranou a dezinfekciou nášho tráviaceho traktu. Podobne pôsobí aj v iných častiach nášho tela, zabíja infekcie v obličkách a močových cestách. V mnohom sa teda pôsobenie zeleru podobá feniklu. Priaznivo pôsobí na dýchacie cesty pri nachladnutí.

Zeler verzus angína, chrípka a nachladnutie

Dezinfekčné účinky zeleru nachádzajú svoje uplatnenie aj v prípade ochorenia dýchacích ciest. Zelerovej silice pomáhajú s rozpúšťaním hlienu a zároveň dezinfikujú sliznice, čím nám pomôžu s ich čistením a zároveň zabíja mikroorganizmy. Zeler je teda i strašiakom na kašeľ a nádchu a je vhodným doplnkom liečby prechladnutia, používaný predovšetkým v surovom stave. Najúčinnejšia je pri liečení nachladnutia šťava z čerstvého zeleru, ktorá obsahuje nielen ony éterické dezinfekčné látky, ale aj veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú našu imunitu.

Vitamíny a minerály obsiahnuté v zeleri

Zeler obsahuje veľa veľmi potrebných vitamínov a minerálov. Je považovaný za významný zdroj vitamínov skupiny B pretože obsahuje všetky vitamíny z tejto skupiny vo vyváženom množstve, je zdrojom tzv B-komplexu. Vitamíny skupiny B sú veľmi dôležité napríklad pre zdravú kožu, nechty a vlasy, správnu funkciu pečene a čriev, ale aj pre „silné nervy“. Ich dostatok v tele napomáha človeku k udržaniu dobrej psychickej kondície, zeler nám teda môže pomôcť i na duši – v boji proti stresu a depresii. Listy zeleru obsahujú veľké množstvo vitamínu C, dokonca viac, než citrón. Ďalšími zastúpenými vitamíny sú napr vitamín A, K a E. V zeleru nájdeme aj rad dôležitých minerálov, sú to napr. draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik, železo, zinok a jód – a to v pomerne vysokých dávkach. Aj tieto minerály sú pre naše telo veľmi potrebné a v bežnej strave často nie príliš zastúpené.

Zeler lieči kĺby

Zeler pôsobí ako prírodné diuretikum – prostriedok, ktorý podporuje tvorbu moču, a tak čistí náš pohybový aparát, rozpúšťa usadeniny a pomáha ich odplavovať z tela. Je preto veľkým pomocníkom pri liečbe chorôb pohybového aparátu, ako sú reumatizmus, dna a artritída. Predovšetkým pravidelné užívanie surového zeleru alebo zelerovej šťavy by malo zmierniť problémy spojené s týmito nepríjemnými neduhy a uľaviť našim kĺbom.

Ďalšie významné pôsobenia zeleru na naše telo

Látky obsiahnuté v zeleri znižujú hladinu krvného cukru, nemal by teda chýbať na tanieri všetkých diabetikov. Aj ľudia trpiaci vysokým tlakom by ho mali zaradiť ako pravidelnú súčasť svojho jedálnička, pretože prirodzenou cestou znižuje krvný tlak. Pôsobí tiež ako stimulant produkcie žlče, čím napomáha tráveniu. Aj pre žalúdok je veľkým pomocníkom, pomáha ho chrániť pred žalúdočnými vredmi a dokonca urýchľuje ich liečenie.

Zeler v kuchyni

Zeler má v kuchyni naozaj mnohostranné využitie. Používa sa buď ako korenie, a to predovšetkým čerstvá alebo sušená nadzemná časť rastliny, stopky a listy, niekedy dokonca i semená. Dodáva nezameniteľnú chuť pokrmom, ako sú polievky (napr. naša stará známa zemiaková), omáčky, dresingy, marinády na pečenie mäsa a pod. Široké využitie má aj zelerová buľva. Tú môžeme konzumovať surovú, napríklad v šalátoch a nátierkach, ale aj tepelne spracovanú. Tepelná úprava môže zeler chuťovo spríjemniť pre tých z nás, kto jeho chuti príliš neholdujú, napriek tomu by ho radi konzumovali kvôli jeho blahodarným účinkom na naše telo. Môžeme ho variť v polievkach, dusiť s inou zeleninou, piecť s mäsom, smažiť obaľovaný v cestíčku. Pravdou však zostáva, že surový má pre naše telo najväčší význam, jeho liečivé látky sú zachované v plnej hodnote. Komu zeler „nejde“, jeho typické aróma sa dá zmierniť v šalátoch napríklad pridaním strúhanej mrkvy, aj čerstvá zelerová šťava chutí lepšie po primiešaní mrkvovej šťavy a pár kvapiek citrónu.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na